Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Utóhatás

Phillip Jeffries | archív | 2018.11.06. |
filmkritika
Utóhatás
Hosszú ideig úgy tekinthettünk Tom Cruise kémfilmsorozatára, mint szegény ember James Bondjára. Az idén 22 (!) éve szolgálatban lévő titkos ügynök, Ethan Hunt – elsőre ugyan nagyot robbantott – kezdeti éveiben a lassú kifulladás jeleit mutatta, és csak egy lelkes utánzatnak tűnt. 2011-ben azonban fordult a kocka, és a Lehetetlen küldetés főnixként támadt fel hamvaiból a Fantom protokollal. A Mission: Impossible magára talált, és bár senki nem hitte volna, de az idei, Utóhatás alcímre keresztelt résszel sikerült a képzeletbeli koronát is magára helyeznie.
Ethan (Tom Cruise) ismét nyakig benne van: az ádáz Szindikátus terrorcsoport atomfegyverhez jut, melyet feltett szándékuk bevetni a szép új világ érdekében. Luther, Benji és Ilsa (Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson) hősünk oldalán szembeszáll a szervezettel, ehhez azonban a CIA-nek és ügynöküknek, a rejtélyes August Walkernek (Henry Cavill) is lesz egy-két keresetlen szava. 
 
Presztízs MagazinCruise a szokásosnál is minimálisabbra csökkentette kaszkadőre munkáját. Szinte minden egyes mutatványt személyesen hajt végre a filmben, ez pedig jobban visszaköszön a vászonról, mint valaha: a színész (56 évesen) úgy ugrik, kúszik, csúszik, mászik, akár 1996-ban. Szerencsére a többi szereplő is hozza a formáját: Rhames, Ferguson és a humorért felelős Pegg – annak ellenére, hogy a kémcsapat veteránjainak számítanak – komolyan veszik a figurájukat. Az új szereplők közül Henry Cavill bajuszos kettős ügynöke külön bekezdést érdemelne. A többség számára csak a Superman megformálójaként ismert színész olyan hitelesen hozza a köpönyegforgató gonosztevőt, hogy a film végére szinte nehéz nem jobban szeretni, mint a főszereplőt. Ez főleg annak fényében elismerésre méltó teljesítmény, hogy Cavillnek rendszerint „jófiús” szerepeket osztanak az álomgyárban. Üdítő élményeket eredményez, ha a fejesek néha megkeverik a lapokat. Ha mindez még nem lenne elég, egy régi ismerős visszatérésére is jutott játékidő. Azonban legjobb, ha erre a meglepetésre a moziban derül fény, legyen elég annyi, hogy a széria lelkiismeretes követői biztosan elégedetten mosolyognak majd az említett jelenetnél.
 
Presztízs MagazinChristopher McQuarrie (az első visszatérő rendező a franchise-nál) megérezve a hatodik részben rejlő lehetőségeket, egy igazi M:I-hommage-t tett le az asztalra. Minden itt van, ami egy küldetést lehetetlenné tesz: lélegzetelállító akció, elképesztő koreográfiák, döbbenetes látvány. Talán érdemes a „perszemár”-faktort a szokásosnál kicsit lejjebb tekerni, de ha ez megvolt, semmi sem állhat a cselekmény szédületes tempójának útjába. Bázisugrás Párizs felett, helikopteres párharc Kasmír hegyei között, hajmeresztő üldözés London épületeinek tetején – és ez csupán néhány példa a filmből. A trükkfelvételek jó része egyébként praktikus, mellőzi a számítógép generálta effektusokat, melyekkel szinte minden egyes történés félelmetesen valóságosnak hat. Nem érdemes a film zenéje mellett sem elmenni szó nélkül: Lorne Balfe zeneszerző gondoskodik arról, hogy a sorozatban talán először, ne csak a jól ismert főcímdalt dúdoljuk a teremből kisétálva. Hol lágy és elgondolkodtató, hol pedig baljós és kilátástalan, mely tökéletesen egészíti ki a csavaros forgatókönyvet, otthoni hallgatásra is ideális.
 
Presztízs MagazinÉrdemes-e Ethan karakterdrámájának végéért (?) mozijegyet váltani? Kétség sem fér hozzá, sőt ha lehet, a legközelebbi IMAX-terembe – ez a film megérdemli. A történet kellően komoly és mély, ugyanakkor a sorozatra jellemző könnyedséget sem felejti, Cruise pedig élete egyik legjobb szerepét hozza. Bátran üljön be rá az is, akitől egyébként távol állnak az akciófilmek. Példamutató alkotása a tömegfilmkészítés iskolájának. Az egyetlen kérdés csupán az, van-e értelme a csúcs után folytatni a szériát?
 
Mission: Impossible – Utóhatás (Misson: Impossible – Fallout) – amerikai akcióthriller, 2018
Még nincs értékelve