Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

VM: egyszerűbbé válik az öntözésfejlesztés

forrás: mti | 2012.09.14. |
VM: egyszerűbbé válik az öntözésfejlesztés
A kormány jóváhagyta az öntözés fejlesztéséhez szükséges jogszabály-módosításokat, így egyszerűbben és gyorsabban lehet megteremteni az öntözés feltételeit a mezőgazdaságban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken.

Az egynyári öntözési engedélyek bevezetése a kisebb területet művelő gazdáknak nyújt könnyebbséget. Ezt azok a gazdák tudják alkalmazni, akiknek maximum 100 hektár területet kell öntözniük, és ezt ideiglenes szivattyúval, gyorskapcsolású vezetékekkel, vagy szórófejekkel meg tudják oldani. Így ugyanis nincs szükség vízépítési munkára, vagyis vízjogi létesítési engedély helyett elegendő csak üzemeltetési engedélyt kérni. További egyszerűsítés, hogy a módosításokkal az egynyári öntözési engedély kiadásához mindössze egy egyszerűsített talajvédelmi terv szükséges.
    A jelenlegi szabályozás szerint csak olyan helyen lehet öntözőtelepet kialakítani, ahol erre igazolhatóan legalább 5 évig szükség van. A mostani módosítás célja, hogy kis területen, ideiglenes szivattyúállásokkal, maximum egy öntözési idényre egyszerűbb eljárással lehessen öntözési engedélyt kérni - olvasható a közleményben.
    A rendeletmódosításokat a minisztérium szerint az indokolja, hogy az egyre gyakoribb aszály már a takarmány-termelést is veszélyezteti, a kisebb gazdaságok pedig érzékenyebbek a csapadékhiányra. Az egyre növekvő szárazság és az egyenetlen csapadékeloszlás komoly hatással van az ország mezőgazdasági teljesítményére.
    A jogszabály-módosításokkal a Vidékfejlesztési Minisztérium azt szeretné elérni, hogy a másodvetésű-, illetve az őszi vetésű növények kelesztő öntözése megoldható legyen - áll a közleményben.

Még nincs értékelve