Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Bruschetta bár

László Nicole | Füzi Balázs | 2020.01.10. |
Bruschetta bár
Azt már igen-igen régóta tudjuk, hogy egy jóféle mulatságnak az az elsődleges és legfontosabb alappillére, hogy ne mi legyünk a házigazdák, hiszen utoljára 1990-ben hittük el Szinetár Dórának, hogy #deszépbuliutánatakarítás. Ha azonban sehogy sem sikerült kimozognunk a házigazda-szerepkört, és kénytelenek vagyunk szélesre tárni az ajtónkat és szívünket a barátaink előtt, akkor se essünk pánikba, csak hűtsünk be jócskán alkoholt, faggassuk ki a hűtő tartalmát, fogjuk kézen a leleményünket, és gyártsunk bruschettát!
A világszerte népszerű bruschetta családfája a római birodalom idejéig vezethető vissza, de hogy pontosan ki és mikor tálalta fel a kezdetben kevés olívaolajjal meglocsolt pane bruscatóból, azaz pirított kenyérből álló ételt, ugyanúgy nem ismert, mint a szegények konyhájából származó számos közismert fogás születése. Az bizonyosra vehető, hogy a pizzához hasonlóan a bruschettát is a szerény körülmények kényszere hívta életre. Évszázadok alatt aztán részben az életkörülmények javulásával, részben pedig a leleményes itáliai szakácsok és háziasszonyok ügyességének, fantáziájának és a rendelkezésre álló alapanyagok végtelen számú variációjának köszönhetően elfoglalta helyét a társadalom szinte minden rétegének asztalán, sőt a menőbb éttermek konyhájának kínálatában is. Én a Váci utcai Vendetta étterem bruschetta-bárját vertem csapra, és csentem tőlük néhány ötletet, de valójában a bruschetta esetében mindössze annyi a követendő okítás, hogy legyen otthon finom kenyerünk és bízzuk magunkat a szabadon szárnyaló fantáziánkra.
 
Presztízs MagazinBruschetta classica:
 
A bruschetták mindegyike a következő szentháromsággal kezdődik: a felszeletelt kenyeret kevéske, ámde minőségi olívaolajjal meglocsoljuk, bedörzsöljük ördögűzésre is alkalmas mennyiségű fokhagymával, majd a 200 fokra hevített sütőbe penderítjük 5-10 percre. Míg a kenyérszeletek bent azon töprengenek, hogy rendben van, hogy van, aki forrón szereti (de vajon ők is…?), addig mi a zöldségeket, jelesül a paradicsomot, a lilahagymát és a fokhagymát apróra kockázzuk, és némi sóval, borssal, illatos bazsalikommal tesszük tökéletessé az ízeket. A sütőből kipecázott kenyérszeletekkel először pedánsan megégetjük az ujjainkat, majd nem haragtartók lévén bőkezűen megkenjük ricottával, ezzel az olaszos lelkületű félig sajt, félig túróval, és erre porciózzuk rá a felszeletelt paradicsomot. É perfetto!
 
Presztízs Magazin
 
Bruschetta prosciutto e bufala:
 
A kenyérrel természetesen ugyanúgy bánunk el, miként a klasszikus bruschettánál, és ezúttal is ricottával ágyazunk meg a kellően lágy és bársonyos összhatás végett. Ízlésesen elhelyezünk rajta némi napfényes Itália-ízű, frissen tépkedett bazsalikomlevelet, aztán azon filozofálgatunk, hogy az önző csak magára gondol, az irigy viszont másokra is, így aztán egy jócskán szelet bufala mozzarellát kanyarítunk önzően a ricottakrémre. Ezt követően néhány szelet prosciuttót, azaz levegőn szárított füstölt sonkát hajtogatunk rá csinosra, végül pedig egy-két szelet paradicsomot egyensúlyozunk rá statikailag ügyesen megkomponálva. É magnifico!
 
Presztízs MagazinBruschetta melone:
 
Minden társaságban lesz valaki, aki egy tábornok határozottságával a hangjában közli, hogy ő a Szent Diéta oltárán áldozódik, és afféle eretnekséget, mint szénhidrát, semmiképp nem vesz a szájába, sőt, már az istenkáromlásnak is beillő kenyér szótól bőséggel vetegeti magára a kereszteket. Őket csapjuk be csúful, és készítsünk nekik gyümölcsös fitnesz-bruschettát annyi földi jóval megpakolva, hogy a kenyeret meg se lássák: kecskesajt képezze a bázist, erre kerüljön körte, mézédes sárgadinnye, rukkola és paradicsom, amivel szintén alá tudjuk támasztani a fogás fogyókúrás mivoltát. Persze roppant fontos, hogy közben meggyőző arccal bólogassunk, és semmiképp se nevessük el magunkat.
 
Presztízs Magazin
 
 
Bruschetta melanzane con trota affumicata:
 
Lehetne ez mondjuk fogas, mint egy kérdés, esetleg egy Széchenyi-kedvence tőke, netán pont egy ponty, ám ezúttal Schubert Pisztráng ötöséből ugrott fel néhány a bruschettánkra füstölt formában, bazsalikomos, majonézes, fokhagymás padlizsánt használva vánkosul. Fantastico!
 
 
 
 
 
Presztízs MagazinBruschetta gamberetti e crema pomodoro:
 
A bruschetta mindig is sejtette, hogy ha eléggé jól viselkedik, akkor előbb-utóbb a paradicsomban végzi, márpedig ezúttal ricottakrém és paradicsom lép fúzióra, hogy a hamisítatlan nyáríz és a bársonyosan krémes állag összeházasodhasson. Erre huppan le puhán a fokhagymás olajon megfuttatott garnéla, az összehatástól pedig az ember máris mélán elaléla.
 
 
 
 
Presztízs MagazinBruschetta anatra affumicata:
 
Lágy krémsajt igyekszik a pirított kenyér bárdolatlan smirgli-modorán finomítani kissé, erre kerülnek a szépen megkomponált füstölt kacsamellszeletek, a paradicsom és a ruccola pedig tovább igyekszik tökéletesre fésülni az ízeket. Mondjuk, sikerrel.
 
Ezek azonban csak kedvcsináló ötletek, és ne engedjük, hogy ízlésünket, szélesvásznú, szabadon szárnyaló fantáziánkat bármi is gúzsba kösse! Bátran gyártsunk sörös-krémsajtos, epres-nutellás, pezsgőhabos-narancsos vagy éppen kapros-ribizlilekváros bruschettát! Lényeg, hogy nyissuk meg a bruschetta bárt! Bár, habár, nemdebár, ugyebár…
Átlag: 5