Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Úri muri

Phillip Jeffries | archív | 2020.06.25. |
film, filmkritika, mozi
Úri muri
Guy Ritchie – tavalyi Disney-fiaskója után – visszatért a jól megszokott zsánerfilmjeihez, és egy jó öreg gengszterfilmet hozott el nekünk a mozikba. Kétségtelen, hogy ez a műfaj áll neki a legjobban, és bár nem várhatjuk azt az áttörő hatást, amit anno a 2000-es évek elején a Blöff, vagy az A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső adott, mégsem fogunk csalódni, ha beülünk a moziterembe és megnézzük az Úriembereket. Az eredmény minden negatívum ellenére is egy jól sikerült és szórakoztató alkotás.
Míg eddig többnyire az alvilágban jártas munkásosztályon keresztül ismerhettük meg Anglia bűnös részét, most a felsőosztály sötét oldalát láthatjuk. Az Amerikából bevándorolt drogkereskedő Mickey Pearson (Matthew McConaughey) úgy dönt, ideje nyugdíjba vonulni. Ebből kiindulva azt sejthetjük, már megint egy klisés, „Na, jó, még egy utolsó meló belefér” típusú történettel lesz dolgunk, de szerencsére nem. A nem mindennapi sztori Mickey soha el nem jövő nyugdíjba vonulása körül forog, és hogy mennyi galibát okoz ő az alvilágiaknak már az elvonulás gondolatával is. Ez persze nem meglepő, hiszen rengeteg pénz forog kockán, sőt az sem mindegy, hogy végül kinek a tulajdona lesz a nagy hálózatú drogbiznisz. Rengeteg veszélyes alak, bűnöző, maffiavezér jön és harcol a „trónért”. Egyre több a fegyver, a harc – és ezzel párhuzamosan az áldozatok száma is csak nő.
 
Presztízs MagazinLe kell szögeznünk, hogy nem mindennapi szereplőgárdával van dolgunk. Aminek a leginkább örülhetünk: Ritchie visszahozza nekünk Hugh Grant-et, aki most nem a szokásos, Richard Curtis-féle romantikus, hanem egy egészen más szerepkörben jelenik meg, a rendező szócsöveként funkcionál – ez már-már önreflexiónak tekinthető. Charlie Hunnam ugyan továbbra sem túl kiemelkedő, de ismét olyan szerepet kapott, amely remekül illik rá. Colin Farrell megjelenésével éreztetik velünk a régi szép időket és Ritchie ikonikus filmjeinek világát – ő képviseli az alsó-középosztályt. És végül, de nem utolsó sorban Matthew McConaughey-t köszönthetjük egy újabb kifogástalan szerepben. Tökéletesen jól áll neki az „amerikai bunkó”, remekül játszadozik vele. Egy klasszikus amerikai-brit attitűdkritikával állunk szemben, nem vitás.
 
Presztízs MagazinAzon felül, hogy Ritchie megtartotta sajátos stílusjegyeit a harcjelenetekkel és a gyors vágásokkal, a címadás sem véletlen: egy olyan attitűdöt jelöl, melyet a korai angol bűnözök képviseltek, hiszen ők inkább úriembernek tartották magukat (és úgy is viselkedtek), mintsem gengszternek. A rengeteg vér, akció, szex világában még akadnak olyanok, akik képesek hűek és megbízhatók maradni, betartják a szabályokat, ezzel megvédve törékeny világunkat a káosztól. Ők volnának a film Úriemberei.
 
Presztízs MagazinUgyan zeneileg Ritchie nem virít akkorát, mint szokott, ráadásul láthatunk pár kínosan „fiatalos” megnyilvánulást (YouTube-ozás, hashtagelés stb.) is, ettől függetlenül nem lehet sok rossz szavunk. A híres brit rendező talán már nem a régi, de hogy is lehetne az? És miért is kellene annak lennie? Nem szabad ilyen elvárások elé állítanunk, mert magunkat fosztjuk meg egy egyébként remek élménytől. Lehet, hogy egy kicsit lassúnak érezzük a történetvezetést, de nem panaszkodhatunk. Meglepő fordulatok, kiváló játék és érdekes világépítés. Van pár kissé olcsó trükk arra, hogy Ritchie megmutassa: márpedig ő halad a korral, de tulajdonképp mind működik. A mozi nagyon jó humorral van megáldva, működnek a szóviccek és a helyzetkomikumok – ha másért nem, már csak ezekért is érdemes beülni rá.
 
Úriemberek (The Gentlemen), amerikai krimi, akciófilm, 2020
Még nincs értékelve