Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Édes, mint a bűn

László Nicole | Rácz Gizella-Bozsik Lili | 2019.10.29. |
Édes, mint a bűn
Általában a nőket kiáltják ki édesszájúaknak, ami természetesen egy alávaló rágalom, és csak én annyi férfi ellenpéldát tudnék felsorolni, hogy név szerint való megemlítésükkel karakterszámban elérnék a Holdig. Nem is tegnap óta édesítik mindennapjainkat a finomságok, hiszen már az ősember is készített mézzel és liszttel különféle desszerteket, aminek népszerűségéről remekül árulkodik, hogy még barlangrajzokon is megpiktorkodták az ezen a sajátságos módon lejegyzetelt recepteket. Az édességek életébe a nagy áttörést az 1502-es esztendő hozta, mikor is megjelentek a csokoládépasztillák, hogy egy újabb, magasabb szintre emeljék az életérzésünket, és szétáradjon szervezetünkben a szerotonin című örömhormon.
A kakaófa latin neve theobroma cacao, ami szerényen csak annyit jelent, hogy az istenek eledele, így aztán nem is csoda, hogy isteni finom. Mindig is körbelengte valami kis arisztokratikus, pedigrés érzet, na meg az ára is a felsőbb körökbe pozícionálta, ezért például az egykori Azték Birodalomban a királyok aranykehelyből kortyolgatták a kesernyés, fűszeres csokoládéitalt, amiről egy korabeli jó marketinges elhíresztelte, hogy fogyasztója csodálatos tulajdonságokkal fog bírni. Erről a szóbeszédről nyilván hallott a Napkirály, álnevén XIV. Lajos felesége, Mária Terézia, spanyol infánsnő, hiszen egyenesen királyi csokoládémestert tartott az udvarban. Éppen így tett a városligeti Robinson étterem is, aminek egyenesen egy király cukrászmestere van a mindig mosolygós, ujjanként tehetséges, hamvasan fiatal, de születetten tálent Rácz Gizella személyében, aki egy valóságos intézményesített jelenség az objektum konyháján. Megkértem, hogy készítsen néhány olyan desszertet, amik kimondottan a férfiak ízlését célozzák meg, amit boldogan kanalaznának egy jóféle, illatos ristretto mellé egy megtermett steak után pihegve.
 
 
Kesudiós almás pite Guinness sör sorbet-val
 
Ha azt szeretnénk, hogy már a név elolvasása után a szánkban össze-vissza futkosó nyál találkozzon a fent nevezettel, akkor nincs is más tennivalónk, mint hogy némi vajat, lisztet és cukrot összemorzsoljunk, majd ráüssünk a tetejére egy tojást, és gyors, határozott mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztaalapot. Hogy csillapítsuk kissé a kedélyeit, behelyezzük a hűtőbe pihengetni, míg mi a töltelék elkészítésének ügyét-baját vesszük a nyakunkba. Fél kilónyi, találomra piros vagy zöld vagy éppen színkavalkádos almát megpucolunk és lereszelünk, negyed kilónyi barna cukrot pedig karamellizálunk, és ráöntjük a reszelt almánkra. Adunk még hozzá kesudiót és fahéjat, hogy egészen bűnbeesés-íze legyen, valamint megkínáljuk egy kis búzadarával, ami magába szívja az almából a hő hatására elillanni készülő folyadékot. A tölteléket betesszük a tésztaalapunk szó szerinti hűlt helyére a hűtőszekrénybe, a tésztát pedig színpadra penderítjük: kétharmados többségét formába helyezzük, és barátságunk jeleként megszurkáljuk villával, mielőtt 170 fokra hevített sütőben napoztatjuk 10 kurta percig. Amint barnulni kezd, máris sebesen kikapjuk, és még azon melegében megkenjük házi baracklekvárral, amitől egyrészt megagigafinom lesz, másrészt trükkös szigetelős gátat szab a tölteléknek, hogy az semmiképp se tudja a tésztalapot eláztatni. A lekváros rétegre ráhelyezzük az idáig a hűtőben cidriző tölteléket, a maradék tésztát pedig lisztezett felületen kinyújtjuk, csíkokat szabunk-varrunk belőle, és a töltelék tetejére tesszük csinosan. Tojással megkenjük a tetejét a kellő pomádé végett, és a már bejáratott 170 fokra visszahelyezzük 20-25 percre. A sorbet-hoz fogunk egy doboz Guinness sört, 3 decinyi vizet, gazdag ízű, finomítatlan és buján barna muscovado cukrot, na meg egy kis stabilizátort, és az egészet összefőzzük, majd lehűtjük, hogy fagyiskanállal való porciózásra alkalmas legyen. Kellő fantáziával tálaljuk, miközben égre emelt tekintettel azt mantrázzuk, hogy #ráczgiziforpresident.
 
Unicum szilvás csokoládé mousse-os mille-feuille
 
Presztízs MagazinMind tudjuk, a kiegyensúlyozott diéta lényege az, hogy mindkét kezünkben legyen egy-egy édesség. Nekem a másik kezembe Unicum szilvás csokoládé mousse-os mille-feuille-t adtak. A mille feuille a Háború és béke, na meg a Bűn és bűnhődés együtt, hiszen ezer levelet, azaz ezer lapot jelent a rétestészta hajszálvékony leveleire utalva. És akkor kezdetét veszi az alkalmi matekóra, ugyanis itt minden összetevő mennyisége komoly jelentőséggel bír: kapaszkodjunk meg, de nem akármennyi, hanem 237 gramm tejet és 237 gramm tejszínt felmelegítünk, miközben a 75 gramm tojássárgáját a 112 gramm cukorral kikeverjük, és óvatosan hozzáadagoljuk a melegedő tejszínes tejhez. 220 gramm 70%-os étcsokoládét belekockázunk és felolvasztjuk a tejbe, majd megkínáljuk még 5 lapzselatinnal, majd a nem kis kísértést legyőzve a féldecinyi jóféle Unicum szilvánkat végül hozzáadjuk, ahelyett, hogy meginnánk, aztán pedig a botmixerre bízzuk, hogy elvégezze a munka oroszlánrészét, míg csak szép fényes, selymes nem lesz. Most, hogy soha többé nem szeretnénk számokkal babrálni, megkaparintjuk a mille feuille vajas lapjait, amit kinyújtunk, formára szabunk és dúsan megporcukrozunk, majd sütőpapírt helyezünk a tetejére, arra pedig kicsi a rakás-alapon még egy tepsit alkalmi nehezékként, ami megakadályozza, hogy a tésztánk megpufisodjon. Így sütjük 200 fokon mindössze 7-8 percig, majd levesszük a súlyt, újra porcukrozzuk, és napsütötte aranybarnára sütjük. A kihűlt krémet még habverővel kicsit felfrissítjük, habzsákba öntjük, hogy a vajas lapokat a krémmel rétegezzük, a tetejét pedig kedvünkre való gyümölcsökkel dekoráljuk meseszépre. Nem mondom, hogy nem macerás, de a végeredmény megéri az összes beleőszült hajszálat és elhullajtott neuront.
 
Presztízs Magazin
 
 
Rosé champagnos panna cotta édes mentás eperraguval
 
Azoknak, akik ennél kategóriákkal kevesebb energia belefektetésével szeretnének gigászi nagy babérokat aratni, ajánlom a rosé champagnos panna cottát édes mentás eperraguval. A tejet, tejszínt, némi cukrot és a fincsi rosét összeismertetjük egymással és felmelegítjük, majd egy vaníliarudat felboncolunk, és a belsejét belakapirgáljuk. Közben egy-két zselatinlapot hideg vízbe áztatunk, kisvártatva kinyomkodjuk és szintén beletesszük, végül az egészet csinos kis pezsgőspoharakba szervírozzuk. Díszítés gyanánt a megmosott epret felkockázzuk, megcukrozzuk, mentát vágunk bele, et voilá.
 
 
 
 
 
Presztízs MagazinCsokis szuflé körtekompóttal és ágyas körtefagyival 
 
Ez a desszert felteszi a pontot bármelyik G-re. Csak azok vágjanak bele, akik konyhája legalább annyira felszerelt, hogy szufléformákat tartalmaz valamelyik fiók mélye. Kutassunk fel közülük néhányat, és alaposan vajazzuk ki, aztán szórjuk be kakaóporral. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat és az étcsokoládét, simára keverjük-kavarjuk, és hagyjuk hűlni hozzávetőleg tíz percet, mialatt mi tovább serénykedve habverővel ütjük-verjük a cukrot, egy tojást és egy extra tojássárgáját, amihez hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket is jutalmul. Összeforgatjuk átszitált, makulátlan finomliszttel, és beleöntjük a szufléformákba, amikben 12 percig sülnek, varázslatos illatot kölcsönözve az egész lakásnak. Mi persze ezalatt sem heverünk parlagon, hanem Síva nyolc karjával ügyködve gyártjuk a fűszeres körtekompótot: a meghámozott körtékből kockaformákat kaszabolunk, megcukrozzuk, adunk hozzá fahéjat, csillagánizst, szegfűszeget, és lassú lángon főzzük végeláthatatlanul sokáig a karácsonyi forralt bor-illatban ácsorogva, évszaktól függetlenül Mennyből az angyalt dudorászva. Közben seperc alatt készítünk egy jó kis ágyas körtefagylaltot: elsőként cukrot és tojássárgáját teszünk fel melegedni, míg külön összekeverünk tejszínt, tejet, mámoros ágyas körtepálinkát, némi körtepürét és egy kis stabilizátort, legyen is az bármi. Ezt az elegyet óvatosan összeboronáljuk a tojásos edénykénk tartalmával, és 82 fokig melegítjük folyamatosan kevergetve, az ínhüvelygyulladás kockázatát is bevállalva az igencsak ütős végeredmény kedvéért. A kihűlt fagyit hozzáporciózzuk a szufléhoz, és csendes, üdvözült mosollyal tűrjük, hogy szentté avassanak. 
A lusták pedig egyszerűen vegyék el Rácz Gizit feleségül, aztán utánuk az ízözön – hiszen tudjuk, hogy tíz emberből kilenc szereti az édességet.
A tizedik hazudik.
 
Még nincs értékelve