Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az érem két oldala – hogy is állunk anyagilag?

Pénz, pénz, pénz…

Szepe | Patyus Ferenc | 2011.12.19. |
Az érem két oldala – hogy is állunk anyagilag?
Napjainkban minden a pénzről szól. Ha bekapcsoljuk a TV-t, rádiót, belelapozunk egy újságba, szinte az összes információ közvetett, vagy közvetlen módon összefügg a pénzzel. Első helyen a különféle devizahitelekkel foglalkoznak, de időnként szó esik arról is kell-e, lehet-e megtakarításról beszélni a gyorsan és negatív irányban változó gazdasági környezetben.

Az egyik oldal: Menekülés a hitelcsapdából 
 

Évekkel ezelőtt az olcsó devizahitel csábításának sokan engedtek. A válság beköszöntével azonban a svájci frank ára lényegesen megnőtt. Ráadásul a baj nem jár egyedül, a gazdasági visszaesés következtében munkahelyek szűntek meg, így nemcsak a megemelkedett, de az eredeti részletet sem tudják most sokan fizetni.
 

A másik: Hogy is állunk hát a megtakarításokkal napjainkban?

 
Több kutatás szerint a családok fele folyamatosan feléli a bevételeit, vagy csak kevesebb, mint öt évre tudja félretenni. A megtakarítások helyett a legtöbb esetben törlesztünk, illetve ha már van „fölösleg”, azt csak rövid távú befektetésekben vagyunk hajlandók kamatoztatni. – A lakosság egy része fél a hosszú távú elköteleződéstől, mivel a gazdasági környezetet kiszámíthatatlannak tartja, és ezért rövidebb távon és határozott céllal fekteti be megtakarításait – összegzi az általunk megkérdezett pénzügyi szakember, Bene Katalin a kutatások eredményét.
 

Likviditás – százalékokban

 
Fehér Péter pénzügyi elemző felmérése szerint az ingatlan és a bankbetét népszerűsége vetekszik egymással. Az összesített adatok alapján a válaszadók 44 %-a az ingatlan, míg 42%-a a bankbetét megtakarítási formát részesíti előnyben. Az értékpapírok mellett 28% tette le voksát, 19% az életbiztosításra szavazott, 17% a készpénzre, 15% a nemesfémekre, 9% a műtárgyra, 7% pedig az egyéb választ jelölte meg.
Jellemző, hogy a bankbetétre leginkább a 60-70 évesek, illetve a legfiatalabbak szavaztak. Ingatlanban főleg a 30-39 évesek látnak fantáziát, értékpapírban a 40-49 évesek.
Az, hogy mibe fektesse a meglévő vagyonát, szinte mindenkit foglalkoztat. Biztonságban szeretnénk tudni a keservesen összekuporgatott kis tőkénket, és ha lehet, a futamidő végén némi hasznot is szívesen látnánk. Havi 5-10 ezer forint megtakarításához legtöbb esetben elég a megszokottnál kicsit nagyobb odafigyelés. A szakemberek véleménye szerint, ha pár tízezres már a zsebben van, érdemes a pénzt az asztalfiók helyett valamilyen befektetésben tartani. Hogy ez mi legyen, az attól függ, hogy a nyugdíjat, családi otthont, esetleg a gyerekek oktatását akarjuk megalapozni. Természetesen minden egyes esetben másként kell takarékoskodni, és érdemes szakemberek tanácsát követni. Íme, néhány út az anyagilag biztosabb jövő eléréséhez.
 
Rövidtávon:
A Tartós Befektetési Számla azoknak jó választás, akik évtizedek helyett csak 3-5 éves távon takarékoskodnának, de nem akarnak adózni a hozam után. TBSZ számlát bármelyik pénzügyi szolgáltatónál lehet nyitni, már 25 ezer forintos megtakarítással. A pénzhez újabb összegeket lehet tenni a gyűjtőévben (nevezzük ezt a 0. évnek), később már nem, viszont minden évben lehet új számlát nyitni.
A megtakarítás mögötti befektetés bármikor átrendezhető, csupán azt kell elkerülni, hogy kivegyük a pénzt. Ilyenkor ugyanis ugrik az öt év után járó adómentesség. Akinek nincs ennyi ideje, az legalább három évig ne vegyen ki a számláról. Ennyi idő elteltével ugyanis a pénz az alapértelmezett 16 százalékos helyett 10 százalékos kamatadóval hozzáférhető. Fontos, hogy a számlára csak forint megtakarítást lehet betenni, illetve, hogy egy számlán belül nem lehet összekeverni az értékpapírokat a bankbetétekkel.
 
Hosszútávon:
A kormány az ország adósságainak finanszírozásához állampapír-
Presztízs Magazin
kibocsátással szerez pénzt. Ezek az értékpapírok biztonságos befektetésnek számítanak, hiszen a befektetett tőke és az előre megígért kamat kifizetésére az állam garanciát vállal. A visszafizetési és hozamgarancia azonban nem jelent totális biztonságot, állampapírokon bukni is lehet, különösen államcsőd esetén. Ha az állampapírt idő előtt eladjuk, az eladási árfolyam a vásárláskorinál alacsonyabb is lehet.
Az állampapírokat lehet csoportosítani futamidő és kamatozás szerint. A rövid lejáratú állampapírok futamideje maximum egy év, típusai a kamatozó és diszkontkincstárjegy. Ezek hozama adott esetben az akciós kamatoknál is alacsonyabb lehet, tehát a megtérülés szempontjából ez a befektetési forma hasonlít a legjobban a betétekre. A közép- és hosszúlejáratú állampapírokat egy évnél hosszabb futamidőre bocsátják ki, ezek az államkötvények.
A kamatozás szempontjából léteznek a diszkont értékpapírok. Ezeket a névértékük alatt lehet megvenni, de a lejáratkor a névértéket kapjuk értük. Ezen kívül léteznek fix- és változó kamatozású állampapírok is.
 

Egyenleg: Kevesebbet teszünk félre

 
A márciusban készített, 12 ezer válaszra alapozott kutatás szerint Európában a válaszadók fele mondta azt, hogy kevesebbet fog az idén megtakarítani, mint tavaly.
Megtakarításainak növekedésére az európaiak tíz százaléka számít, szemben az előző felmérés 14, illetve a két évvel ezelőtti 18 százalékos eredményével. Közép-Európában még rosszabb a helyzet. Magyarországon a tavalyinál kevesebb félretett pénzzel számol a válaszadók több mint 80 százaléka, ami a legmagasabb érték a kontinensen. Magyarország lett a rekorder abban az összevetésben is, hogy hányan preferálják a kisebb hozamot a nagyobb biztonság érdekében: Közép-Európában az átlagos érték 84 százalék, nálunk 91.
 

Mit mondanak az emberek?

 
István, 51 éves budapesti taxisofőr
 
Egyéni vállalkozóként dolgozom három éve a fővárosban, a személyszállítás területén. A vállalkozás kezdetén még béreltem az autómat, de évek alatt sikerült annyit félretenni, hogy a folyamatos drágulások mellett egy olyan autót lízingeljek, amit csak én használok. A benzin árának drasztikus emelkedése mellett nem egyszerű talpon maradni ebben az üzletágban, azonban itt is megvannak azok a praktikák, amivel lehet növelni a forgalmat és természetesen ezzel a bevételt is. Összességében elmondható, hogy megtakarításom nincs, de szerencsére nem egyik napról a másikra kell élnem. Van annyi bevételem havonta, hogy a vidéken tanuló gyermekemet támogathatom.
 
Presztízs Magazin
Zsolt 52 éves egri oktató
 
A válság kellős közepén indítottam útjára autóvezető oktatói vállalkozásomat. Szerencsére nincsen sok szabadidőm. Ahogy megismertek a városban és környékén, úgy sikerült egyre szélesebb ügyfélkört kialakítanom. Az autó üzemeltetése és folyamatos karbantartása hatalmas összegeket igényel havonta. Mégis sikerült kiválasztanom egy olyan területet a piacon, ahol a nehéz gazdasági helyzet ellenére sikeresen tudok boldogulni, hiszen az embereknek folyamatosan szüksége van az oktatók tevékenységére. Tapasztaltabb kollégáim azonban figyelmeztettek, hogy a korábbi években még a mostaninál is nagyobb volt az érdeklődés. Remélem, hogy újra visszaállnak a régi mutatók a gazdaság stabilitásának növekedésével.
Átlag: 3