Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Nem kézműves, de egyedi

Rác Benedek | Profimedia-Red Dot-Hops Beer | 2018.11.15. |
sör
Nem kézműves, de egyedi
A fröccsforradalom után a kézműves sörök forradalma is végigsöpört Budapesten. Az elmúlt években egyre több kisebb és nagyobb sörös manufaktúra kezdte gyártani a saját termékeit, sőt egyre több olyan hely található a városban, ahol új hullámos söröket árulnak. Ez a kifejezés pedig találóbb is, hiszen ezek a termékek már nagyon nem kézművesek.
Kézműves.
A szó végtelenül elhasználódott az elmúlt években, hiszen amíg bő egy évtizede még értéke volt a kifejezésnek, addig most már kezd pejoratívvá válni. Gyakorlatilag minden és mindenki kézműves, amely és aki nem köthető egy-egy tömegtermelő multihoz, és úgy aggatjuk rá a kézműves szavakat a különböző (kis) manufaktúrák termékeire, mint a díszeket a karácsonyfára.
Presztízs MagazinRáadásul a kézműves sörök esetében, például, szinte lehetetlen konkrétan kézműves terméket várni. Bár ezek kisebb mennyiségben készülnek, mint a nagy cégek nedűi, annál viszont sokkal többet fogyasztunk belőlük, hogy ne legyen szükség ipari mértékű termelésre megfelelő infrastruktúrával, gépekkel. Szóval a Budapesten végigsöprő kézműves(sör)-forradalom folyományaként igazából nem is kézműves sört iszunk. Ellenben olyan italokat kapunk, amelyek különlegesek, kreatív ötleteknek sincsenek híján. Karakteres, erős ízekkel találkozunk, és a belvárosban tett túránk is rávilágított, hogy új hullámos sört fogyasztani egészen más, mint a sarki kocsma pultjánál rendelni egy Arany Ászokot.
A Dob utcában indítottunk, hiszen a Gozsdu és környéke tuti választás. Ebben a térségben lehetetlen hibázni, két saroknál többet sosem kell(ett) megtenni egy-egy újabb lelőhelyig. És természetesen van élet a Zsidónegyeden túl is, viszont egységnyi területen egységnyi idő alatt itt lehet a legtöbb kézműves sört megkóstolni.
 
Bátor játék
 
A Firstben kezdtük, ahol kapásból 19-féle sör közül válogathatunk, ami még baráti társasággal is kemény munka, főleg mivel az új hullámos söröket nem lehet „csak úgy” magunkba önteni. Hiszen ezekre az italokra az a jellemző, hogy a megszokott világos sörökéhez képest testesebbek, magasabb az alkoholtartalmuk, ebből pedig egyértelműen következik, hogy nem lehet 20-30 percenként ledönteni egy-egy korsóval. Vagy igen, de annak nagyon rossz vége lesz.
Presztízs MagazinA modern sörökre jellemző, hogy a készítők bátran játszanak a hozzávalókkal és az ízekkel, a magasabb komlótartalom mellett nagy szerepet kapnak a gyümölcsös, citromos, savanykásabb vagy éppen a maláta miatti édeskésebb ízek. A választék elsőre hatalmasnak tűnik, nehéz a falon szereplő 19-féle sör közül dönteni, de aztán az iszogatás közben kiderül, hogy nem is baj a nagy választék, hiszen baráti társaságunk tagjai is több irányba indulnak el a válogatás során. Volt, aki a savanykásabb vonalra esküdött, másikunk a gyümölcsös ízekért volt oda – bár érdekes, hogy amíg a meggyes verzió kifejezetten édeskés, könnyed ízt képvisel, addig a citrusosnál már a savanykás söríz dominál –, míg akadt, aki az IPA-sörökre esküdött. Kóstolhattunk indiai és amerikai IPA-t, de szerepelt az itallapon Chocolate Vanilla Stout, Belgian Cherry, Dead Rabbit, Yellow Haze vagy éppen Candy Flip Strawberry nevű sör is.
Miközben három körben összesen kilencféle sört kóstoltunk meg, kezdett szépen megtelni a hely: külföldi turisták és magyar vendégek egyaránt érkeztek. Este 7-8 felé már alig akadt szabad asztal, s bizony a testesebb sörök mellé jól jöttek a finom falatok is. Ráadásul a kézműves forradalom – többek között – hamburgerforradalommal is járt, a hamburger vagy a steak pedig sokkal jobb sörkorcsolyának számít, mint a régi időkből származó ropi. Igaz, a hagymás zsíros kenyér továbbra is etalon, a fancy belvárosi helyekhez azonban nem illik a karéj fehér kenyér, a zsír és a kellemetlen leheletet adó hagyma.
 
Érdemes kísérletezni!
 
Presztízs MagazinMielőtt azonban teljesen leragadtunk volna a Dob utca elején, mélyebbre mentünk a „dzsungelben”, jöhetett a második check point, a Hops Beer Bar. A választékra itt sem lehetett panasz, az itallap láttán leizzadtunk: gyakorlatilag másnap reggelig olvasgathattuk volna a magyar és a külföldi sörök listáját. Ha nem volt konkrét ötletünk, akkor lehetetlennek bizonyult a választás. Persze egy észt sör, például kifejezetten különlegesnek számít, és mivel itt rengeteg az üveges termék, jó pár kreatív címkével találkozhattunk, ami szintén azt mutatja, hogy nemcsak az ízek, de a marketing terén is kiapadhatatlanok az ötletek. S noha sokan szeretik a jól megszokott dolgokat, itt tényleg érdemes kísérletezni, persze kilépőnek kérhetünk a kedvencünkből, addig viszont érdemes 3-4 (6-7, ha bírjuk) különböző nedűt kipróbálni, hiszen még közepes szintű sörkultúrával is érezhető, hogy mindegyik ital más és más aromával, ízvilággal bír.
 
Dezső vére a teraszon
 
Négy-hat sör után indultunk tovább, s bár az egyik legfelkapottabb hely, a Hedon, most kimaradt a szórásból, a Rákóczi úton lévő Neked Csak Dezső tökéletes választásnak bizonyult, hogy összejöjjön a kézműves mesterhármas. Ezúttal ráadásul a teraszon foglaltunk helyet, a pár perces séta még jól is jött, mert már kezdtünk telítődni, pedig még itt is várt ránk legalább húszféle sörkülönlegesség. Igaz, némi átfedéssel a Firsthöz képest, ami azért volt jó, mert így kérhettem még egy meggyes italt.
Presztízs MagazinA Dezső belső tere rendkívül letisztult, és itt is remekül festenek a pultnál lévő hatalmas sörcsapok. Jó érzés körülnézni, és még jobb leülni a teraszra és tovább kóstolni. Ezúttal a savanykásabb verzió, a Dezső vére, illetve egy komlóban gazdag ital is az asztalra került. Bár az utóbbi időben nem sok sört iszom, el kell ismerni, kifejezetten kellemes élmény volt ezeket a különleges italokat kipróbálni. Ég és föld a különbség az egyszerű világos, lager típusú sörökhöz képest, ezek valóban markáns és finom ízűek.
Igaz, azt sem szabad elhallgatni, hogy a kézműves sörökből nemcsak azért iszik az ember kevesebbet, mert testesebbek, mint átlagos társaik, hanem jóval drágábbak is. Bár annyira nincsenek túlárazva, mint a néhány éve a köztudatba ismét berobbanó fröccsök, ám 1000 forint alatt nem sok helyen kaptunk egy korsó sört, ezért aztán igen szép összegek szerepeltek a sörtúránk számláin.
Tizenegy órakor szóltak a pincérek, hogy a terasz zár, menjünk a belső térbe, ami egyúttal jelezte, hogy véget ért a munkanap, és mi feláldoztuk magunkat a kézművessör-kóstolás oltárán, most már jöhet a szórakozás. Nos, maradjunk annyiban, hogy nem volt egyszerű a másnap...
(Tesztünket inkognitóban végeztük, és azokra a helyekre mentünk el, amelyek útba estek, és amelyekről köztudott, hogy sokfajta kézműves, sőt magyar kézműves sört tartanak.)
 
 
 
Az IPA volt a kezdet
 
Néhány éve, az IPA-típusú sörök térnyerésével kezdődött a kézművessör-forradalom. Az IPA az India Pale Ale, amelyet a britek szállítottak Indiába, és hogy a sör kibírja a hosszú utat, ezért nagy mennyiségű komlót főztek bele. Emiatt szénsavtartalma csökkent, az alkoholtartalma viszont megnőtt: testes, kicsit keserűbb, savanykásabb ízvilág jellemzi.
Az IPA egyébként a felső erjesztésű sörök közé tartozik, amelyek Nagy-Britanniában, illetve a házi sörfőzdékben elterjedtek. Ezeknél a söröknél az élesztő a sörlé tetején lebeg, az erjesztés viszonylag rövid ideig tart, és szobahőmérsékleten megy végbe. Az alsó erjesztésű sörök a lager típusúak, míg a búzasör hibrid erjesztési módszerekkel készül.
 
Állandó változó
 
Ha a jelentősebb magyar új hullámos sörmanufaktúrákat – többek között a First, a Monyo, a Mad Scientist (amit két szolnoki srác jegyez, akik egy gimnáziumba jártak, majd az új hullámos sörökkel futottak be), a Horizont vagy éppen a HopTop – nézzük, azt láthatjuk, hogy a kínálat nagy része állandó. Rendszeresen vannak viszont szezonális termékek is, melyekből kevesebb készül, esetleg csak a következő évben kóstolhatjuk újra, ha lemaradtunk róluk. Viszont ezek a sörök is profi körülmények között, gépesített gyártósoron születnek. Sőt olyan új hullámos helyek is vannak Budapesten, amelyeken ha már aznap elfogyott az adott szezonális sör, akkor nem lehet lemenni a pincébe, hogy hozzanak még belőle, hanem egy másik ízt vernek csapra.
 
Még nincs értékelve