Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Mindig rekordokra törekednek

Furcsa év után, bonyolult szezon előtt-közben

x | Benkő Péter | 2013.06.04. |
Mindig rekordokra törekednek
A 2012-es év mezőgazdasági szempontból kettészakadt, az állattenyésztésben utazó cégek – a tejelő tehenészeteket leszámítva – továbbra is rossz évet zártak, a növénytermesztőknek viszont nem volt okuk panaszra. Kivéve azokat, akiket aszály sújtott. A folyamatok hátterét vizsgáltuk Bernáth Tiborral, a Proventus Trade Kft. ügyvezetőjével, saját cégük szemszögéből.

– Már szeptemberben vetőmaghiányt vetítettek előre, majd fura módon mégsem így lett. A termelők persze nagyon korán bevásároltak, most keresik az okokat, egymásra mutogat nemesítő, kereskedő és vásárló, mert az igaz, hogy többnyire nem azok a fajták lettek elvetve, amit a termelők szerettek volna.
Miért volt ez így?
– Több okra vezethető vissza, egyrészt sokkal több kalászost vetettek ősszel és a végén tél elején, másrészt jelenősen megnőtt a hibridkukorica, napraforgó előállító terület, és ennek megfelelően sok más vetőmag megmaradt. A nemesítőházak már december 20-án kijöttek áraikkal, a kereskedők szezonja korán lecsengett, két hetes volt januárban. Ugyanígy februárban is volt egy hasonló „szezon”. Az árak felfelé mozdultak, jelentősen emeltek a nemesítők, a kedvezményeket is visszavették a kereskedőktől, így azok is kevesebb kedvezményt adhattak tovább vásárlóiknak.

Presztízs Magazin

Milyen változásokról van szó?
– Szigorították a fizetési feltételeket, a nemesítőházak már régen nem finanszíroznak kamatmentesen viszonteladót, még ha sok termelő ezt így is gondolja. Azonban a jelenlegi kamatkörnyezet már hozzájárul ahhoz, hogy aránylag jó feltételekkel kapjanak hitelt a kereskedők és tőlük az arra érdemesek.
Az Önök cége vajon nyújt-e hitelt partnereinek?
– Nagyon kevés vásárlót hitelez, a partneri körünk ugyanis megbízható vevőkből kerül ki. Szűk vevőkörrel, alapvetően nagyüzemekkel dolgozunk, és megbízható, velünk baráti kapcsolatban álló kisebbekkel. Természetesen, ha egyik partnerünk nagy beruházásba kezd, ami utófinanszírozott, akkor mi is tudjuk támogatni! Azt mondom, nem igaz, hogy a rossz vevőt is ki kell szolgálnia valakinek, ez téveszme. Véleményem szerint ugyanis 2013-ra már mindenkinek fel kellett volna nőnie a pontos, 8 napon belüli fizetéshez, pláne ilyen jó évekkel és támogatási rendszerrel a hátuk mögött.
Mennyire nőttek fel?
– Jó irányban haladnak, folyamatos fejlődésen mennek keresztül!
Milyen évet zárt a Proventus Trade Kft.?

Presztízs Magazin

– Zsákszámban, árbevételben a tavalyi rekordot meghaladó újabb rekordév van mögöttünk-előttünk. Vevőt nem veszítettünk, erre büszkék vagyunk, és új partnereket is sikerült szerezni, minden vásárlónk minden igényét sikerült kielégíteni ami 2013-ban nagy szó. 15 ezer zsák vetőmagot értékesítettünk, ami igen jelentős szám, jó része Limagrain termék. Örömteli, hogy nőtt a cukorrépa vetőmag értékesítésünk. Fajtáink a legújabb hivatalos kísérletekben nagyon jól szerepeltek, ami előre vetíti, hogy a következő években tovább növelhetik piaci részarányunkat. Hazánkban 18-19 ezer ha cukorrépát vetnek idén, ennek 20%-ára adtuk el mi a vetőmagokat. Az elmúlt években a Maribo Seed fajtái nem a legjobban szerepeltek, (igaz a különbség 1-2% volt), az utóbbi évek nem is rólunk, hazai képviselőjükről szóltak, viszont a 2012-es kísérletekben fajtajelöltjeink már a legjobb helyen szerepeltek, ezért itt is várható a piaci rész növekedése. Már most sikerült megduplázni 2010-es Agrosolution értékesítésünket, és aktívan részt veszünk új termékük, a Hydrotain bevezetésében. Személy szerint nagy reményeket fűzök hozzá. Egy újabb nagy dobásról lehet szó (négy helyszínen probáljuk ki a Hydrotain granulátumot is, ami egyedülálló Magyaroroszágon).
Az Agrosolution nevű, levéltrágyához hasonló terméket nemcsak értékesítettük, hanem sikerült megértetni kijuttatásának lényegét is partnereinkkel. Magas szintű technológiai fegyelmet kíván, de ahol kifejti hatását, az egy sikertörténet. Sárvári konferenciánkon nemrég próbáltuk átadni partnereinknek a szükséges ismereteket műtrágyáról, vetőmagokról, és megválaszoltuk kérdéseiket. Május végére exkluzív szakmai utat, Franciaországi kirándulást szervezünk tíz legnagyobb partnerünk számára.
A földeken mi történt?

Presztízs Magazin

– Átmenet nélkül váltott át a tél a nyárba, ilyen későn még nem dolgoztunk a területeken. Nagy gondjaink vannak, óriási gép- és humán erőforrásokat kellett-kell igen rövid időre egy helyre koncentrálni, hogy két hét alatt végezzük el két hónap munkáját. Mindezek ellenére innovatívak maradtunk, átálltunk a RTK-rendszerre, összes gépünk két centis pontossággal dolgozik. Gépparkunkat is tovább fejlesztjük, és nem állunk meg. A természet folyamatosan arcul csapja a gazdálkodókat, ezért sokan fajtacseréhez folyamodnak, növényeket hagynak ki, borsóból, árpából jóval kevesebbet tudnak vetni – bonyolult év lesz 2013. Mi azért új üzletágba is belevágtunk!
Mi lesz az?
– Egy Bavaria 36-os vitorlás bérbeadásával foglalkozunk a nyártól. Ez a charter-vitorlások terén az élmezőnyt képviseli, nincs olyan vitorlástechnikában, ami ne volna meg benne. Az exkluzív partnerek körét célozzuk meg. Cégünk – együttműködve a Pannon Presztízs lapcsoporttal – arculatváltáson megy keresztül, ennek eredménye szeptembertől lesz tapasztalható, partnereink időben értesülni fognak róla. Egységes arculatot kap tehát a cég weblaptól a névjegykártyáig, újságcikkektől a szórólapokig. Tervezzük egy komplett vállalatirányítási rendszer bevezetését, erre támogatást szeretnénk igénybe venni. Fejlesztjük a tárkányi telephelyet, ahol komoly hangszigetelési munkán vagyunk túl, egy állítólagos zajprobléma miatt. Szakértőnk bebizonyította, hogy hibás mérésen alapulhat – mi tehát nem fogadjuk el, a kapott büntetést peresíteni fogjuk. A feljelentő személy faluját (cégeink székhelye) egyébként a mi gépeink mentették ki teljesen ingyen a márciusi hóviharból. Éjjel-nappal dolgoztunk Tárkány kiszabadításán, az emberek fuvarozásán, hazaszállításán. Az „élni, és élni hagyni” elv alapján meg kellene tudni egymással beszélni a problémákat, mielőtt feljelentgetünk – ez a véleményem.
Május végén rendezik a Bábolnai Gazdanapokat. Bizonyára jelen lesznek az eseményen.
– Két fajtabemutatóval készülünk, az autópálya mindkét oldalán kukorica és napraforgó fajtakísérletek zajlanak trágyázási és gyomirtási kísérlettel egybekötve.


Proventus Trade Kft.
2945 Tárkány, Belmajor 3.
Postacím: 2943 Bábolna, Pf. 50.
Tel.: 34/368-658, 34/568-018.

Még nincs értékelve