Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Növekvő nyomás az állattartókon

Róth József | Róth József | 2011.01.14. |
Növekvő nyomás az állattartókon
Előreláthatóan a 2011-es évben tovább romlik az állattartók gazdasági helyzete, legalábbis minden jel erre enged következtetni. A rendszerváltás óta a mezőgazdaságon belül a legnagyobb kárt az állattenyésztés szenvedte el. Napjainkban már az akkori színvonal 50%-át sem termelik a magyar állattartók, a helyzet pedig csak tovább romlik.

Erőteljes takarmányár drágulás mutatkozik a piacon, ami aggodalmat kelt a legtöbb állattartóban, hiszen az ágazat kiadásainak közel kétharmadát a takarmányozási költségek adják.

A tavalyi év csapadékos időjárása okozta terménykiesésre a piac az árak növelésével reagált, s ez a legtöbb állattenyésztéssel foglalkozó gazdaság számára komoly problémát jelent. A tavalyi évhez képest 12,3 millió tonnával kevesebb gabona termett hazánkban. Búzából 15%-kal (3,8 millió tonnával), kukoricából 8%-kal takarítottak be kevesebbet 2010-ben az előző évhez képest. Nem csupán a kisebb mennyiségű termény, hanem annak gyengébb minősége is veszélyeket rejthet, mivel a csapadékos idő optimális környezetet jelent a különböző penészgombák és egyéb kártevők szaporodásának, melyek nagyobb mértékű kárt képesek okozni. A termés nem csupán a szántóföldön van kitéve a kártevők okozta minőségromlásnak, hanem a tárolás során is, ezért idén nagyobb gondot kell majd fordítaniuk a gazdáknak a takarmányok szakszerű és biztonságos raktározására is.
 
A fennálló veszély miatt az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések számának növekedése is várható, mivel a különböző gombák – mint például a fuzárium fajok – toxinokat termelnek, amelyek az állatok megbetegedését is okozhatják. A gabonában található gomba eredetű toxinok (mikotoxinok) okoztak megbetegedéseket 2009 májusában, amikor is például egy ötéves kislánynál korai pubertást diagnosztizáltak. Az esetet követően több malom és tésztagyártó is visszahívta bizonyos termékeit a kockázatok miatt.
Még nincs értékelve