Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Hogyan kóstoljunk whiskyt?

Profi gyorstalpaló kezdőknek

sajtóanyagból szerkesztve | Profimédia-Red Dot-archív | 2019.02.27. |
whisky
Hogyan kóstoljunk whiskyt?
Mit tudhatunk meg a whiskyről a színe alapján? Mennyire dugjuk bele az orrunkat a pohárba? Jéggel vagy jég nélkül érdemes kérnünk a whiskyt? Dave Francis, az egyik ismert márka nemzetközi nagykövete igazán hasznos tanácsokat adott az idei Whisky Show résztevőinek, melyekkel még a kezdő fogyasztók is bármilyen eseményen megállhatják a helyüket. Az alábbi összefoglalóban az is kiderül, hogy a nők miért ügyesebbek a whisky-kóstolásban, mint a férfiak.
Dave Francis már több, mint 25 éve whiskyvel dolgozik. A szakember átlagosan 250 tréninget és kóstolót tart évente, több könyvet is írt már, és szerencsésnek tarja magát, amiért munkája egyben szenvedélye is.
Elmondása szerint a whiskykóstolás több részletében is hasonlít a borkóstoláshoz, hiszen először megragadjuk a poharat (skót szokás szerint akár két kézzel is), majd körkörös mozdulatokkal megpörgetjük annak tartalmát, és elkezdjük elemezni a külalakját.
 
Szín

Presztízs Magazin

Attól függően változik az ital színe, hogy hány évet töltött el az adott hordótípusban. Általánosságban elmondható, hogy minél idősebb egy whisky, annál mélyebb a színe, így lehet akár mély aranysárga vagy éppen mahagóni árnyalatú is.
 
Illat
Ha beazonosítottuk a színét, akkor jöhet az illat elemzése, amellyel kapcsolatban a szakértő fontos és hasznos tanácsa, hogy ne dugjuk túlságosan mélyre az orrunkat a pohárba, hogy ne legyen túl intenzív az illat belélegzése. Helyette inkább pörgessük meg a poharat és tartsuk el pár centire az orrunktól, hogy be tudjuk azonosítani a kóstolandó whisky felismerhető stílusjegyeit.
 
Presztízs MagazinÍz
Az illat elemzése után jöhet a kóstolás, amikor egy kis kortyot lenyelve érdemes egy közepesen nagy levegőt vennünk a szánkon keresztül is, hogy átjárja nyelvünket a zamatok kavalkádja. Az eljárásnak köszönhetően végtelen mennyiségű íz beazonosítható a whiskykóstolás közben, így szinte bármit érezhetünk, nincs „rossz” válasz. Lehet citrusos, gyümölcsös, vaníliás, esetleg sós vagy akár füstös is. További érdekesség, hogy Dave Francis tapasztalatai szerint a nők sokkal több ízt tudnak párosítani egy whiskyhez, mint a férfiak, mivel intenzívebben érzik az aromákat, ezért a tesztelés során is sokszor kéri inkább a hölgyek véleményét.
 
Jéggel vagy jég nélkül?
Sokan jégkockával isszák a whiskyt, ami nem számít szentségtörésnek, hiszen kellemesebbé válik az ital, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az olvadás miatt a víz azonnal megváltoztatja a whisky ízét és színét, így akár pár perc különbséggel ugyanaz a pohár ital teljesen más összhatást eredményezhet.
Még nincs értékelve