Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az ALTEO félmilliárdos erőmű-fejlesztése Győrben

forrás: mti | 2012.05.29. |
erőmű, fejlesztés, Győr
Az ALTEO félmilliárdos erőmű-fejlesztése Győrben
Félmilliárd forintos fejlesztést hajtott végre a Győri Erőműben az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. - hangzott el a beruházás keddi avatóünnepségén.

A három, egyenként egy megawattos Caterpillar gázmotor kiváltja a korábbi gőzturbinát, a beruházás eredményeként pedig öt megawattosra ugrik a létesítmény villamosenergia-termelő kapacitása.
    „A fejlesztés révén az erőmű értékes szereplővé válik a villamosenergia-piacon, hiszen ezentúl önálló ügyleteket is köthet” – hangsúlyozta ifjabb Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója a motorok átadó ünnepségén.
    A vezérigazgató az MTI érdeklődésére azt közölte: a most elindított három mellett két hasonló gázmotor működik az erőműben, amelyeket még az előző tulajdonos szerelt be. A létesítmény fő profilja a hőtermelés - télen, csúcsra járatva 50-60 megawattos teljesítményre is képes - ehhez társul az energia-előállítás.
    A további fejlesztési tervekről ifjabb Chikán Attila úgy nyilatkozott: az öt megawattos teljesítménnyel a létesítmény elérte azt a piacméretet, amely alapján a nemzetközi szokásjog szerint már önállóan szerződőképes. Ennek ellenére azt tervezik, hogy a hazai szabályozási környezet változása esetén megújuló energiatermeléssel fejlesztik az erőművet.
    Kérdésre válaszolva a vezérigazgató azt közölte: számításaik szerint akár öt-hat év alatt megtérülhet a beruházás; ennek egyik oka, hogy - kihasználva számos infrastrukturális elem és a szakember-háttér meglétét - a piaci átlagnál olcsóbb volt a fejlesztés.
    Példaként említette. hogy egy megawattos kapacitás-bővítés árát általában egymillió euróval számolják.
    A honlapján olvasható tájékoztatás szerint az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. hazai tulajdonban lévő komplex energetikai szolgáltató, üzleti aktivitása kiterjed a megújuló erőforrásokon is alapuló energiatermelésre, az energiakereskedelemre, valamint az energiagazdálkodási szolgáltatások területére.
    Energiakereskedőként partnerei körében megtalálhatók a hazai kis- és középvállalkozások és a nagyvállalatok egyaránt. Az ALTEO 2008 márciusában kezdte működését, árbevétele 2011-ben 4,86 milliárd forint volt. Érdekeltségi körébe tartozik többek között a győri és a soproni fűtőerőmű, valamint több, megújuló energiát hasznosító kiserőmű is. A társaság részvényei 2010. október 11-én megjelentek a Budapesti Értéktőzsde parkettjén.

Még nincs értékelve