Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lakjon jól az immunrendszerünk!

László Nicole | Mihály Fanni-Sarit Michaeli-Kámánné Bankós Edith-Bertók Bence | 2020.09.09. |
gasztro, gasztronómia
Lakjon jól az immunrendszerünk!
Mindig is úgy gondoltam, hogy igazságtalan lenne a sorstól, ha dédanyáink jócskán kalandos, világégésekben térdig járó élete után én mindössze azzal tudnám majd egyszer szórakoztatni a körém sereglő unokáimat kakaós csigába tekert hajjal, alibiből a kezemben szorongatott kötő- és horgolófelszereléssel, hogy mekkora truváj volt az 1990-es taxisblokád, és milyen mókás volt végigstoppolni a városon. Sehol egy Bastille ostroma vagy egy Rettegett Iván. Hát, most bekopogott a COVID és alaposan átrendezte az életünket, pedig cseppet sem ilyen ellenségképről álmodoztam, sokkal inkább egy szélesvásznú életnagyságúról, aki ránk ront, én pedig hú, de bátran beleereszthetek egy sorozatot a legélesebb szerszámommal, a nyelvemmel, és meghátrálásra kényszeríthetem puszta kezű verbalitással, hősiesen megvédelmezve a nemzetségemet. Erre most jön ez a kis izé, amelyik szabad szemmel láthatatlan, és ami még ennél is nagyobb baj: inkább dühös vagyok rá, mintsem félnék tőle. Na, meg aztán nem is vagyok sajnos egy ideális fogolyalkat, és ha csak a macskának nyitva maradt résnyire az ajtaja, én már a szökést tervezgetem. A terv aztán a természetének megfelelően gyökeret ereszt, majd szárba szökken, kiviteleződik, és kiderülhet, hogy a COVID-19-nek nyilvánvalóan rossz az ízlése, mert én sehogy sem kellek neki.
A szürke 50 árnyalata bizonyosan nem nekem íródott, és távolról sem azért, mert netán pirulósan prűd lennék, sokkal inkább a jócskán sarkos, fekete-fehér világnézetem miatt, amelybe különböző árnyalódások nemigen férnek bele. Darwin a legnagyobb életvezetési tanácsadóm, aki már idejekorán elrebegte az idevágó passzust az értő fülek számára, nevezetesen, hogy soha nem a legerősebb vagy a legügyesebb marad életben, hanem az, aki a leggyorsabban alkalmazkodik a folyton változó körülményekhez. Most besasszézott az életünkbe egy hívatlan vendég, nem az első és talán nem is az utolsó, hellyel kínálta magát, és épp folyik a mustra, hogy ugyan kiből lakmározhatna. Hát, belőlem aztán nem eszel, barátocskám! Én alkalmazkodom a változó körülményekhez, vértezetet növesztek, leengedem a sisakrostélyt, ami ráadásul minden divathoz jól passzol, ugyanis így hívják: immunrendszer. 
 
Immunkommandó
 
Presztízs MagazinSzent-Györgyi Albert legnagyobb rajongója vagyok évtizedek óta, így aztán betegágy tőlem nemigen kopik. A méltatlanul kevés tisztelettel körülvett tudós, akiről nemhogy egy utca vagy tér, de még egy apró kis passzázs sincs elnevezve hazánkban, soha nem 500 mg-os liposzómális retard kapszulát ajánlott a tanulmányában, amiért azt a semmi kis Nobel-díjat kapta, hanem napi 8-9 ezer milligrammról beszélt, amit ő és a kutatócsoportja szorgalmasan be is vett élete végéig. Közülük ő halt meg a legfiatalabban – bakfisos 93 évesen –, a többiek még tovább virgonckodtak. A C-vitamin a mindennapi imánk része kell, hogy legyen, hiszen nem csupán egy láthatatlan búra, amiről lepattannak a vírusok, baktériumok, s minden nyalánkság, de még talán a bántó tekintetek is, hanem gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, részt vesz a csont- és porcképzésben, segíti a vas felszívódását, odateszi magát a vérrögképződés kialakulása ellen, így csökken a szívroham és az embólia veszélye, semlegesíti a szabad (péntek, szabad szombat) gyököket és növeli a fizikai teljesítőképességünket. Egy legális és ultrahasznos drog. Hű társa tud lenni az E- és a D-vitamin is, amit immár a kereskedelem is felismert, és holmi energiaitalokba is belecsempésznek, vonzóbbnak mutatva azokat, így szépítve kissé a mérleg nyelvét. 
Presztízs MagazinMindazonáltal tény, hogy a D-vitamin egy valóságos immunkommandó, egyebek mellett az autoimmunitás kiküszöbölésében is jeleskedik, ami nem más, mint egy túlzott immunválasz, egyfajta baráti tűz a szervezet részéről. Aztán itt van a szintén immundopping bodza, a méregtelenítő, nyirokrendszert nagytakarító gyömbér, amit Japán például intézményesítetten fogyaszt, éppen ezért cseppet sem meglepő, hogy a Guinness jellemzően minden évben a szigetországba küldi a világ legidősebb emberének szóló elismerő oklevelet. Aztán roppant fontos a ginzeng is, amely ugyebár vágykeltő afrodiziákum egyebek közt, tehát momentán nélkülözhetetlen, hiszen valamivel csak el kell ütnünk a karantén során jócskán ránk szabadult szabadidőt. De ezen kívül is egy valóságos beépített G.I. Joe, hiszen felismeri a szervezetben termelődő természetes gyilkos sejteket, és olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a bakteriális és vírusfertőzések elleni védekezést.
Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, és nem is kívánok hinni egy olyan világban, amelyik aljasságból vagy nyereségvágyból a nyakunkba zúdít egy szörnyet, szabadon enged egy gyilkos kimérát, amely ráadásul csak afféle gyáva, fogatlan oroszlán, és csak az elesettekkel, gyengékkel szemben mer kiállni. Pusztán az élemedettebb kor és a megsárgultabb születési anyakönyvi kivonat kevés ahhoz, hogy fogást találjon rajtunk a dög, hiszen, ha így lenne, akkor Kínában nem lenne 103 éves is a gyógyult betegek között. Ezért aztán szívjuk fel magunkat, érezzük magunkban a tettvágyat, a temérdek megvalósítás után síró tervet a lelkünkben és a tenyerünkben, izzítsuk a dühünket, és együk magunkat makkegészségesre, hogy ismét birtokba vehessük az utcát sürgölődő tevékenységgel, magunkhoz ölelve régi életünket, mint egy jó ismerőst, hogy azt tudjuk neki mondani: de jó, hogy itt vagy, már nagyon hiányoztál!
 
Vissza a régi kerékvágásba!
 
Presztízs MagazinA vírus, úgy néz ki, hogy nem afféle átutazó, hanem komoly batyuval érkezett és hosszú távra tervez, márpedig az élet vagy egy végtelen kaland, vagy nem is élet, legfőképp a négy fal közé kényszerítve. Éppen ezért az egyetlen megoldás a kalandvágyból való életigenlés lesz, én azt mondom, hogy vissza a régi kerékvágásba, induljunk meg, első nekifutásból talán a konyhába, vérteződni!
Reggelire legyen például egy kis teljes kiőrlésű, gluténmentes kenyérből ropogósra napoztatott pirítós, amire avokádókrém heveredett le, szerelmesen bevonva minden porcikáját. Erre penderült a bolondosan buggyant(ott) tojás, lánykori nevén az egg benedict, ami lobogóan forró, alaposan megsózott és borecettel megkínált vízben készül. Ebbe kevergetünk kanállal egy örvényt, amibe beleütjük a tojást, és tádámmm, megszületik az egg benedict, a csodás tojás. Nemzeti érzelműek gránátalmával is megszórhatják a trikolór és a kellő vitaminszint végett. De a pirítóst megkínálhatjuk fehérje-nagyhatalom cottage cheese-zel, avokádóval és főtt tojással is, ha úgy tartaná úri kedvünk.
Presztízs MagazinEbédre rittyenthetünk egy kis durumtésztából készült spagettit cukkinivel és pestóval, naná, hogy hagyományőrzésből al dente, nehogy az olaszok soha többé ne fogadjanak be minket turistáskodni abba a mennyei pátriájukba. Esetleg egy óriási buci karfiolt olívaolajjal megloccsantva, aranybarnára sütve, kis parmezánnal meghintve, nagymamánk uborkasalátájával.
Ha azonban úgy éreznénk, hogy az amatőrök a túloldalon laknak, ráadásul felismertük – rápillantva az Insta- és a Facebook-üzenőfalunkra –, hogy nem is vagyunk emberek, ha nem sorakoznak fiktív Michelin-csillagok a konyhánk polcán, és nem kápráztatjuk fele- vagy egészen barátainkat remekműveinkkel, örök sárgaságra kárhoztatva a barátnőinket, mutassuk meg, hogy már az óvodában is fakanál volt a jelünk, és ebből ez a kis mitugrász korona nem fog tudni kibillenteni bennünket!
Bazsalikom, fenyőmag, ördögűzésre is alkalmas mennyiségű fokhagyma, jócskán marék parmezán, szüzességére méltán büszke olívaolaj, só és bors segítségével készítsünk házi pestót, amit össze-vissza keverünk ricottával, és jól megtöltjük vele a csirkemellfilénk pocakját. Hústűvel a tölteléket maradásra bírjuk, és az egész kis csomagot bemutatjuk az élet savának-borsának, könnyű kis olívaolajas zuhanynak tesszük ki, s megforgatjuk a naná, hogy saját kezűleg készített, még nanább, hogy fehérlisztet sosem látott kenyérmorzsánkba. Nyaralás-barnára sütjük, miközben koktélparadicsomokat is dobálunk köré/mellé, majd hagymás-balzsamecetes paradicsomsalátával tálaljuk, igen finomnak találjuk.
 
Osztrigás Mici és társai
 
Presztízs MagazinUgyebár a négy fal közé kényszerítő karantén elejétől fogva nyilvánvaló, hogy két fő ágazatnak lesz virágzó a hét lakat üzemmód: a válóperes ügyvédeknek és a szülészorvosoknak. Aki a második csoportnak szeretne inkább kedvezni, az afféle önjelölt Osztrigás Miciként verje csapra az afrodiziákumok királynőjét, és a két vállra fektetett osztrigákat szórja meg jócskán apróra kaszabolt fokhagymával, petrezselyemmel, sóval, borssal, fehérborral és parmezánnal, majd 190 fokra lobbantott sütőben hagyja készre napozni.
 
Presztízs MagazinAz omega-3 nagyhatalom branzino – ami időnként tengeri sügér, esetleg seabass álnéven is felbukkanhat – kiváló karanténétel, ha igyekeznénk elterelni férjünk figyelmét arról a bagatell kis gazdasági világösszeomlásról, ami éppen történik körülöttünk. A hallal könnyű kis fürdőt veszünk, majd szárazra töröljük, kívül-belül alaposan megsózzuk, megborsozzuk, a belsejét pedig pestóval bekenjük. Gyengéd kezekkel kerámiatálba fektetjük, amit kibélelünk száraz fehérborral, és társaságul koktélparadicsomot és fokhagymagerezdeket is küldünk mellé, még mielőtt gondosan lefóliáznánk és 180-190 fokra hergelt sütőbe helyeznénk 30-40 percre, majd a fóliától megfosztva még visszapenderítenénk grilleződni a totális káprázat végett.
Klopfolóval kissé ellátjuk a baját a csirkemellfiléknek, és só, bors kézhezvétele után vaj és olívaolaj keverékén nagy fokozaton készre sütjük őket, hogy kívül fincsi ropogósak legyenek, belülről azonban ne száradjanak pozdorjává. Nyakon öntjük konyakkal, hiszen egyre inkább azon kapjuk magunkat, hogy minden ételhez kiváló egy kis óóó, Mr. Alkohol, amit egy kis szarvasgombás olajjal tudunk még eszelősebbé tenni. Készítsünk hozzá petrezselymes erdei gombás köretet és rukkolasalátát!
Presztízs MagazinUzsonnára nagy duzzogva dobjunk össze nyaralási emlékeket idéző vadlazactatárt mangóval, avokádóval és lazackaviárral! Esetleg fohászkodjunk kedvenc szentünkhöz, Szent Jakabhoz, pláne, ha kagyló, különösen, ha kedveli a libamájat miso szósszal. Vagy a spagetti, sajt és bors szentháromságából készült spaghetti cacio e pepét!
A vacsorát már tényleg ne toljuk túl mindezek után, csak együnk egy könnyű kis édeset a nap lezárásaként! Készítsünk mondjuk házi jégkrémet teljesen cukormentes verzióban, hogy még Norbink is eldalolja az Örömódát a láttán: fogjunk kézen két fagyasztott banánt, egy fél bögre növényi tejet, és zúdítsuk nyakon a most divatos magokkal, hűtőben talált apró bogyós gyümölcsökkel. Vagy dobjunk össze mascarponés-epres pohárkrémet, de legfontosabb, hogy sose feledjük: legyünk jól, együnk jól és semmiképp se rettegjünk, mert a pánik elképesztő mértékben immungyengítő hatású!
Az élet talán a siralom völgye, de vannak ugyebár szép számmal hegyeink is. Ráadásul dacára a temérdek göröngynek, buktatónak, időnként szakadéknak, élni egyelőre még mindig elég népszerű dolog, úgyhogy, kedves korona, kinéz neked egy trónfosztás! Megeszünk reggelire!
Átlag: 5