Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A barista Európa-bajnok, aki otthon azért kotyogóson főzi a kávét…

A győztes alkotás: kávélimonádé méhecskével

Vámos Tamás | archív | 2020.02.11. |
A barista Európa-bajnok, aki otthon azért kotyogóson főzi a kávét…
Kávézni jó dolog. Kávézni élmény – akár egy üzleti megbeszélésen, akár egy baráti társaságban, vagy akár egy randevún. S ilyenkor természetesen az sem mindegy, milyen minőségű frissítőt kapunk. Hiszen ma már a kávékészítés művészet is. Alábbi portrénkban az egyik legsikeresebb feltörekvő fiatallal, Szathmáry Dórával a kávézás és a barista szakma szépségeiről beszélgetünk. Dóra igazi őstehetség: négy év alatt jutott el az Európa-bajnoki címig, s egy pillanatig sem titkolja, a jövő évi világbajnokságon nem csak a részvétel, hanem a végső győzelem is a célja!
Mikor „országos bűn” Olaszországban kapucsínót inni?
 
 
- A közelmúltban azt mondtad nekem: egyáltalán nem iszol kávét. Ez a mai napig nem változott?
 
(Nevet.) - Sokáig úgy volt, hogy hiába dolgoztam már régóta baristaként, valóban egyáltalán nem ittam kávét. De azért ez egy olyan szakma, amely során elkerülhetetlen, hogy megkóstold az italokat…
 
- Napi hány kávé az adagod?
 
- Attól függ, ki csinálja. Bevallom: megválogatom, melyik barista kolléga készítményét iszom meg.
 
Presztízs Magazin- Adja magát a kérdés: hogyan adtad a fejed négy évvel ezelőtt arra – talán egy ilyen fiatal, csinos lány esetében nem illetlenség hozzátenni: 22 évesen – hogy elvégezz egy barista iskolát?
 
- Mivel a sportpályafutásom éppen véget ért, és nem igazán tudtam magammal mit kezdeni, 2015 karácsonyára kaptam a szüleimtől egy baristaképző tanfolyamra szóló „beutalót”. Szerencsémre az ország legjobb barista iskolájában tanulhattam ki a szakma fortélyait. S ezt nem csak azért mondom, mert ma már – oktatóként – ez az egyik munkahelyem.
 
- Ezek szerint igazi villámkarrier a tiéd…
 
- Ezt nem az én dolgom megítélni. Miután az alapképzést (amely hat darab 4x45 perces órából áll) elvégeztem, az éppen aktuális munkahelyem, egy olasz kávézó tulajdonosa kiküldött Firenzébe egy továbbképzésre. Ez azért is hasznos volt, mert ezen az úgynevezett Espresso Academián egyénileg is rengeteget foglalkoztak velem; a szakma olyan fortélyaiba is részletes bepillantást nyerhettem, mint a kávégép-technológia, a helyes őrlőbeállítás, vagy, ami az egész barista szakma alapja: az eszpresszóval kapcsolatos szakmai finomságok részletes kielemzése. 
 
- Ha már itt tartunk: sok mendemonda terjeng az olasz kávézási szokásokkal kapcsolatban. Például: ebéd után tényleg „országos bűn” kapucsínót inni?
 
- Olaszországban az ébredés utáni első kávé a cappuccino. A reggelit követően, 10 óra körül jöhet az espresso, míg ebéd után, pontosabban délután két-három óra környékén már csak egy ristrettót illik elfogyasztani.   
 
Már a Lánchidat, a Colosseumot, a Halászbástyát és az Eiffel-tornyot is megfestette…
 
Presztízs Magazin- Számodra mit volt a legnehezebb és a legkönnyebb megtanulni?
 
- Egy barista számára mindig a hibák elemzése és az egészen apró mozdulatokkal való korrigálás az egyik legnehezebb feladat. Hiszen már egy sima eszpresszó elkészítése során olyan hibákat lehet elkövetni (például mennyire vizesre vagy éppen keserűre sikeredik az ital), amelyeket a nagyközönség nem biztos, hogy észrevesz, de egy szakmabeli igen. S nem is azt említeném meg, mit sikerült a legkönnyebben megtanulnom, hanem mi volt a legnagyobb élményem: egy „latte art” szívecske kiöntése. Megjegyzem: a tökéletes forma eléréséig 80 liter tejet használtam el… Egyébként ahhoz, hogy valaki jó barista legyen, 70 százalék kitartás és 25 százalék kézügyesség szükséges… (Hatásszünet.) 
 
- S mi a maradék 5 százalék?
 
- Már vártam a kérdést: egy jó kávégép! Érdekesség: a tanfolyamra jelentkezők 50 százaléka egyetemista. De ezen nem is kell csodálkozni, hiszen a tanulmányok mellett is simán lehet dolgozni és gyakorolni a szakmát, arról nem is beszélve, hogy a tanfolyam elvégzése után 25-35 külföldi városba is ki tudjuk közvetíteni a tanulóinkat.
 
 
- Ha már itt tartunk: mi a legnagyobb különbség, ha valaki otthon, egy kotyogóson vagy éppen egy hiperszuper kapszulás gépen készít el egy kávét, vagy éppen betér egy színvonalas bárba és egy szakképzett baristától kap egy csodás feketét?
 
 
Presztízs Magazin- Ma már egy kapszulás gépen is remek kávét lehet készíteni, de az a jó barista, aki mindig a 100, de inkább a 110 százalékot tudja nyújtani, azaz: mindig tökéletes minőségű kávét tud készíteni. Egy színvonalas kávézóban egyébként nem csak a kiváló alapanyagot, a hozzáértő szakembert fizeted meg, hanem magát, a kávézás élményét is. Hiszen teljesen más úgy meginni egy forró italt, hogy 10-15 perccel a munkába indulás előtt tolja be magának az ember, vagy éppen egy kényelmes helyen, mondjuk, vasárnap délután, az ízek kavalkádját maximálisan kiélvezve fogyaszt el egy kávékülönlegességet. Halkan megsúgom: otthon, a mai napig kotyogós kávéfőzővel készítek magamnak frissítőt. S azért is ritkán járok színvonalas kávézóba, mert nem tudok úgy beülni egy helyre, hogy ne a hibákat keressem. Azt hiszem, ezt hívják szakmai ártalomnak. (Nevet.) 
 
- Említetted, hogy, például, egy egyszerűnek hitt „latte art” szív elkészítésének megtanulása is mennyi időt és energiát vesz igénybe. Téged a kávé tetejére rajzolt fantasztikus alkotások legnagyobb tehetségeként tartanak számon Magyarországon. Többek között a Lánchidat, a Colosseumot, a Halászbástyát, vagy éppen az Eiffel-tornyot is „megfestetted” már a vendégeidnek. Bele sem merek gondolni, hogy ezt mennyi ideig tanulhattad…
 
- Valóban ezek voltak a specialitásaim a közelmúltban. De ha már erről beszélgetünk, hadd szakmázzak egy kicsit: sokkal jobban érdekel az a vonal, amikor tű nélkül öntünk valamilyen különleges mintát egy kávé tetejére. Számomra presztízskérdés (nevet!), hogy el tudjam kápráztatni a vendégeimet. S hogy mennyi kitartás kell mindehhez? Nagyon sok – vagy még annál is több. Sokszor előfordult, hogy egy-egy minta kitanulásakor hajnali 3-4-ig is fent voltam. Talán mondanom sem kell: közben rengeteg kávé elfogyott…
 
Cél: a világbajnoki cím!
 
Presztízs Magazin- A közelmúltban negyedik helyezést értél el egy római, nemzetközi latte art- versenyen, amelynek több különlegessége is volt…
 
- Elsősorban az, hogy olyan tejjel kellett kávét készíteni és rajzolni, amelyet a házigazda termesztett egy biofarmon. A felkészítőm pedig mentorom, Nagy-Bertók Anita, Magyarország egyetlen érzékszervi bírája volt; ő hazánkban az egyetlen olyan szakember, aki – különböző kategóriákban – nemzetközi versenyeken is pontozhat. Ezen a versenyen 18-20 alkotást kellett elkészíteni, ami csupán azért volt különleges, és szakmailag azért jelentett kihívást, mert speciális tejet használtunk fel. 
 
 
- Innen már csak egy ugrás volt az áprilisban, Montenegróban megrendezett Európa-bajnokság, ahonnan aranyéremmel tértél haza…
 
- Eléggé összetett feladatunk volt: egy eszpresszót, egy kapucsínót és egy olyan kreatív italt kellett elkészítenünk, amely nem tartalmazhatott alkoholt, viszont minimum egy eszpresszónak benne kellett lennie. Én egy úgynevezett kávélimonádét készítettem: különböző citrusokat (citrom, lime, narancs) adtam a kávéhoz, s mindezt egy centiliter úgynevezett popcornsziruppal ízesítettem. A szigorú zsűri természetesen a „latte art” mintát is pontozta: én egy méhecskét választottam, s mindehhez – amolyan kreatív tartalomként – mézvizet használtam fel, így kapcsolva össze a kávét és az ízvilágot. Azért is marad számomra örökké emlékezetes ez a verseny, mert az esélytelenek nyugalmával mentem: a prezentációmat ugyanis – életemben először – angolul kellett előadnom, amit szinte az utolsó pillanatig tanultam. 
 
- Az Európa-bajnoki cím viszont kötelez: 2020-ban világbajnokságot rendeznek…  
 
 
- Először ugyan ki kell jutni, de nem titkolom: szeretném megnyerni! 
 
-----------------------------------------------------------------------------------------
 
Presztízs MagazinBarista gyorstalpaló
 
Megkértük Dórát, tartson olvasóinknak egy amolyan rögtönzött tanfolyamot. Természetesen arra voltunk kíváncsiak: miként kell elkészíteni a legnépszerűbb kávés italokat?
 
 
Ristretto: körülbelül 15 ml űrtartalmú ital, amely ugyanannyi kávéból készül, mint egy eszpresszó, csupán a lefolyása előbb fejeződik be, ezért a koffeintartalma kevesebb.   
Eszpresszó: a világ egyik legnépszerűbb kávéja, űrtartalma 25-30 ml. 
Kapucsínó: Az eszpresszó kávéba 1/3 arányban kerül tej és tejhab. Fontos megjegyezni: ezt ma már nagyon kevés helyen tartják be, hiszen sok kávézóban inkább már a mintákra helyezik a fő hangsúlyt. 
Café latte: a klasszikus tejeskávé! Az eszpresszót 2,5-3 dl tejjel kínáljuk, amelyre még egy kis tejhab is kerül.
Latte macchiato: az eszpresszót körülbelül 1,5 dl tejjel és ugyanennyi tejhabbal készítjük el. A köznyelvben ezt nevezik csíkozott kávénak. 
Mélange: ugyanúgy készítjük el, mint a latte macchiatót, csak mézet teszünk az ital aljára.  
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------
 
„A kitartást Balogh Bubutól tanultam!”
 
Szokták mondani: az élsport nem csak jellemformáló, az ember egész életét meghatározza. Nos, ez Dóra esetében is igaz, hiszen élvonalbeli kosárlabdázó volt.
 
„A pályafutásomat a BEAC-Újbuda együttesében kezdtem, és egészen a felnőtt csapatig jutottam. 2010-2012 között, valamint a 2014-2015-ös szezonban az A-csoportos együttessel edzettem. Ez többek között azért is volt nagy szó, mert a sportág egyik legendája, Balogh Judit irányításával készülhettem. Sajnos idő előtt be kellett fejeznem az élvonalbeli kosárlabdázást, de teljesen egyértelmű: Bubu volt a legjobb edzőm, akitől leginkább a kitartást és a profi hozzáállást tanultam meg.”
 
Azt már csak mi tesszük hozzá: Dóra életében annyira meghatározó volt ez az időszak, hogy az e-mail címében a mai napig szerepel a „beac” szó…   
 
Még nincs értékelve