Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mikor lesz új földtörvény?

Tancsa Ágnes | 2010.06.17. |
Mikor lesz új földtörvény?
Sajtóértesülések szerint a kormányzat kész a földtörvény módosítására, de előbb megvárja az EU állásfoglalását a külföldiek földvásárlásának korlátozását lehetővé tevő moratórium meghosszabbításáról.

Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter beszámolója szerint jelenleg „munkafázisban” van a földtörvény. A törvénytervezet például a termőföld elővásárlási, előbérleti, haszonbérleti szabályaira vonatkozó elképzeléseket tartalmazza majd. A föld nagyon fontos nemzeti ügy – tette hozzá a miniszter.

A szaktárca honlapján megtalálható adatok alapján a magyarországi földbirtok struktúra jelentősen eltér az európai szerkezettől, mivel nálunk túlsúlyban van a földbérleti rendszer. Közel 3,3 millió földtulajdonos kevesebb, mint 2 hektár mezőgazdasági termőterülettel rendelkezik. A nyugati országrészben a hektáronkénti 80-90 ezer forintot is elérik a bérleti díjak, míg az Alföldön ennek körülbelül a feléért bérlik a gazdák a termőföldeket.

Az Európai Bizottság számára készített dokumentumban szerepel az is, hogy a rendszerváltozást követően indított kárpótlási és részarány-kiadási programok még folyamatban vannak és lezárásukhoz előreláthatóan még több év szükséges. A jelentés tartalmazza a többi között azt is, hogy Magyarországon évente 200-220 ezer hektár mezőgazdasági terület cserél gazdát, –ami magasabb az uniós átlagnál – a földek ára pedig kezd felzárkózni az európai átlagárhoz. Amennyiben meghosszabbítják a földvásárlási moratóriumot, a mezőgazdasági termőföld ára a mostani 500-700 ezer hektáronkénti ár dupláját is elérheti a következő három évben.
 
Az Országos Igazgatáshatáros Főösszesítő adatai szerint hazánkban 9. 313. 801 hektár területből 7. 874. 629 hektár termőterület található, amiből 5. 769. 885 hektár van magánszemélyek birtokában és 1. 729. 004 hektár az államé. A maradék önkormányzatok és egyéb jogalanyok (gazdasági társaság, alapítvány, szövetkezet, egyház …) tulajdonában van.
Az új földügyi szabályozás a magyar termőföldek megvédése miatt vált halaszthatatlanná, és megközelítőleg 3, 3 millió termőföld-tulajdonos és 190 ezer gazda, mezőgazdasági vállalkozás jövőjét érinti.
Átlag: 4.5