Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Elkezdődött 60 ezer hektár állami föld haszonbérleti pályáztatása

forrás: mti | 2011.10.26. |
Elkezdődött 60 ezer hektár állami föld haszonbérleti pályáztatása
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elkezdte az állami földterületek haszonbérleti pályázatainak közzétételét, 60 ezer hektárt hirdetnek meg - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán az MTI-vel.

A tárca úgy vélekedik ez az intézkedés fontos lépés a kormány birtokpolitikai irányelveinek megvalósításához vezető úton. Többek között azért, hogy megőrizhető legyen a magyar termőföld, és az állam a közjó érdekében használja fel a nemzeti vagyont.
    A pályáztatás fő célja a kis és közepes családi vállalkozások, valamint az állattartó gazdálkodások megerősítése. Ennek megfelelően a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet az eljárásnál a helyben lakó, életvitelszerűen mezőgazdasági tevékenységet folytató termelőket hozza helyzetbe, és a haszonbérbe adást állattartáshoz köti.
    A tárca emlékeztet arra: a kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium betartotta ígéretét, miszerint a földek hasznosításának legfőbb szabálya a nyilvános pályáztatás. A földterületekre családi gazdálkodók, őstermelők, egyéni vállalkozók és gazdálkodó szervezetek jelentkezhetnek.
    A pályázók lakhelye illetve székhelye nem lehet az érintett termőföld 20 kilométeres körzeténél távolabb, és a jelentkezők sem az államtól, sem mástól nem tulajdonolhatnak és bérelhetnek összesen 1.200 hektárnál nagyobb területet.
    A termőföldeket a nyertes pályázók 20 évre kapják haszonbérbe.
    Az eljárás megindításával is azt a célt valósítja meg a kormány és a szakminisztérium, hogy az szerezhessen földet Magyarországon, aki valóban művelni akarja, és ne spekulánsok kezébe kerüljenek a hasznosítható területek -. áll a közleményben.
    A pályázatokat a felhívás kifüggesztésétől számított 45. napig kell benyújtani a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megyei területi irodáihoz - tartalmazza a közlemény.

 

Még nincs értékelve