Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Vetés tavasszal?

Szemenyei Patrícia | panoramio.com | 2013.04.09. |
gazdaság, tavasz, vetés
Vetés tavasszal?
Idén tavasszal a hideg időjárás és a belvíz nehezíti meg a mezőgazdasági szektor mindennapjait. A meteorológusok szerint a globális felmelegedés okozza ezeket a szélsőséges természeti jelenségeket, amelyek sorra problémát okoznak a mezőgazdasági termelésben.

A mezőgazdaságban a gabona ára évről évre emelkedik, de a hús és a zöldség is drágább lehet. Lapunk megkérdezte Brunner Sándort, aki sütőipari céget üzemeltet, hogy szerinte milyen hatása van az élelmiszeriparra az időjárásnak.

- Hogyan befolyásolja a termelést az elhúzódó tél?

- A hótakaró jótékony hatással van a vetésre, mert védi a növényt a fagytól. Amikor olvad a hó, a talaj folyamatosan elnyeli a nedvességet, ezért egyáltalán nem befolyásolja a mezőgazdasági termelést. Ezzel szemben az esőt hamar elnyeli a talaj. Az se mellékes, hogy milyen mennyiségű csapadék hullik, mert a hirtelen esőzéstől száz százalékig telítettek lesznek a mezőföldek és belvíz alakul ki. Ez hatalmas gond, mert a mezőgazdasági földterületek szélén nem megoldott a csatornázás.

- Mekkora problémát okoz a vállalkozónak ez a rendkívüli időjárás?

- Számunkra télen az üzemek termelését nehezíti meg, mert a kiszállítás tovább tart. A körülmények rosszabbak, ha az utakat nem takarítják, és ez problémát okoz a tej-, hús- és sütőiparban egyaránt, ahol éjszaka indulnak a szállítók.

- A későbbi vetés mennyire veszélyes a gazdaság többi ágára?

- A sokáig fennálló fagy hátráltat, mert az állatok nem tudnak legelni, ezzel szemben tavaly ilyenkor már az állatokat etethették. Az elhúzódó tél miatt sokaknak a takarmányozást kell megoldani.

Átlag: 3.8