Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Afrodité csókja

Az afrodiziákumokról

László Nicole | Makai Jenő-Lovász Szabolcs | 2019.05.17. |
Afrodité csókja
Az elnagyolt naptári prognózis szerint ’január, február, itt a nyár’! És bár az évtizedes tapasztalatunk sajnos nem ezt a sietséget látja, de kétségtelen tény, hogy minden porcikánkban, a legapróbb sejtjeinkben is érezzük már a bizsergést, ami azt mutatja, hogy a természethez hasonlóan mi is magunk mögött hagynánk a téli tetszhalott tespedést, és energiától, vágyaktól, tervektől tüzelve, újjáéledve fordulunk arccal az illatos, buja, színkavalkádos tavasz felé. Ezzel persze kéz a kézben együtt járnak nemszeretem tevékenységek, és rögtön kezünkbe ugrik a porrongy, mely tavaszi nagytakarításról suttog a fülünkbe. Egy röpke pillanatra belenézünk a tükörbe, ahol döbbenten látjuk, hogy a karácsonykor mellénk szegődött 3-4 kilócska komfortosan elhelyezkedett rajtunk, és deréktájt úgy is biztosít minket a vízen való fennmaradásról, ha sem tenger, sem medence, de még egy fürdőkád sincs a közelben. Kénytelen-kelletlen leporoljuk az újévi fogadalomból vásárolt, azóta is érintetlen egész éves fitneszbérletünket, dudorászva tervezgetjük a tavaszi ruhatárunkat, elhatározzuk, hogy most aztán téééényleg megneveljük a gyereket, megtanulunk spanyolul, átrendezzük a lakást és az évtizedes házasságot is feltüzeljük valamelyest.
Szent meggyőződésem, hogy nagyanyáink túlvívták kissé ezt az emancipációt. A nőknek legalább kétszer olyan jól kell csinálnia mindent, mint a férfiaknak, hogy fele annyi elismerést kapjanak. Mondjuk, szerencsére ez nem túl nehéz (rosszcsont kisördög smile). Az általános elvárás felénk, hogy önmegvalósítsunk valahol kedvünkre, francia nevelőnőként terelgessük gyermekeinket a legkuszább labirintusban, amit a köznyelv csupán életként aposztrofál. Michelin-csillag után kiáltóan főzzünk varázspálcával, ráfordított időveszteség nélkül takarítva, sárgulóan tegyük iriggyé a Victoria secret modelleket a külsőnkkel. Doktoráljunk le gyógyászatból és gyógyszerészetből a családi nyavalyák kikezelése folyamán, nehogy már ne tudjuk, hogy miként kell almafát metszeni. Cseréljünk forma 1-es űrsebességgel kereket alkalmasint, termeljünk áramot, fotoszintetizáljunk és kézrátéttel gyógyítsuk a merevedési zavart. De legalábbis ismerjük azon praktikákat, amiktől ez utóbbi még sokáig nem lesz időszerű, például, ássuk bele magunkat a konyhaművészet afrodiziákumokra vonatkozó kulisszatitkaiba.
 
Bár a világon jó néhány ételt és italt tartanak számon vágykeltőként, a valóságban azonban csak kevésről sikerült tudományosan is bebizonyítani a nemi életre gyakorolt jótékony hatásukat, ám a kanadai Guelph-i Egyetem kutatói megelégelték ezt a tarthatatlan helyzetet, és nem engednek minket tovább bizonytalanságban létezni, hanem utánajártak ezeknek a legendáknak. Több száz orvosi, élettani, pszichológiai és filozófiai tanulmányt elemeztek a témában. Arra jutottak, hogy a szóbeszédnek sokszor tényleg van alapja: aki javítani akar a szerelmi életén, annak például valóban ginzenget vagy sáfrányt kell fogyasztania, ahogy azt a fáma tartja. A hangulatjavító bor és a csokoládé ugyanakkor inkább pszichológiai szempontból tekinthető afrodiziákumnak, orvosi szempontból nem. A spárga és a zeller esetében viszont a tudomány egészen a mai napig nem tudta egyértelműen bebizonyítani, hogy igaz-e a hozzájuk fűzött legenda vagy sem. De persze sokat segíthet, ha hiszünk benne. Nézzünk akkor néhányat a teljesség igénye nélkül, mely tevékenységemben a Robinson étterem gárdája, jelesül Makai Jenő és Lovász Szabolcs nyújtott nekem segédkezet, és ajánlott néhány afrodiziákum-nagyhatalmat. Márpedig ők tudják, hogy mit beszélnek, elvégre olyan megátalkodottan romantikus helyen dolgoznak, hogy férfiak hirtelen felindulásból elkövetve gyakran találják magukat térdelve, szívecskékkel a pupillájuk helyén, csacsiságokat kérdezve az asztalnál ülő partnerüktől.
 
Kőkorszaki rakétaindító
 
Az osztriga természetes szexuális vágyfokozó, ezt nem is kell talán bizonygatnunk, elegendő csupán, ha a formájára és állagára irányítjuk a reflektort, mert ugye mire hasonlít? Nnna, arra. Ráadásul elképesztő mennyiségű cinket tartalmaz, ami begyújtja a férfiaknál a rakétákat, ha tesztoszterontermelésről van szó. Bagatell 250 millió éve létezik a Földön és az ásatások tanúsága szerint már a barlangban felszolgálta a kőkorszaki Vilma az ő Frédijének. Talán a legmegosztóbb étel, ami csak létezik a palettán, amiről lehetetlen langyos, X-re játszó véleményt találni, hiszen vagy annyira gyűlöljük, hogy valósággal a szitokszókkal vetekszik a nevének kiejtése, vagy rajongva imádjuk. Ám, még ha ez utóbbi kasztba is tartoznánk, jobb, ha tudjuk, hogy fogyasztása okozhat problémákat, és nem árt szemmel tartani, hol a határ. Ha nem éreznénk, akkor a megtalálásában a pénztárcánk is segítségünkre siethet, hiszen az osztriga nem tartozik az olcsó ínyencfalatok közé. Franciaországban nevelkedett Fine de Claire osztrigát ajánlanék, mely szóösszetételből a claire, azaz tiszta szó azokra a különösen tiszta vizű mesterséges tavakra utal, amelyekben az osztrigák életük utolsó szakaszát töltik. Tálaláskor ügyeskednünk kell a kinyitásánál, hogy az izmokat a kagyló héjától szép szóval vagy tettlegességig fajulva felszakítsuk. Elegánsan jégágyra penderítjük, hogy legalább a kagyló kedélyei lehűljenek valamicskét, mi pedig megalkotjuk hozzá a mangós vinaigrettet: rizsecetet, mirint, azaz picit szakéra hajazó rizsbort, reszelt gyömbért, snidlinget, a vöröshagymával és a fokhagymával közeli rokonságot tartó salottahagymát, apróra vágott petrezselymet és a picurkákra kockázott mangót összekeverjük, majd egy kanálkával minden osztriga tetejére loccsantunk belőle jószívűen. Osztrigás Micik előnyben!
 
Nehézbombázó bevetésen
 
Presztízs MagazinHa ennél is nagyobb a baj, akkor vessük be az afrodiziákumok nehézbombázóját, az aranydurbincs filét zellerpürével és kaviármártással. Semmi gond! Elsőre én is azt hittem, hogy ez egy óvodai mondóka.
A zellert illóolaj formájában ősidők óta dicsérik, csodálatos hatást tulajdonítva neki. Nemcsak vágygerjesztő hatásúnak vélik, de a tapasztalat szerint kitartóbbá teszi a férfiakat, és nem, nem a favágás vagy a szemétlevitel terén. Sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom, de biztos, ami biztos, betárazok belőle néhány tonnával az ínségesebb időkre. Ezúttal a feladat szerint egészben, fóliába dugva megsütjük, majd makulátlanra pucoljuk, és thermomixerben pürésítjük a zellert só, némi citruslé és barnított vaj hozzáadásával. Ezután, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, gyártunk hozzá vajmártást, mégpedig a következőképpen: fehérborecetet, finomra kaszabolt salottahagymát és fehérbort redukálunk, ami gasztronómiául azt jelenti, hogy forralással koncentráltabb ízeket kapunk. Mikor már megfelelőnek érezzük, akkor folyamatos kevergetés mellett vajkockákkal kínáljuk meg, míg csak kellően krémes, puhán selymes állagúvá nem válik a vajtól. Ekkor nyakon csípünk néhány roppant trendi mángoldlevelet, és forró serpenyőben sietve átfuttatjuk egy kis, citrusfélék héjából kisajtolt bergamottolajjal és fanyar, kesernyés calamansi balzsamecettel. A tányéron legalulra megágyazunk a fincsi, krémes zellerpürénknek, aminek a közepébe egy kis üregszerű krátert képezünk. Ebbe öntjük a vajmártást, és megkoronázzuk jutalmul néhány kanálka lazackaviárral. Erre a vánkosra helyezzük ünnepélyesen az aranydurbincs filénket, ami – miként minden olajos hal, előkelő helyen szerepel az afrodiziákumok felsorolásában. Majd végül a mángold kerül utolsó simításként a kompozícióba.
 
 
Kezekbe a koktélshakert!
 
Presztízs MagazinHa viszont roppant rafinált találékonysággal éljük az életünket, és szereztünk papírt egy ismerős orvostól arról, hogy ekcémát kapunk a fakanáltól, dühöngőrohamot a fűszerektől, esetleg csuklás jön ránk az edényektől, netán elzsibbad a fülcimpánk a bekapcsolt sütőtől, egyszóval egy életre felmentést nyertünk a konyhai tevékenységek alól, akkor sincs minden veszve, mert irány a koktélshaker! Seperc alatt legyárthatjuk az afrodiziákumok királynőjét, a mangós-chilis daiquiri koktélt a férfiak bűvölt tekintetétől kísérve, elvégre az cseppet sincs ellenükre, ha a shaker-forma ilyen otthonos rutinnal mozog egy nő kezében.
Ne fukarkodjunk! Mérjünk ki 4 cl-t a jóféle Matusalem Platino rumból, 2 cl-t még öntsünk rá a nyárízű Monin mangópüréből, fél lime levét és fél összevágott, atomdühös chilipaprikát pedig még dobjunk hozzá, ezzel biztosítva, hogy könnybe lábadjon a kiszemelt áldozatunk ránk emelt tekintete. Jéggel rázzuk össze alaposan, majd finomszűrőn engedjük keresztül, hogy a chilinek a magjai ne, csupán az íze kerüljön bele az előhűtött ypsilon pohárba, aminek a szélére még díszítő elemként rábiggyesztünk egy hosszában megvágott chilipaprikát, hogy a célszemély érezze, milyen csípős a nyelvünk.
 
Presztízs MagazinVagy ha édesszájúak vagyunk, akkor itt van mindjárt a Chocolate-rye! Ezúttal a shaker-t béleljük ki 4 cl Bulleit rye rozswhisky-vel, és tegyük selymesebbé 2 cl Bols creme de cacao brown likőrrel. Egy csepp chocolate bitterrel még bolondítsunk az ízén, és csapjuk hozzá az afrodiziákumok megkerülhetetlen erőművét, a tojásfehérjét. Ez nem csupán a minőségen, de a mennyiségen is dobni fog a hatását tanulmányozó adatok alapján, mert most nem, nem a koktélról beszélek, de ennél direktebben nem fogalmazhatok, mert anyukám bizisten elejti a magazint, majd végighívogatja a rokonságot égre-földre esküdözve, hogy tisztességesen nevelt, nem is érti, hogy miként lettem ilyen szabad(os). Szóval akkor értjük, ugye… Visszakanyarodva a koktélhoz: temérdek jéggel rázzuk össze alaposan, shake, baby, shake, majd öntsük pohárba, és reszeljünk rá étcsokoládét.
 
Ha pedig végképp semmi kedvünk efféle megerőltető hadműveletekhez, akkor szimplán csak vegyünk fel egy dögös fehérneműt, és abban szervírozzuk a rántott húst és a sört, elvégre ne feledjük, hogy a férfiak nem annyira bonyolultak.
 
Még nincs értékelve