Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Ábel mustár, székely unikum

Már több ízben és kiszerelésben vásárolható a TÓNUS mustár

Balázs Árpád | 2010.05.31. |
A Küküllőkeményfalvi Iolimex kft. magántőkéjű társaság, 1992-ben alapította tulajdonosa, Bíró Jolán. Különböző kereskedelmi tevékenységeket folytatott a vállalkozás 1998-ig, ekkor az addig megszerzett tapasztalatokra építve mustárgyártással és regionális termékszórással kezdtek foglalkozni. A mustárgyár megalapítását követően egyre bővült a termékskála, ma már több ízben és kiszerelésben vásárolható Románia szinte minden szegletében a TÓNUS mustár. A termelést egykor Küküllőkeményfalván egy családi házban kezdték, de mára a falu bejáratánál, egy impozáns piros-fehér-zöld modern épületben folyik a gyártás.
Honnan született az ötlet, hogy mustárgyártásba kezdjenek itt a Székelyföldön, ahol eddig ennek nem igen volt hagyománya?
 
  
- A mustárt évezredek óta ismerik, és sokoldalúan használják, kitűnő vértisztító, emésztést javító fűszer, nem csoda, hogy gyermekkoromban Kolozsváron a mustárt a kenyérre kentem. Nem azért mert muszáj volt, hanem mert úgy szerettem. Ma is érzem azokat az ízeket, ha rá gondolok. A kilencvenes évek elején a termékkereskedelemmel foglakoztunk, ami akkor nagyon jól ment, de én ennél többet akartam! Valamit gyártani, ami a miénk. Ahogy említettem világéletemben imádtam a mustárt, éppen ezért arra gondoltam megpróbálkozom a gyártásával, a többi aztán jött magától. Érdeklődtem a szakemberektől, elolvastam mindent, amit a mustárról tudni kell. Egy marosvásárhelyi szakember segített az indulásnál, ő két hónapig irányította a gyártási folyamatot és betanította a munkásokat. Egy családi házat alakítottunk át, ezt később kibővítettünk, de a megközelítése annyira körülményes volt, hogy úgy döntöttünk, áttesszük a székhelyünket a falu szélére, a főút mellé. A termékterjesztésről magunk gondoskodtunk, jártuk az országot és ajánlottuk a Tónus mustárt. Hazai mustármagot használunk, ez a titka az egésznek! Valamikor a háromszéki gazdák is kiváló mustármagot termeltek, kár hogy felhagytak vele, hiszen jó jövedelmi lehetőség lenne. Ezt azért mondom, hogy arra biztassam a székely embert, használja ki a lehetőségeket és kezdjen neki termelni!
 - Hogyan sikerült megnyerni a piacot?
  
Lassan, fokozatosan megismerték, megkedvelték a termékeinket, ma már ott vagyunk az ország minden szögletében. Mindig az volt az alapelvem, hogy az életben semmi nem történik hiába, és ahogy telnek az évek, egyre jobban rájövök, hogy ez valóban így van. A mustárgyár megalapítását követően egyre bővült a termékskála, márkanév lett a Küküllőkeményfalvi Tónus mustár, mert termékeinket természetes alapanyagból készítjük. Fontos, hogy frissen kerüljön a fogyasztó asztalára, odafigyelünk a csomagolásra. Titkos vágyam, hogy lassan minden termékünket üvegedénybe csomagoljuk, még a ketchupot is, hiszen a műanyag csomagolóanyagok megváltoztatják a termékek ízét, ha nincs megbombázva íz-fokozóval. Nagyon szeretném, ha a vásárlóhoz eljutna az az információ, hogy a mustár színe nem sárga, a mostaniak mind színezőt tartalmaznak és ajánlatos üvegedénybe is csomagolni.
Fotó:
- Nagy sikere van az Ábel mustárnak. Alig jelent meg a piacom, és már hatalmas az érdeklődés iránta. Mi a titka ennek?
- Végtelenül örvendek, hogy elnyerte a fogyasztók tetszését az első igazi székely mustár, amelyet éveken keresztül kísérletezett ki gyárunk munkaközössége. A székely mustár nem sárga, hanem egy kicsikét szürkés, mert nem tartalmaz adalékanyagokat és színezéket, viszont van benne paradicsomszósz és más meglepetések is. Benne van a székely ember lelke, hiszen ők találták ki, amibe belefér minden önmagát szerető, tisztelő fogyasztó. Külön öröm számomra, hogy minden nap felhív valaki, hogy elmondja, mennyire jó az Ábel székely mustár. Örvendek, hogy magukénak érzik a székelyföldi emberek a székely mustárt, hiszen nekik készítettük.  Azt tapasztalom, hogy a dolgok kezdenek a helyükre kerülni. A gazdasági válság arra figyelmeztet, hogy a helyi erőforrásainkat, lehetőségeket jobban ki kell használni.
- Ki a keresztszülője az Ábel mustárnak?
- A közösség, amely létrehozta. Két évig vártuk, hogy olyan legyen amilyennek megálmodtuk.
  
Ábel, egy ízig-vérig székely figura, akit Tamási Áron író kiválóan gyúrt össze nagysikerű regényében. Gyerekkorom jut mindig eszembe, ha Ábelre gondolok, az Ivói emlékek, ahol szép éveket töltöttem családom körében.  Ha valaki megkóstolja termékünket, akkor mindjárt a székely íz világ kell, hogy eszébe jusson. Keresett termék lett a székely mustár, és ennek nagyon örülök, hiszen ez gyárunk közösségének a munkáját dicséri. Még lesz egy meglepetésünk a Ketchtard, amelyről kellő időben minden információt elmondunk majd. Ebben sem lesz tartósítószer, természetes lesz, és székely. Ha Ábel a fiú, akkor az utóbbi lesz a lány. Párosan szép az élet.
(X)
 

537027 Küküllőkeményfalva, Hargita megye, Románia. www.iolimex.com Tel.: +40-266247080

Átlag: 5