Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Uniós kártérítés a zöldségtermesztőknek

Tancsa Ágnes | archív | 2011.06.08. |
Uniós kártérítés a zöldségtermesztőknek
150 millió eurós keretet kíván biztosítani az Európai Unió a zöldségtermesztők kompenzálására. A német hasmenésjárvány miatt veszteséget szenvedő gazdák kiesett bevételének legalább 30 százalékát térítik meg.

A soros magyar elnökség által összehívott rendkívüli agrárminiszteri találkozón a tanács elfogadta, hogy a gazdákat kártalanítani kell, de ennek mértékéről már jelentősen eltértek a vélemények. A bizottsági javaslat szerint a kártérítés a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak harminc százaléka lenne. Több tagállam, köztük Magyarország ezt kevésnek tartja. A végleges összeget csak néhány nap múlva, további egyeztetések után hozzák nyilvánosságra.

Abban sem tudtak megállapodni a miniszterek, hogy csak az uborka-, paradicsom- és salátatermékekre vonatkozóan ítéljenek meg kártérítést vagy más zöldségfélékre is.

A német hasmenésjárvány kiváltó okát keresve a hatóságok először a spanyol uborkát "vádolták" meg, majd az észak-német paradicsomot és salátát, legutóbb pedig az uelzeni növényi csírákat. A találgatás és bizonytalanság azt eredményezte, hogy a vásárlók bizalma megcsappant minden zöldségféle iránt, a fogyasztás mintegy 50 százalékkal esett vissza.

A német termelők már korábban kilátásba helyezték, hogy ha bebizonyosodik, hogy egyáltalán nem a zöldségek valamelyike felelős a járványért, akkor kártérítési igénnyel lépnek fel a kormánnyal szemben.

Hazánkban is mintegy felére csökkent a termelők bevétele, ezért Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arra kérte a közkonyhákat, kereskedőket, vásárlókat, hogy vegyék a magyar zöldségeket, hiszen azokat már "felmentették a vádak alól", egészségesek.

Még nincs értékelve