Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mezőgazdasági fólia termékdíj nélkül

forrás: mti | 2012.02.19. |
Mezőgazdasági fólia termékdíj nélkül
Mezőgazdasági fóliát a gyártóktól vagy a nagykereskedőktől érdemes beszerezni, mert így nem kell termékdíjat fizetni utánuk.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közleményben kérte fel a gyártókat és a nagykereskedőket, hogy tartsák be a termékdíj-törvényt és termékdíj-mentesen adják el a fóliasátor készítéshez a mezőgazdasági fóliát.
    A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény kimondja, hogy a csomagolóanyag - azaz a fólia - termékdíját nem kell megfizetni, ha a kötelezett (gyártó, forgalmazó) első vevője nyilatkozik arról, hogy a fóliát nem csomagolásra használja fel.
    Amennyiben valaki kiskereskedelmi forgalomban vásárolja meg a fóliasátorhoz szükséges agrofóliát, és termékdíjat számítanak fel neki, akkor a gazdálkodó visszaigényelheti az adóhatóságtól (NAV) a termékdíjat.
    A termékdíj-szabályozásról szóló törvény január 1-től hatályos. Célja, hogy érvényesítse a "szennyező fizet" elvet. A fólia után csak akkor kell termékdíjat fizetni, ha csomagoló anyagként használják fel, mivel ebben az esetben szennyezi a környezetet.
    A szigorúbb, de igazságosabb szabályozásra azért volt szükség - érvel a minisztérium az új szabályozás bevezetése mellett -, mert az elmúlt években sokmilliárd forintos kárt okozott, hogy sokan megkerülték a termékdíj-fizetést. Azaz: megvették a mezőgazdasági fóliát, majd csomagolásra használták, és nem fizettek utána termékdíjat - áll a szaktárca tájékoztatójában.

Még nincs értékelve