Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Volt egyszer egy...

Phillip Jeffries | archív | 2020.01.30. |
film, filmkritika, mozi
Volt egyszer egy...
Quentin Tarantino elérkezett 9. nagyjátékfilmjéhez, melyet hatalmas érdeklődés övez. Az immár 4 éve készülő produkció sokat ígér: utazást a filmvilág egy olyan korszakába, melynek emlékét is csak kevesen őrzik. Azt már az elején le kell szögezni, hogy a mester rég túl van a „fénykorán”, ezt a tényt a terítéken lévő filmmonstrum sem másítja. Ugyanakkor, mivel QT bájának nehéz ellenállni, az előző megállapítás sem tántorítja el a moziba járó nézőt egy újabb szatirikus és explicit történettől.
Los Angeles, Hollywood, 1969: a filmipar végérvényesen megváltozik. A kasszarobbantó mozik ideje lejárt, helyüket kísérletező filmesek szabad szellemet és merészséget hirdető rendezései vették át. A producerek nem igazán tudnak mit kezdeni a változással, a fiatalok erőszakos stílusával, a megbízható sztárok és zsánerek visszaszorulásával. Egy tucat huligán veszi át a nagy veteránok helyét, az egykori filmsztárok meg vagy beérik epizódszerepekkel, vagy a televíziók képernyőjére menekülnek. Nem titok, ezeknek a nagy változásoknak állít érzelmes mementót a Volt egyszer egy... Hollywood, olyan két kiváló főszereplővel, mint Leonardo DiCaprio és Brad Pitt. Rick Dalton (DiCaprio) az ’50-es években egész ismert színész volt, a ’60-as évek végére viszont csupán a televíziók B-kategóriás ellenlábasainak eljátszása jut neki munkaként, amit, mi tagadás, nehezen visel. Dublőrének és egyben legjobb barátjának, Cliff Booth-nak (Pitt) sem áll valami jól a szénája: kaszkadőrmutatványok helyett általában már csak furikázások és fusizás jut neki. A két hős elhatározza, hogy nem hagyják magukat elveszni az idő tengerében, és kerüljön bármibe, a saját kezükbe veszik a sorsukat.
 
Presztízs MagazinSzemérmetlenül személyes film a Volt egyszer egy... Hollywood, ha csúnyán fogalmaznánk, mondhatnánk öncélúnak is. No, nem mintha Tarantino bármely másik alkotására nem aggathatnánk rá ezt a jelzőt, azonban sokunk kedvelt direktora – szerencsénkre – általában igyekszik az öncélúságát minél közérthetőbben tálalni a közönségnek. Ez a gesztusa széleskörű sikerének legfőbb receptjévé vált az évek során – talán most először érezhetjük, hogy egy kicsit „kívül rekedtünk” a körön. Az utalások, idézetek most is repkednek, a dumák is pörögnek, azonban, ha valaki nincs képben az ’50-es, ’60-as évek amerikai filmgyártásának jelentős alkotásaival, már a játékidő felénél kellemetlenül, feszengve fogja érezni magát. És ez egy közel háromórás filmnél elég nagy hátrány.
 
Presztízs MagazinSzerencsére, persze, így is van mit élvezni a mozin. Ahogy korábban említettem, a főszereplő páros brillírozik, de nehéz lenne szó nélkül elmenni Margot Robbie Sharon Tate-je vagy Sydney Sweeney Snake-je mellett. Rajtuk kívül olyan sztárok színesítik a gárdát, mint Al Pacino, Kurt Russell és Dakota Fanning. Nagy film, nagy nevek. Nehéz belekötni a késő ’60-as évek utánozhatatlan atmoszférájába, amit a Volt egyszer egy... Hollywood 100 százalékig tökéletesen ad vissza nézőinek! Minden kép, minden hang, minden mozdulat önmagáért beszél, már csak ezért is érdemes próbát tenni ezzel az „elveszett” mesével.
 
Tarantino tehát kilencedjére is jött, látott és – ha nem is győzött maradéktalanul – mindenképp élvezetes, kiemelkedő művet tett le az asztalra. Ezt a már-már leírhatatlanul hosszú című filmet biztosan nem fogjuk emlegetni a top hármas QT-listán – és „Tarantino-szüzeknek” sem ajánlott, mint belépő tétel –, azonban veterán moziba járóknak, Hollywood letűnt aranykora kedvelőinek és a rendező rajongóinak kötelező darab, ez nem kérdés. Érett, okos történetvezetése, kiváló alakításai, ámulatba ejtő korképe a nyári uborkaszezon királyává teszik a Volt egyszer egy... Hollywoodot. Még akkor is, ha talán nem pont ezt vártuk most a „maestrotól”.
 
Presztízs Magazin
 
 
Volt egyszer egy... Hollywood (Once Upon a Time... in Hollywood), amerikai-angol krimi, dráma, thriller, 2019
 
Még nincs értékelve