Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A környezettudatosságért tenni is akarnak

A nehézségek ellenére megduplázták vetőmag-eladásukat

Benkő Péter | Benkő Péter | 2010.06.07. |
A környezettudatosságért tenni is akarnak
Az Agrofil-Proventus cégcsoport több évtizede tevékenykedik a mezőgazdaságban. Milyen időszakot hagytak maguk mögött, mik a terveik az idei évre, illetve milyen problémákkal, nehézségekkel kénytelenek szembesülni nap, mint nap, munkájuk során? Bernáth Tibort, a Proventus Kft. ügyvezetőjét kérdeztük mindezekről, és természetesen szóba kerültek a közeljövőbeni terveik, elképzeléseik is.
Presztízs Magazin– Az elmúlt év mérlege tulajdonképpen pozitív. Tény, hogy tavalyról mindössze két partnerünk adóssága húzódott át 2010-re. Ezek közül az egyik januárban fizetett, a másik részletekben megkezdte a törlesztést. Ami viszont érdekes, az az utóbbi cég védekezése, miszerint azért nem fizettek, mert beruházniuk kellett, amire most volt csak lehetőségük, és minden utófinanszírozott. Pedig ez csak részben igaz!
Mi a valóság?
– Egyetértek azzal, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pályázati rendszere bonyolult. Rendkívül hosszas az elbírálás, néha felesleges hiánypótlásokat kérnek. Az érdekesség kedvéért egy példa: Az egyik saját pályázatunknál a papíron rögzített 44.444 forintos összeget nem fogadták el, helyette 44.443,76 forintra kellett azt kijavítanunk. Kérdezem, ki utal manapság tizedes forintokat? Bonyolult és nehézkes tehát az adminisztráció, a kifizetés, de mégsem lehet mindenért ezt okolni. Saját termelő vállalatainknál mi is folyamatosan fejlesztünk, de csak olyan beruházásokba fogtunk, amit ki is tudtunk fizetni. Emellett folyamatosan fizetjük a számláinkat. Ha megkérdeznénk partnereinket arról, volt-e az Agrofil-Proventus csoportnak (mára egy többmilliárd forintnyi éves ár-bevételű cégcsoport) fizetési késedelme? A válasz az lenne: nem! Amiben mi a beszállítóinkkal végül megegyezünk, azt mi mindig betartjuk, még ha felénk nem is mindenki – például az állam sem – tartja be a megállapodásokat.
- Árbevételük igen jelentős része vetőmag-kereskedelemből származik. Mi a helyzet ezen a területen?
– Mennyiségben közel megdupláztuk eladásunkat tavaly, s növeltük exportpiacunkat. Stabilizálódott cukorrépa vetőmag értékesítésünk, piaci részarányunk 22-25 százalékos. A vetőmag forgalmazás eredményessége ugyanakkor jelentősen csökkent, bizonyos kereskedelmi partnerek agresszivitása, piacrombolása miatt.
– Konkrétan mi zajlik a vetőmag-piacon?
Presztízs Magazin– Nézze, mondhatnék olyan nagy terménykereskedőt, aki gyakorlatilag árrés nélkül árul. Egyetlen célja, hogy a termelő vele kössön az árura szerződést. Zárójelben azért megjegyzem, valahol azért biztos megéri neki, tehát terményoldalon kell, hogy „becsapja” a termelőt. Ez nyilvánvalóan rombolja a piacot, és hosszú távon ellehetetlenít sok tisztességes kereskedőt! Mivel ez senkinek nem érdeke (a monopolhelyzet mindig megbosszulja magát), véleményem szerint ágazati tárgyalások lefolytatására van szükség.
– Milyenek a növényvédőszer-kereskedelemben szerzett kezdeti tapasztalataik?
– Hogy őszinte legyek, nem annyira kedvezőek, mint azt vártuk. Ezen a területen a legnagyobb cégek mindenáron a forgalmat (nem az árrést) erőltető, ádáz harca miatt történik folyamatos piacrombolás. Ehhez kapcsolódik, hogy ezen cégek közül az egyiknek állandóan jelentős financiális problémája van, amiért még arra is hajlandó volt az utóbbi időszakban, hogy veszteséggel áruljon termékeket olyan vevők számára, akik azonnal fizetnek. Ezt a pénzt napi kiadásaira, tavalyi adósságai megfizetésére használja.
– Azok a cégek, akik így gondolkodnak, ezek után hogyan fizetik ki majd ősszel a beszállítóikat?
Presztízs Magazin– Jó kérdés. Netán egy ismételt állami kezességvállalással felvett, újabb, többmilliárdos hitellel…, s jogos az a kérdés is, amit a piac többi beszállítója, például az egyik legnagyobb gépforgalmazó tesz fel egyre gyakrabban: Mi miért nem kaphatunk ilyen hitelt? Egyáltalán, milyen alapon tesznek különbséget kereskedelmi cég és kereskedelmi cég között?! Véleményem szerint ez a piac egyre érdekesebb piac. Valami hasonló megtisztuláson kell keresztül mennie, mint ahogy Romániában történt évekkel ezelőtt, értve ez alatt a termelői és kereskedő korrekt hozzáállást, a fizetési fegyelem megváltozását, a szerződéses viszony betartását és mindent, amit egy egészségesen működő piac írott és íratlan törvényei diktálnak.
– Szűkítsük most már beszélgetésünk témáját a Proventus-Agrofil cégcsoportra! Milyen konkrét növény- és vetőmag termesztési munkákat végeztek el?
– Csökkentett területen, de folytattuk a zöldborsó vetőmagok szaporítását, kizárólag öntözött körülmények között. Jelentősen megnöveltük a területét a mustár céltermesztésének. Vetőmagüzemünk kapacitás kihasználtsága igen jó, rengeteg a feldolgozandó magmennyiség – mustár, zöldborsó, csíkos napraforgó és búza –, így hat főnek, két műszakban folyamatosan tudunk munkát biztosítani.
– Készülnek egy más jellegű, de nagyságrendjét tekintve jelentős beruházásra.
– Befogadták másik cégünk, a Pelsober Kft. pályázatát a Környezeti Energia Operatív Programba (KEOP), hónapok óta várunk az elbírálásra. Mivel itt főszezonban nem folyhat kivitelezés, ha nyerünk, akkor a legkorábban ősszel kezdődhetnek meg a munkák. Egy Balaton-parti iroda- és apartmanházat tervezünk megvalósítani az energiahatékonysági pályázat keretében, az épületet már megvásároltuk. Presztízs MagazinA KEOP pályázat rendkívül bonyolult, de bízunk benne, hogy megnyerjük.
– Elsősorban mi a céljuk a beruházással?
– Cégek, elsősorban partnereink fognak irodákat, apartmanokat bérelni, tehát üzleti jellegű beruházás lenne. Indulunk új projektcégünkkel, a Tárkányi Naplopó Kft. -vel egy másik KEOP pályázaton, mert meggyőződésünk, hogy a környezettudatosságról nemcsak beszélni, de azért tenni is kell. Az Agrofil 2000 Kft. Tárkányban egy tárolót kíván létesíteni, amelynek tetejére napelemeket helyezne el. Áramot termelnénk, amit átadnánk az áramszolgáltatónak, aki majd ősszel visszaadja azt nekünk. Az áramszolgáltatónak kötelező átvennie az így megtermelt energiát, ám a mezőgazdasági cégek az úgynevezett de minimis-korlát miatt többnyire ki vannak ebből zárva. Korábbi pályázataink révén mi is, ezért kénytelenek vagyunk erre egy újabb céget alapítani. Valamennyi, jelenleg futó pályázatunkban a környezettudatosságot próbáljuk meg érvényesíteni. Egy másik pályázat keretében például olyan kazánt szeretnénk beszerezni, amivel tárkányi telephelyünket a saját magunk által megtermelt alapanyagok hulladékával fűthetjük.
(X)
Proventus Trade Kft.
2943 Tárkány, Belmajor 3.
Postacím: 2943 Bábolna, Pf.: 50.
Tel.: +3634/368-658, +3634/568-018
E-mail: danisco [at] t-online [dot] hu
 
Átlag: 5