Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Változnak a kéknyelv betegségre vonatkozó járványügyi szabályok

forrás: mti | 2012.11.22. |
Változnak a kéknyelv betegségre vonatkozó járványügyi szabályok
Változnak csütörtöktől a kéknyelv betegségre fogékony állatokkal kapcsolatos járványügyi szabályok - tájékoztatott a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A szaktárca közleménye emlékeztet: a kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól szóló korábbi rendelet módosítása - az európai uniós jogszabályokat követve - nagyobb rugalmasságot biztosít a hatóság számára.
    Az uniós irányelvet követő módosítás szerint, ha a betegségtől mentes területeken megelőzés céljából elölt vírust tartalmazó (inaktivált) vakcinát használnak - amelyek járványügyileg biztonságosnak tekinthetők - a hatóságoknak nem kell korlátozó intézkedéseket hozni. Ez az állattartóknak is előnyös lehet, hiszen így állataikat a későbbiekben további megszorítás nélkül forgalmazhatják.
    A VM felhívja a figyelmet: mivel jelenleg Magyarországon továbbra is általános vakcinázási tilalom van érvényben, ennek akkor lehet jelentősége, ha járványveszély esetén, a betegség megelőzése érdekében az országos főállatorvos úgy dönt, hogy elrendeli az állatállományok immunizálását.
    A vidékfejlesztési miniszter rendelete szerint mostantól a magyar hatóságnak már nem kell jelentenie a kéknyelv betegség előfordulását az uniós adatbázis, a BT-Net rendszer számára.
    A módosított rendelet utal az unió által bevezetett fogalomra, a kórokozó-átvivőtől védett létesítményre is, amelyet a hatósági állatorvosok ellenőriznek majd. A jövőben ugyanis a nem vakcinázott állatokat - a szóban forgó betegség esetén - a korlátozás alá vont körzetekből csak az ezekben a létesítményekben történt elkülönített tartás után lehet elszállítani - olvasható a közleményben.
    A kéknyelv betegségre, amely vírusos jellegű, a kérődző állatok - például: a szarvasmarha, a juh és a kecske - fogékonyak. A betegség az emberekre ártalmatlan.

Még nincs értékelve