Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Megállapodott a bábolnai IKR a bankokkal

Tancsa Ágnes | 2010.07.29. |
Megállapodott a bábolnai IKR a bankokkal
Másfél éve tartó tárgyalássorozat eredményeként megköti hitelezőivel a részvényóvadéki szerződést az IKR Zrt. A finanszírozáshoz elengedhetetlen megállapodás létrejöttével elhárult annak a veszélye, hogy a 750 embert foglalkoztató cégnek csődvédelmet kelljen kérnie – tájékoztatott Szaxon J. Attila, a bábolnai társaság vezérigazgatója.
Hazánk egyik legjelentősebb agrártermelő és kereskedő vállalkozása finanszírozási válságba került, egyrészt a K&H Bank profitmax névre keresztelt treasury terméke, másrészt amiatt, hogy még az IKR év elején magas áron vásárolt repcét a termelőktől, a biodízel üzemek már csak a néhány hónappal későbbi, alacsony árat voltak hajlandók kifizetni érte, ezzel 1,5 milliárd forint veszteséget okozva a cégnek.
A finanszírozás megoldására, 15 hónapos előkészítő munka után májusban aláírta az IKR az őt finanszírozó hat bankkal (CIB, Raiffeisen, K&H, OTP, MKB, Erste) azt a moratóriumi megállapodást, amelyben a pénzintézetek vállalták a cég finanszírozását, részvényóvadéki szerződéshez kötötve azt.
Miután ennek az előkészítése is elhúzódott, az aláírást július 8-ra tűzték ki, de a Raiffaisen Bank - egy nappal az időpont előtt - felszámolási eljárás megindítása iránti kérelmet adott be az IKR Zrt. ellen. Ezzel a lépésével a bank csődhelyzetbe sodorta a céget, de a finanszírozó társbankok és az IKR szállítói tiltakozásának hatására végül visszavonta kérelmét.
A részvényóvadéki szerződés aláírásával újra megnyílik a több mint 30 milliárd forintos hitelkeret az IKR számára, így ki tudja fizetni a vele szerződésben álló 3-4 ezernyi termelőt. A tőkebevonás azonban így is elkerülhetetlen, amire várhatóan a negyedik negyedévben kerül sor, a prágai Agrofert cégcsoport írásos ígérete alapján.
Az IKR jelenleg 750 munkatársat alkalmaz, 15 területi központtal és 9 műtrágya teleppel rendelkezik. A vetőmagpiacon 14, a növényvédő szer piacon 15, a műtrágya piacon pedig 33 százalékos részesedése van.
Átlag: 4.3