Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Jó minőségű, de a vártnál kevesebb búza termett Fejér megyében

forrás: mti | 2012.07.04. |
Jó minőségű, de a vártnál kevesebb búza termett Fejér megyében
Jó minőségű, de az előzetesen becsült mennyiségnél kevesebb búza termett Fejér megyében; az eddig learatott területek megyei átlagban, hektáronként 3,6 tonnás termést adtak, ez fél tonnával alacsonyabbat a vártnál - mondta el a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának igazgatója.

Czetnerné Kócsa Márta elmondta: az idén összetorlódtak a nyári szántóföldi munkák a megyében: szokatlanul korán, már az őszi árpa aratásának befejezése előtt, június utolsó napjaiban meg kellett kezdeni a káposztarepce és vele egy időben az őszi búza betakarítását is.
    Tájékoztatása szerint a mintegy 69 ezer hektárnyi búza vetésterület harmadán már végeztek az aratással. A termésátlagok azért lettek kisebbek az előzetesen becsültnél, mert a száraz, meleg időjárás hatására nagyon gyorsan megérett az őszi búza, így a szemek nem tudtak kitelni, a kalászok egy része üres maradt.
    A gyorsvizsgálatok szerint ugyanakkor a termés minősége általában jó. Nem jellemzőek a betegségek, a gabonaszemek egészségesek, a fehérje- és sikértartalmuk magas, de végleges eredmény csak a teljes körű minősítések elvégzése után áll majd a szakemberek rendelkezésére.
    A betakarítás a gabona alacsony szára és a kevés szemmennyiség, valamint gyér reggeli harmat miatt jó ütemben halad, a megyei búza vetésterület 7-8 százalékát aratják le naponta.
    Dolgoznak a betakarítógépek a káposztarepce-táblákon is: a mintegy 16.300 hektár feléről már betakarították a termést.  A hozamok a tenyészidőszak kedvezőtlen időjárási viszonyaihoz képest jónak mondhatók, elérték a hektáronkénti 2,2 tonnás átlagtermést.
    Megkezdődött a tavaszi árpa betakarítása is. Az eddig learatott táblák közepes, de a száraz tavasz tükrében jónak mondható, hektáronkénti 3,6 tonnás átlagterméssel fizettek.  Miután ezt a növényt Fejér megyében jellemzően sörárpának termelik, minőségi problémát okozhat a száraz évjáratokra jellemző magas fehérjetartalom - jelezte a földművelésügyi igazgatóság vezetője.
    Őszi árpából egyébként hektáronként mintegy 4,2 tonnát, magborsóból pedig 2,9 tonnát takarítottak be a dunántúli megyében.
A korábbi érésű - köztük a nagy területen termesztett martonvásári nemesítésű - búzáknak nem ártott a kánikula, elkerülték a hősokkot, de a késői érésű fajtáknál fennáll a szemek megszorulásának a veszélye - mondta el Bedő Zoltán, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatója.
    Bedő Zoltán közlése szerint országosan 3,7-3,8 tonnás hektáronkénti átlagtermés mellett, mintegy négymillió tonna kenyérgabona betakarítása várható.

Még nincs értékelve