Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Fuzáriumriadó – spekuláció vagy valós probléma

Tancsa Ágnes | 2010.07.28. |
Fuzáriumriadó – spekuláció vagy valós probléma
Az elmúlt napokban több médiumban is hallhattuk, olvashattuk, hogy a kedvezőtlen, csapadékos időjárás miatt nagyobb a gombafertőzöttség a búzában, mit például a tavalyi évben. E miatt pedig annyira kevés lesz a hazai liszt, hogy akár importra is szükség lehet, hogy fedezni tudják a hazai igényeket. Szó esett a liszt akár ötven százalékos áremelkedéséről, illetve az ennek következményeként a kenyér árának jelentős növekedéséről is.
Vannak azonban, akik a mellett, hogy túlzónak tartják ezeket az állításokat, egyértelmű spekulációt látnak benne. Az biztos, hogy nem állnak rendelkezésre pontos adatok a fertőzöttség mértékéről, hiszen még csak a búza 80 százalékát takarították be, így a minőségellenőrzés még nem kezdődött meg. Egyébként az eddig betakarított mennyiség több, mint ötven százaléka étkezési minőségű (egyharmad takarmány, egyharmad euró- és egyharmad magyar étkezési minőség).
A Controll Union ügyvezető igazgatója, Farkas Szilárd a Magyar Rádiónak azt nyilatkozta, hogy meglehetősen nagy területen vetettek az idén búzát a termelők, jó minőségű vetőmaggal, ahhoz pedig, hogy az ország importra szoruljon élelmiszer minőségű lisztalapanyagból, ahhoz ennek a mennyiségnek a felével kellene, hogy gond legyen.
A Gabonatermesztők Országos Szövetsége is azon az állásponton van, hogy valószínűleg több idén a gombafertőzött gabona – köztük fuzárimos is – de a magyar termelők már korábban megkezdték a védekezést, azaz a megfelelő vegyszerekkel permeteztek. Az aratás során pedig külön kezelik az ár- és belvizes területekről származó búzát, attól a betakarított mennyiségtől, amit a száraz területekről arattak le. Ettől függetlenül felhívták tagjaik figyelmét, hogy mindenképpen vizsgálják meg a búzát, és amelyik tétel nem felel meg az élelmiszerbiztonsági szempontoknak, azt ne vegyék át.
A liszt ára valószínűleg mindenképpen nőni fog, de nem csak itthon, hanem a környező országokban is, hiszen folyamatosan nő a búza ára a tőzsdéken. Jelenleg tonnánként 42-45 ezer forint között mozog a búza ára, ami jóval elmarad a három évvel ezelőtti 60 ezer forintos tonnánkénti ártól. Akkor 90 forintért adták a liszt kilóját, most 65-75 forint között mozog.
Még nincs értékelve