Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Miből több, miből kevesebb? Hogyan eszünk a jövőben?

igyteljesazelet.hu | 123rf.com | 2016.03.23. |
táplálkozás
Miből több, miből kevesebb? Hogyan eszünk a jövőben?
Mit mond a jövőkutató a táplálkozás elkövetkező évtizedeiről? Hogyan vélekedik erről a Nestlé dietetikusa? Trendek és irányzatok étkezésünkben.
 
Az elmúlt 150 év alatt nagy fordulat állt be a táplálkozáshoz fűződő viszonyunkban. Míg korábban az ételek tápértéke volt a legfontosabb, és a családok menüjét a szezonális ételek, elérhető alapanyagok alkották. Manapság egyre nő az egészségtudatos fogyasztók száma, akik igyekeznek összeegyeztetni az egészséges táplálkozás alapelveit az egyre szélesedő gasztronómiai lehetőségekkel.
 
Jövőkép: kevesebb kalória, minőségi tápanyagbevitel?
 
„A korszerű technológiák térhódításának és a munkafolyamatok gépesítésének eredményeként a Föld fejlettebb országaiban egyre kevesebben élnek kétkezi munkából és egyre többen dolgoznak majd a szolgáltatások területén. Ezért a fizikai megterheléshez szükséges kalóriadús étkezés nem indokolt, és ez a tendencia folytatódik a jövőben is. A fejlett világban így egyre kevesebbet eszünk majd, ugyanakkor – mivel a szolgáltató szektor magasabb jövedelmet biztosít –, a minőség egyre fontosabb lesz az emberek számára” – tette hozzá Rab Árpád.
A mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás elsődleges szerepet játszik az elhízás és más civilizációs betegségek egyre gyakoribb előfordulásában. Mindennapi táplálkozásunk újragondolására fontos lépés az egészséges életmódhoz.
 
Elhízás a fókuszban
 
Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa szerint fontos lenne, hogy a fejlett világban az egyén szintjén az energia bevitel mennyisége és minősége is nagyobb figyelmet kapjon, mely az elhízás megelőzésének egyik feltétele.
 
Globalizáció és környezettudatosság
 
A globalizáció valószínűleg a konyhán is érezteti hatását: a gasztronómia már említett divattá válásával az emberek sokféle új fűszert, ízesítőt ismernek meg, amelyek az átlagos család konyhájába is beépülnek. Ugyanakkor az érett gyümölcs és zöldség, a háztáji hús- és tejtermékek ízét újra felfedezik, így az egészségügyi megfontolásokat és a környezettudatosságot is figyelembe véve, a friss alapanyagoknál újra nagyobb szerepet kaphatnak a helyi termékek.
 
Milyen trendekre számíthatunk?
 
Bár a tudományos fantasztikus filmek előszeretettel ábrázolják a jövő fogásait űrhajóstabletta szerű készítményekként, a trendek nem feltétlenül ebben az irányban haladnak. Az is egy lehetséges út, hogy a jövő embere egyre nagyobb hangsúlyt fektet majd a természetességre, a környezettudatosságra. A jelenlegi étkezési trendek az elkövetkező évtizedek élelmiszeripari fejlesztéseit, aktivitásait is meghatározzák majd a fejlett világban.
 
A clean eating pont a természetes alapanyagok fontosságát helyezi előtérbe. Ez a mozgalom erős trendet képvisel a friss, a helyi, az organikus összetevőkre koncentrálva. A clean eating elveit szigorúan követőktől eltekintve, általános tendencia, hogy a természetes élelmiszerek, a szezonális termékek kereslete növekszik.
 
 „Sokan hagynak fel teljesen a húsfogyasztással, a korábbiakhoz képest jobban előtérbe került a vegetáriánus és a vegán táplálkozás” – említi Kiss-Tóth Bernadett, aki szerint azok, akik ezt választják, az életmódváltás mellett a fenntarthatóságért és az ökológiai lábnyom csökkentésének céljából teszik.
A másik étkezési trend, mely az egészséges táplálkozás elveit igyekszik követni, erősen koncentrál a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztására, ezzel együtt a rostdús táplálkozásra. Az élelmiszeripar szerelői egyre szélesebb termékválasztékkal igyekeznek kiszolgálni ezeket az igényeket.
 
Hasonlóan fókusza a termékfejlesztéseknek az ételallergiában szenvedők kiszolgálása. Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett allergén megjelölések is azt segítik, hogy a gluténre, tejfehérjére, tejcukorra érzékenyek teljes életet élhessenek, és változatosan, de kímélően étkezhessenek. 
 
Érdekes fordulat felgyorsult világunkban a slow eating trendje. Mely nem az alapanyagokra, konyhai technikákra fókuszál, hanem igyekszik elhatárolódni a gyorséttermi, bekapok valamit és futok étkezési szokásoktól. Megfontolandó üzenete ennek a mozgalomnak, hogy akár otthon, akár házon kívül étkezünk, szánjunk rá időt, és ezt kényelmesen tegyük!
Még nincs értékelve