Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Az S&P a magyar államadós-besorolást adta meg az Eximbanknak

forrás: mti | 2012.11.27. |
Az S&P a magyar államadós-besorolást adta meg az Eximbanknak
A magyar államadós-besorolással azonos minősítéssel látta el első osztályzatként a Magyar Export-Import Bankot (Eximbank) kedden a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölte, hogy az Eximbankra "BB/B" hosszú, illetve rövid távú deviza- és forintadósság-kibocsátói osztályzatot állapít meg, stabil kilátással.
    Az S&P véleménye szerint az új Eximbank-osztályzat és a péntek óta érvényes magyar szuverén besorolás azonosságát az indokolja, hogy a magyar kormány "szinte bizonyosan" időben és elégséges támogatásban részesítené a bankot pénzügyi problémák esetén.
    A Standard & Poor's péntek este Londonban bejelentette, hogy "BB plusz"-ról egy fokozattal "BB"-re rontotta a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását. A cég ugyanakkor stabilra javította a magyar osztályzat addigi negatív kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar szuverén adósosztályzat további leminősítését. Az S&P a rövid lejáratú szuverén kötelezettségek "B" osztályzatát megerősítette.
    Az Eximbanknak kedden megadott új osztályzattal kapcsolatban a Standard & Poor's - az állami kötődésű szervezetekre megállapított saját besorolási kritériumai alapján - közölte, hogy e kritériumok meghatározása szerint az Eximbank "kritikus" jelentőségű szerepet tölt be a magyar export támogatásában, ami kulcsfontosságú a nemzetgazdaság fejlődése szempontjából, tekintettel a magyar gazdaság nyitottságára és kereskedelemfüggőségére.
    Ugyanezen kritériumok alapján az Eximbank "integráns" módon kötődik a magyar kormányhoz, tekintettel a kizárólagos állami tulajdonlásra, és a bank kötelezettségeire vonatkozó, törvényben meghatározott, visszavonhatatlan állami garanciára.
    Az Eximbank osztályzataira megállapított stabil kilátás tükrözi a szuverén adósosztályzatok stabil kilátását - áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében.
    A hitelminősítő közölte: a magyar államadós-osztályzat bármely esetleges jövőbeni változása az Eximbank most megadott besorolásainak hasonló mértékű módosulását fogja eredményezni.
    Az új adóskockázati besorolás hátterében - elemzők szerint - azok a médiaértesülések állhatnak, amelyek szerint az Eximbank új devizakötvény-programról egyeztet befektetőkkel. Piaci értesülések szerint az Eximbank legfeljebb 2 milliárd eurónyi középlejáratú kötvényt bocsátana ki egy új program keretében. A médiabeszámolók szerint a társaság befektetői találkozókon népszerűsíti majd az értékpapírt.
    Az Eximbank a program lebonyolításával hírügynökségi értesülések szerint a Jefferies International befektetési bankot bízta meg. A befektetői találkozókat a Jefferies és a Deutsche Bank segítségével szervezi a magyar bank.

Még nincs értékelve