Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Náluk mindig történik valami…

Hamarosan Horvátországba szállítanak cukorrépát

x | archív | 2013.07.01. |
Náluk mindig történik valami…
Az elmúlt esztendőkben lapunkban már két alkalommal foglalkoztunk a Berki Gyula elnök-igazgató által vezetett bicsérdi Arany Mező Mezőgazdasági Zrt. tevékenységével. Most ismét meglátogattuk őket, hiszen Bicsérden mindig történik valami.

Agrár nagyüzem Pécs „külterületén”

Bicsérdet akár Pécs külvárosának is nevezhetnénk, hiszen alig 20 kilométerre található a baranyai megyeszékhelytől. Sokan élnek itt olyanok, akik Pécsett dolgoznak, de helyben a legnagyobb foglalkoztató az Arany Mező Mezőgazdasági Zrt. A majd száz főt alkalmazó agrárcég a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően stabil munkahelyet biztosít. Berki Gyula elnökigazgató elmondta, hogy gazdálkodásuk biztonságának alapja a több lábon állás, valamint a változó feltételek rugalmas követése.

Presztízs Magazin

– Munkatársaim sokszor mondják, hogy állandóan úton vagyok. Én úgy gondolom, hogy a talpon maradás, a nyereséges működés leghatékonyabb eszköze ebben a szakmában is az információ begyűjtése és hasznosítása. Ehhez nélkülözhetetlen a kapcsolattartás a partnerekkel, a szakmai rendezvényeken való részvétel, valamint a máshol már működő módszerek megismerése, adaptálása – fejtette ki az elnök-igazgató.

Folyamatos fejlesztéssel felelnek a kihívásokra

Az utóbbi évek fejlesztéseit az állattenyésztésre hegyezték ki. Ennek keretén belül 2008-ban elkészült a fejőházuk, majd uniós pályázati támogatás segítségével épült meg – az azóta is gazdaságosan működő – biogáz üzem. 2011-ben a silótér felújítását, a csapadékvíz és a trágyalé szétválasztását oldották meg.
Az elmúlt évben építettek egy 180 férőhelyes borjúnevelőt, egy fedett szilárd-trágya tárolót, egy háromszáz férőhelyes tehénistállót, egy szemestakarmány-, valamint egy szénatárolót. A következő időszak tervei között szerepel a biogáz üzemben keletkező kierjedt anyag megfelelő értéken történő kezelése, mely kitűnő trágyaként hasznosítható. Ezt saját területükön szeretnék mielőbb használni, hiszen akár 30-40 millió forint értékű műtrágyát meg tudnának takarítani vele. Az ehhez szükséges engedélyek beszerzése sok időt és pénzt vesz igénybe, de reményeik szerint gyors megtérüléssel mindez visszapótolható lesz. A biogáz üzem segítségével oldották meg a bálaszárító fűtését, amiben a zöldtakarmányon kívül a bio tökmag szárítását is végzik.

Presztízs Magazin

A cég több lábon állásának egyik szegmense az állattenyésztési ágazat: tejtermelés, borjúnevelés, -értékesítés, sertéshízlalás, malac-értékesítés. A vágódisznó esetén sok problémájuk volt az alacsony fizetési szándékú feldolgozó üzemekkel, de bíznak a kormány elhatározásában, ami a magyarországi sertésállományt központi segítséggel a duplájára kívánja emelni. Ennek a szándéknak a mentén a növendék malacok értékesítésében látnak egyfajta kitörési lehetőséget, hiszen az ehhez szükséges épületek, technológiák rendelkezésükre állnak (80 férőhelyes ellető, 1000 férőhelyes malac utónevelő).
A növénytermesztési ágazat legfőbb célja az állattenyésztéshez szükséges nagy beltartalmú takarmánybázis biztosítása. Ezeken kívül a könnyen értékesíthető „piacos” növények foglalkoznak: van 50 hektár borsó vetőmag szaporításuk – a Proventus Trade Kft.-vel kötött megállapodás alapján –, jó feltételek mellett termesztenek repce vetőmagot, és 370 hektár cukorrépát is vetettek. Ez utóbbinak egy része a biogáz üzem működtetéséhez szükséges, hiszen gáztermelő képessége a silókukoricáéval egyenlő.
Berki Gyula külön kiemelte, hogy a Proventus Trade Kft. által szállított AGROSOLution lombtrágyát tavaly próbálták ki, és annyira bevált, hogy most már az összes növénykultúra esetén alkalmazzák.

Az európai cukorrépa jövője

Presztízs Magazin

Berki Gyula a Cukorrépa Termelők Országos Szövetségének elnökeként nagy rálátással rendelkezik a répatermesztés jelenlegi és jövőbeni sorsára: – Még mindig bizonytalan a cukorkvóta helyzete. Nem tudjuk, hogy az Európai Unió meddig tartja még érvényben, hiszen a megszüntetést követően nagy mennyiségben jelenhetnek meg a távoli országok cukornád alapú termékei, ami súlyos következménnyel járhat a hazai termelőkre. Mi azt szeretnénk, ha ez az időpont minél később, reményeink szerint csak 2020-ban jönne el – fejtette ki aggályait Berki Gyula.
A bicsérdiek kezdeményezésére nemrég létrejött egy cukorrépa termelői csoport, melynek segítségével könnyebben lehet támogatáshoz jutni, magasabb árat tudnak elérni. A 6-700 hektárnyi területet érintő szövetkezés az eszéki cukorgyárral kötött szerződés értelmében az elkövetkezendő években, nagy mennyiségben és jó áron tud cukorrépát szállítani Horvátországba. A Cukorrépa Szövetség egyébként úgy támogatta meg a különböző cukorrépa termelő csoportokat, hogy a horvátokkal egy szakmaközi egyezményt is kötöttek, amiben olyan minimál-feltételekben állapodtak meg, melyek teljes biztonságot jelentenek a magyar termelők számára. A szövetség és a termelői csoportok együttműködésének eredménye az is, hogy közösen nagyon kedvező áron tudnak 8-10 új betakarítógépet vásárolni, melyek segítségével, gyorsabb és hatékonyabb lesz a munkájuk.
A magyar mezőgazdaság, az abban tevékenykedő vállalkozások, az általuk alkalmazott munkavállalók sorsa nagymértékben függ az egyes kormányzatok agrárpolitikájától, és az Európai Unió közös szándékától. A központi akaratok mellett az egyes cégek jövőjét a rendszerszerű gondolkodás, a körülményekhez alkalmazkodó gazdálkodás alapozhatja meg.
Ennek évek óta jó példáját mutatja a bicsérdi Arany Mező Mezőgazdasági Zrt.


Bicsérdi Arany-Mező Zrt.
7671 Bicsérd, Alkotmány tér. 1.
Tel.: +36-73/472-293, fax: 472-294.

Proventus Trade Kft.
2945 Tárkány, Belmajor 3.
Postacím: 2943 Bábolna, Pf. 50.
Tel.: 34/368-658, 34/568-018.

Átlag: 5