Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szárazság - Kiszáradt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halastavainak negyede

forrás: mti | 2012.08.29. |
Szárazság - Kiszáradt a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. halastavainak negyede
A Balaton vízgyűjtőjét sújtó aszály a halastavak mintegy negyedét kiszárította, ezért a szaktárcához kíván fordulni segítségért, illetve feladatai átütemezéséért a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. - számolt be Füstös Gábor vezérigazgató szerdán.

Kifejtette, a Balaton alacsony vízszintje miatt ugyan kisebb lett a halállomány élettere, de a rendelkezésre álló tápanyag miatt nem csökkent a tó haleltartó képessége.
    A szárazság ugyanakkor a cég halastavainak egy részén már jelentős, eddig 20-25 százalékos kiesést okozott a balatoni haltelepítések, továbbá a jövő évi termelés alapjául szolgáló haltermelésben. Gondot jelent az is, hogy az üzemképes halastavakat a lehalászások után vélhetően nem tudják újból feltölteni vízzel a befolyók kiszáradása miatt, ami rendkívül veszélyezteti a jövő évi termelést - fogalmazott a vezérigazgató. A hiányzó vízutánpótlás miatt ellehetetlenül a halak egy részének teleltetése is.
    A kialakult helyzet miatt azzal kell számolni, hogy az ősszel aktuális haltelepítések idejének és helyének kiválasztásában nem a szakmai indokok fognak szerepet játszani, hanem az időjárás és a körülmények függvényében kell majd ezekről dönteni. A Balaton déli partja a sekélysége miatt - egy-két hely kivételével - alkalmatlanná vált a partról történő haltelepítésekre, így nem tartható az eddig gyakorlat, amely szerint a tó körül több helyszínen, egyenletesen biztosítják a telepítéseket - közölte Füstös Gábor.
    A kár, illetve a bevételkiesés felmérése folyamatban van, a kettő összege az előzetes becslések szerint eléri a 20-25 millió forintot.

Még nincs értékelve