Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Főzzük meg a nőket! Újra és újra!

László Nicole | Profimédia-Red Dot-archív | 2018.12.20. |
gasztro, gasztronómia
Főzzük meg a nőket! Újra és újra!
Nem vagyok egy kék harisnyás szüfrazsett, de mégis úgy gondolom, hogy bár nagyanyáink imitt-amott túlvívták az emancipációt, ám a háztartás körüli teendőkre és a munkamegosztásra fájóan nem gondoltak. Egyetlen terület adódott a közelmúltban, ahol a teremtés koronázatlan királyai elkezdtek otthonosabban mozogni, ez pedig a konyha. Kialakult az elmélet, amely szerint főzni jó, főzni macsós, ráadásul derengett nekik valami mondás, mely szerint a férfiakhoz a gyomrukon keresztül vezet az út, és mivel ez helyrajzilag hozzávetőleg stimmelt ahhoz képest, ahová ők szeretnének eljutni a nőknél, így belecsaptak a főzésbe, hogy megfőzhessenek minket. Mi pedig értékeljük a szándékot, ráadásul egyik-másik férfiember pedig már valóban parádés műremekeket készít, így aztán nagyvonalúan nem (nagyon) teszünk említést a konyhában okozott armageddon láttán, mikor is kiderül, hogy egy szimpla kis omletthez a szépszámú konyhafelszerelés minden darabját össze lehetett koszolni, sőt még azt is, amelyiknek a létezéséről sem tudtunk. Megkérdeztünk néhány ismertebb sármőrt, hogy mivel kápráztat el, ha le akar minket főzni a lábunkról. Mivel jó néhányan vannak olyanok, akik egyetértenek Orson Wellesszel – aki szerint a három legelviselhetetlenebb jelensége az életnek az ihatatlanul forró kávé, a langyos pezsgő és a hideg nők –, jöjjön hát néhány kulisszatitok, hogy ki mivel forrósítja fel az elvileg gyengébbik nemet.
S a nő olvad, mint csoki a gőz felett
 
Ernyey Béla nevét hallva 9-től 99 éves korig sóhajt fel minden nő otthon titokban. A bakfiskorú, hamvasan tojáshéjas fiatalok hüledezve szemlélik a születési évszámát, és valami durva nyomtatási hibát vélelmeznek vagy ufókat emlegetnek azon morfondírozva, hogyan feledkezhetett meg róla ilyen nagyvonalúan és nyomtalanul a tovareppenő idő. A horgolt terítős, kékített hajú nagymamák Princ, a katona után epekednek kitartóan, és előtte akarnak azonnali hatállyal hadifogolynak jelentkezni. Önként. Mi többiek pedig azon bosszankodunk, ugyan-vajon miért nem ismerte fel benne ez a kókler filmipar a világtörténelem legeszményibb James Bondját. Hiszen róla tökéletesen el tudjuk képzelni, hogy némi kézitusa után a repülőn likvidálja a gaz ellent, seperc alatt ejtőernyőt szerez, majd sikeresen landol az Andrássy úton, lepöcköl makulátlan szmokingjáról két kompromittáló szőke hajszálat, behuppan a ragadozószerűen földre kushadó Aston Martinba, mellette már egy dögös vörös dorombol, aztán ellovagol a naplementébe megmentve a világot és a nőket a pusztulástól, miközben hegedül – nem is túl hamisan – egyetlen rakoncátlankodó hajtinccsel a homlokában. Mondjuk, legalább a dögös vöröst valóban beleírták az Élet forgatókönyvébe, hiszen Dórát kápráztatja el a konyhában és a földkerekség minden szegletében. Mi pedig próbára tehetjük a púderünket, hogy el tudja-e fedni az irigység okozta sárgaságot… (Nem.)
 
Presztízs Magazin– Főzzük meg a nőket. Hmmm. Furcsa gondolat, ami alatt valószínűleg mindenki más tevékenységet vagy elkészítési módot ért. Vizuális típus lévén, lelki szemeimmel már látom is, ahogyan Indonézia Pápua tartományában élő néhány korowai kannibál szeme felcsillan, és rögtön az ízesítésen kezdi törni a fejét. Miután nálunk Európában viszont csak igen szerény számú ember fogyasztja embertársai húsát, kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a Pannon Presztízs magazin inkább azokhoz a hetven feletti olvasókhoz kíván ezzel a mondattal szólni, akiknek az édesanyjuk elalvás előtt olyan meséket olvasott fel, amelyekben még a férfiak hódították meg a nőket és nem fordítva. Hogy a fiatalabb olvasók is értsék: nem a lány dob egy SMS-t/küld mailt/szólít meg a Tinderen egy pasit, hogy szedje már végre össze magát és lépjen valami gigát (erotikusat), hanem a pasi (férfi) próbál totál régimódian közeledni a csajszihoz (nőhöz), hogy megpróbálja becserkészni (értsd: megfőzni).
– De mivel jómagam is a hetven felettiek táborát gazdagítom, álljon hát itt egy kaja (étel), melyet már többször megfőztem a csajomnak (feleségemnek), aki minden alkalommal úgy olvadt el tőle, mint mousse készítésekor a csoki a gőz felett... Ez pedig nem más, mint a Serrano sonkába töltött andalúz nyúlgerincfilé chorizocsipsszel, vörösboros baszk lecsóval és grillezett kukoricával.
Borajánlónk: Ha már Spanyolország, akkor természetesen spanyol bor, Casa Gran del Siurana GR-174 Priorat 2014. 
 
Olaszos elegancia
 
Presztízs MagazinRégóta van egy elméletem, miszerint a magyar nép a vérkeveredés miatt egy hivatalosan is szépnek kikiáltott náció. Közép-Európa szívében, a nagy jövés-menésben, aki csak erre járt, letette a – khm! – genetikai névjegyét a tatároktól a svábokig, a törököktől az oroszokig. Zwack Sándor tökéletesen alátámasztja ezt a teóriámat, hiszen angol anyától, magyar apától származik, a napsütötte Toscanában nevelkedett, a világot körbe-körbejárt pedigrés neveltetésű, női szemnek sem kellemetlen (sőt!) talpig úriember kozmopolitáról beszélünk, aki a családi hagyományokat követve a dicső múltra visszatekintő likőrgyár életébe is friss fuvallatot vagy inkább új hullámosan megújult forgószelet hozott. A lányok otthon nyugodtan sírhatnak, mivel A Tökéletes Férfi prototípusa immár a hamvasan bájos, de mégis határozott és tűzrőlpattant Noémire ragyogtatja grüberlis mosolyát, és neki csillantja meg konyhai tehetségét is. Momentán a nyolcvanas években divatos olasz ételről, a Penne alla Vodkáról rántja le a leplet. Míg a Bellini koktélért és a carpaccióért a velencei Harry’s Bar szakácsának rebegjük a hálaimát életfogytiglan, addig a kedvenc színtelen égetett szeszemmel nyakon öntött tészta a bolognai Dante étterem isteni színjátéka. Az apróra vágott hagymát és a pancettát (update Norbi-fanok ne figyeljenek!) pirítás után nyakon loccsantja egy stampedli vodkával, sebesen elkapja fejét a fellobbanó lángok elől a konyhai alkalmi lánglovag, majd hozzáadja a minőségére méltán büszke paradicsomszószt, és addig-addig keveri, míg az ízek összebarátkoznak, az állaga pedig megsűrűsödik. Kis főzőtejszín csak bársonyosabbá teszi, és már csak a penne hiányzik hozzá. Un po’ di pasta e basta. Mellé egy pohár buja vöröset, a Le Serre Nuovét ajánlja, na mégis honnan máshonnan, mint a szintén otthonának tekinthető, toszkán dombok közt megbúvó Bolgheriből. Erre igyunk!
 
Polihisztor a konyhában
 
Presztízs MagazinMunkácsy Mihály óta a torzonborz, zabolázhatatlan hajnak, annak a típusú kócos hajszerkezetnek, amelyiket már csak üstökként aposztrofálhatunk, kiemelkedő tehetséget tulajdonítok. Szerintem akkor kócolódtak így össze, amikor a Múzsa homlokon csókolta őket. Kétségtelenül ilyen lehet Müller Péter Sziámi költő, énekes, dalszövegíró, Sziget-alapító legújabb kori polihisztor, egy Hold voltam, Hold leszek, hol kifli, hol kerek – gyermeklelkű alkotó, művész, családapa és nagybetűs Ember. Életének egyik meghatározó periódusában a rímfaragó csodaceruza és mikrofon mellett a fakanalat is ügyesen kézben tartotta, és az egész szépszámú családra főzött régies, nagymamai hagyományokat követő, a Monarchia idejét nosztalgikusan leporoló ízekkel. És már sorolja is nyálcsorgató részletességgel minden kedvencemet: diós bundában sütött rántott húst petrezselymes újburgonyával, fincsi uborkasalátával. Nagy szerencse, hogy a lekváros palacsinta nem került említésre, mert hamarjában odaköltöztem volna az összes pakkommal. Pulzusszámát és vérnyomását az sem tudja ijedtre duzzasztani, ha nagyobb számú egybegyűltet kell jóllakatnia, hiszen különféle stábbulik és fesztiválok alkalmával főzött már akár százfős kompániára is mindenki általános megelégedésére. Legutóbb például Kapolcson lecsót, mely ételen egyébként alapvetően eléldegélne élete – reményem szerint igen távoli – végéig abban az esetben, ha a költői szabadságot ebben is megőrizheti, és hol gombás, máskor tojásos, időnként tökös, esetleg kolbászos verzióban prezentálhatja a variációk egy témára gondolat mezsgyéjén haladva. Mostanra azonban a felesége felnőtt mesteréhez a konyhában, és még a hollandiai évek alatt eltanult keleti ízeket is tökélyre fejlesztette. Mára Nórinak sikerült feledtetnie az amszterdami exgyarmati nosztalgikus ízeket a saját indonéz és indiai fogásaival. Rántottából még tartja a frontot a Művész úr, de már abban is fej-fej mellett haladnak fortélyok terén a legkisebb fiával. Egyszóval komfortosra kényeztetett az élete, a Sors a tenyerén hordozza, de szerencsére cseppet sem érzi a tespedés szelét, és szerinte igény esetén azonnal újra fel tudná venni a fonalat a kulinária terén. Ha az élet úgy hozná, ismét el tudna kápráztatni a konyhában is. Repertoárjában csupán a halakat, egyéb tengeri herkentyűket nem szerepeltetné egyrészt, mert tudvalévő, hogy minden gyanús, aminek kettőnél kevesebb vagy négynél több lába van, másrészt – és legfőképp – mert allergiás ezekre. Pedig még halász is volt Norvégiában. Naná, hogy az is volt! Mondom, ő egy reneszánsz ember, egy mai polihisztor.
 
Még nincs értékelve