Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Elszívóernyő használatával a konyhából sokkal kevesebb szag kerül ki

gasztronagyker.hu | 123rf.com | 2016.09.22. |
elszívóernyő
Elszívóernyő használatával a konyhából sokkal kevesebb szag kerül ki
Háziasszonyként és konyhán dolgozó szakemberként is mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a főzés során bizony rengeteg szag és pára kerül a levegőbe. Amíg a karácsonyi készülődés során felszálló mézeskalács illat az otthon melegét árasztja, addig a főzősoron rotyogó ételek inkább egyfajta tömény ételszagot árasztanak, ami nem feltétlen kellemes. Nem csak a komfortos környezet, de a levegő magas páratartalmának elvezetése terén is kiemelt szerep jut az elszívóernyő használatának. Nagyobb konyhák esetén érdemes akár többet is beszereltetni, hiszen a keletkezett szagokkal és nedvességgel csak így lehet hatékonyan elbánni.
 
A Gasztronagyker azt is hangsúlyozza, hogy a konyhai tevékenység gördülékenysége is múlhat azon, mennyire figyelünk oda az elszívóernyő rendszeres használatára. A magas páratartalom megnehezíti a helyiségben tartózkodást, és a teherbírásra is rányomja bélyegét. 
 
Penészesedés a konyhában? Nem elfogadható!
 
Ugyan nem szívesen beszélünk róla, mégis szót érdemel a penészesedés, mely nem csak a hőszigetelés hiányosságai miatt alakulhat ki. A konyha kifejezetten olyan helyiség, ahol akár egyetlen lábas étel főzése során is rengeteg nedvesség kerül a levegőbe. A megnövekedett páratartalom elvezetéséről mindenképp gondoskodni kell, ellenkező esetben az óhatatlanul is jelen levő hőhidak környékén lecsapódik az. S hogy ez miért okoz problémát? A falakon jelen levő feketés penészfoltok nem csak rendkívül csúnyák, de a helyiség levegőjére is hatással vannak. A belőlük a levegőbe kerülő spórák allergiás megbetegedést okozhatnak, hogy a magas páratartalom közérzetre gyakorolt hatásáról már ne is szóljunk. A legtöbb éttermi konyhán nincsen lehetőség arra, hogy kereszthuzattal átszellőztessük a helyiséget, sőt, ez általában nem is oldaná meg a helyzetet a főzősorok számából kiindulva. 
 
Az elszívóernyő azonban alkalmas arra, hogy a levegő minőségét mindig megfelelő szinten tartsa, s természetesen az étel- és olajszagtól is meg lehessen szabadulni. Ez utóbbi különösen fontos olyan vendéglátóhelyek esetében, amelyeknél a konyha a vendégtérrel közel egye helyiségben kap helyet. Napjainkban ez nem csak egyes gyorséttermeknél van így, hanem a külföldi trendeket látva a nívós éttermek is gyakran így kerülnek kialakításra. Nem véletlen tehát, hogy az elszívóernyő olyan alapvető felszereltségnek számít, mely nem hiányozhat egyetlen étterem, szállodai vendéglátóhely konyhájából sem. 
 
Elszívóernyő beszerelés szakemberek segítségével 
 
Az üzemi, éttermi, szállodai konyhák esetében a konyha belső kialakítását és az elszívóernyők felszerelését mindig profik végzik, így még véletlen sem fordulhat elő, hogy nem a megfelelő helyre, magasságba kerülnek azok. Mind az előzetes tervezés, mind az engedélyezés szakemberek segítségével történik, elősegítve ezzel is azt, hogy nem csak maximálisan biztonságosan, de zökkenőmentesen is használhatóak legyenek a praktikus eszközök. Napjainkban világítással kombinált elszívóernyő kínálat is áll az éttermek rendelkezésére, mely igen hasznos lehet a gördülékeny munkavégzés érdekében. 
 
Az éttermek megítélése, azok image-e mindig számos tényező függvényeként alakul. Természetesen fontos szerep jut a szakmai tudásnak, az alkalmazott chef-eknek, de a szakácsok hozzáértése, a csapat együttműködésre való készsége, az alapanyagok frissessége legalább ilyen lényegesek. A konyha felszereltsége során mindenképpen gondoskodjunk az elszívóernyők beüzemeléséről, hiszen nélkülük igencsak nehézkes lenne a konyhai tevékenység. 
 
Még nincs értékelve