Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Már első alkalommal igen jó hozamot várnak

Hosszú távú együttműködés, minőségi vetőmagra alapozva

Lackó Kornél | Lackó Kornél | 2010.07.08. |
agro, gazdaság, TMSZ
Már első alkalommal igen jó hozamot várnak
A Magyarországon egykor széles körben elterjedt, és viszonylag eredményesen működő termelőszövetkezetek száma mára megritkult. Többségük átalakult, vagy elenyészett. Ám maradt néhány, mely átvészelte a rendszerváltást, és az elmúlt húsz évben sikeresen tudott alkalmazkodni a versenyhelyzethez, a piaci igényekhez. A termelőszövetkezetek egyik utolsó bástyájánál, az 1952-ben alapított Tiszavasvári Munka Mg. Szövetkezetnél (TMSZ) jártunk.
 
A korábbi mezőgazdasági témájú cikkeinkben többször említett Proventus Trade Kft. (Proventus) egyik stratégiai partnereként a szövetkezet méltán lehet büszke eredményeire, és hazai viszonylatban kiemelkedő teljesítményére képzett, elhivatott és tapasztalt vezetőinek köszönhetően. Összesen 1540 hektár termőföldön folyik mezőgazdasági tevékenység, mely nem a TMSZ tulajdona. A területet 150 embertől bérlik, közülük 38 aktív tag vesz részt a szövetkezet napi munkájában. A 2009-es adózott eredményük 160 millió forint volt, 900 millió forintos árbevétel mellett.
 
Növénytermesztés – kimagasló termésmutatókkal
 
Presztízs Magazin
Sárközi József,
a TMSZ főagronómusa elmondta, hogy fő profiljuk a búza- és kukoricatermesztés. Előbbit idén 620 hektáron tervezték elvetni, de a csapadékos ősz miatt csak 500 hektárt sikerült megvalósítani. A várható hozam így is hét tonna! A maradék földet átcsoportosították napraforgó-termesztésre, amire összesen 190 hektárt szántak az idén, de a szintén esős tavasz miatt csak 90 hektáron tudtak vetni. A nyár eleji árvizek révén ráadásul hetekig visszafelé folyt a víz a csatornákban, mivel a vízügyi szakemberek a Hortobágy folyót nem engedték a Berettyóba, azt pedig nem engedték a Tiszába. Így most több a víz  a folyó közeli termőföldeken, mint az esőzésekkor, és 160 hektár vetetlenül áll. Ezt a területet most pihentetik.
Kukoricát 400 hektáron termelnek, a várható hozam tíz tonna, ami igen szép szám figyelembe véve azt, hogy két éve még egyáltalán nem termesztették ezt a növényt. Csemegekukoricát tavaly 300 hektáron vetettek, ez a terület idén 100 hektárra csökkent, hozamként hektáronként mintegy 20 tonnát várnak. A zöldborsó esetében is csökkenés volt, tavaly 120 hektáron, míg idén 50 hektáron termelnek, a várható hozam itt 5,2 tonna/hektár.
Presztízs Magazin
A Bernáth Család (Proventus) és a TMSZ közel tízéves kapcsolata a cukorrépa termesztése alatt indult, de mára kiterjedt a vetőmagtermesztésre is, mely a TMSZ egyik fő erőssége. Jelenleg húsz hektáron termelnek zöldborsó-vetőmagot a Proventus számára, és további 230 hektáron más fajtatulajdonosnak. Az összesen 250 hektár várható hozama három tonna
/hektár. Ez utóbbi termék minőségéről ott jártunkkor volt alkalmunk személyesen is meggyőződni. Az Oázis fajtanévre keresztelt növény merevszárú, kacsosodással összekapaszkodó, ezáltal összefüggő növénytakarót képező fajta. Ennek köszönhetően jól ellenáll az időjárás viszontagságainak. Hozama növényenként 7-8 hüvely, hüvelyenként 8-9 szem, ami önmagában kimagasló termésmutató, de a TMSZ-nél ez a minimális elvárás! Mindez kiválóan példázza az ott dolgozók tapasztalatát.
 
Állattenyésztés – sertések és halak
 
A TMSZ jelenleg 150 kocás tenyészállat-előállító telepet üzemeltet, az éves szaporulati mutató 25 darab felnevelt malac/koca. A telep egészségügyi besorolása 4-es mentes. 120 hektárnyi halastóban pontynevelés folyik, melynek éves összhozama 2009-ben elérte az 140 tonnát, ami országos átlagban hasonló vízterületen 90 tonna. Ráadásul a növendék halak a harmadik évben már kereskedelmi forgalomba kerülnek, míg ugyanez máshol 4-5 év. A teljes hozam nagykereskedőkön keresztül egyenesen a hipermarketekbe kerül.

 

Átlag: 4.3