Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A kormány üdvözli a Roszatom paksi beruházási szándékát, de további ajánlatokat is vár

MTI alapján Horváth Iza | 2012.06.05. |
A kormány üdvözli a Roszatom paksi beruházási szándékát, de további ajánlatokat is vár
A kormány üdvözli a Roszatom beruházási szándékát a paksi atomerőműnél, de további ajánlatokra is számít, amelyeket részletesen elemezni fog a döntés előtt - mondta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kedden Bécsben.

"Örülünk neki, éppen ezeket a nyilatkozatokat és impulzusokat várjuk, amikor a kormányzat részéről magas elkötelezettséget jelzünk" - fogalmazott Kovács Pál, aki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hétfőn kezdődött kormányzótanácsi ülésén vesz részt. "Ez az első fecske, én úgy gondolom, hogy lesznek még további hírek is a többi potenciális szállító részéről" - tette hozzá az energetikai államtitkár. Részletesen elemezni kell majd, hogy ki milyen konstrukcióban gondolkozik, és hogy ezek mit jelentenek a fogyasztók és a nemzetgazdaság számára - mondta.
    Kirill Komarov, az orosz állami atomenergia-ipari cég vezérigazgató-helyettese hétfőn számolt be arról, hogy a Roszatom ismertette ajánlatát, és a magyar kormány döntésére vár. Komarov Moszkvában újságíróknak elmondta: a cég adott esetben beruházóként is kész részt venni a paksi erőmű két új blokkjának megépítésében. Tavaly előzetes konzultációt folytattak a magyar fejlesztési elképzelésekről, akkor ismertették a lehetőségeket.
    Komarov jelezte, hogy a Roszatom államközi hitelszerződést is elképzelhetőnek tart a beruházás megvalósításában.
    Kovács Pál erről úgy vélekedett: ha ilyen szerződés köthető a szállító országa és a magyar állam között, akkor az jelentős mértékben képes lenne elősegíteni a projekt finanszírozási lehetőségeit, mert várhatóan a piacinál alacsonyabb kamatokat jelentene. Megerősítette, legalább öt pályázatot várnak: az orosz mellett egy amerikai-japán, két francia és egy koreai versenypályázatot.
    Az államtitkár a 35 tagú döntéshozó testület magyar tagjaként tartott felszólalásában egyebek között ismertette az atomerőmű tervezett bővítésének jelenlegi állását. Beszámolt arról is, hogy kormánybizottság alakult a bővítéssel kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére.
    A NAÜ a fukusimai atomerőmű-baleset óta kiemelt figyelmet fordít az atomenergiával szembeni közbizalom javítására.
    Kovács Pál közölte, hogy a magyar célzott felülvizsgálati jelentést - stressz-tesztet - Magyarország megküldte a NAÜ-nek és az Európai Bizottságnak is, egyben hozzájárult ahhoz, hogy  nyilvánosságra hozzák a NAÜ honlapján, segítve ezzel az átláthatóságot.
    Elmondta, felajánlották a paksi erőmű telephelyén működő karbantartó és gyakorló központ hasznosítását a nemzetközi közösség számára. Közölte, készség mutatkozik a felhasználásra.
    Jukija Amano, a NAÜ főigazgatója június 21-22-én látogat Magyarországra - ismertette az államtitkár. A főigazgató magas szintű tárgyalásai mellett felkeresi a Központi Fizikai Kutatóintézetet és a paksi erőművet.


    Az atomenergia veszélyeit a csernobili és a fukushimai baleset óta Magyarországon is egyre több civil szervezet és magánszemély hangsúlyozza, és egyre több tanulmány születik arról, hogy hogyan lehet a szél, a nap, vagy a föld termikus energiájának felhasználását hatékonyabbá tenni. Ezáltal nagyobb biztonsági kockázatokat nem rejtő, a környezet számára hosszú ideig maradandó hulladékot nem termelő erőművek létrehozását szorgalmazzák.

Átlag: 5