Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Beárazott államadósság

Beárazott államadósság
A nemzetközi adósságpiacon jelenlévő államadósok esetében példátlan magasságba emelkedett a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árfolyama a hétfői londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piac most már gyakorlatilag tényként árazza a görög szuverén adósságtörlesztés fenntarthatatlanná válását.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű görög kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 3500,4 bázispontos előző záróról 4700 bázispont - tízmillió euró görög államadósságra 4,7 millió euró - fölé drágult a hétfői kereskedés végére a londoni piacon.
    A CMA számítási modellje alapján ez a CDS-díjszabás azt jelenti, hogy a piaci szereplők jelenleg 96 százalékos valószínűséggel árazzák - vagyis most már csaknem teljesen biztosra veszik - Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását.
    A fejlett ipari térségből soha egyetlen ország törlesztéskockázati díjszabása nem került a most elért görög CDS-középárfolyamnak még a közelébe sem.
    A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire tartja kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak. Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az érintett szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját.
    A CMA DataVision legfrissebb, idei második negyedévi globális adóskockázati listáján - amely a CDS-ügyletek júniusi utolsó londoni középárazásai alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - a súlyos adósság- és államháztartási gondokkal küszködő Görögország volt a világ legkockázatosabb államadósa, megelőzve olyan országokat, mint Venezuela, Pakisztán, Argentína, Ukrajna, Libanon vagy Vietnám.
    A Commerzbank londoni elemzőinek hétfői helyzetértékelése szerint "egyszerűen nem látszik megoldás" az euróövezeti adósságválságra, sőt éppen ellenkezőleg, inkább a válság további mélyülésére bontakoznak ki forgatókönyvek.
    A Commerzbank közgazdászai szerint ebben a helyzetben az euró további zuhanása valószínű. A ház jelenleg "lélektani szempontból" a februárban elért legutóbbi, 1,3429 dolláros euróárfolyam-mélypontot tartja valószínű ellenállási pontnak, és a Commerzbank elemzői szerint ha ezt a szintet az euró áttöri, akkor az 1,30 dollár körüli árfolyamig szinte szabad az út.
    A Capital Economics nevű vezető londoni pénzügyi-gazdasági elemző cég hétfői értékelése szerint "napról napra egyre gyengébbnek tűnik" Németország hajlandósága  Görögország megsegítésére. A ház szerint Németország úgy is dönthet, hogy a Görögországnak nyújtandó újabb segítségnél ésszerűbb megoldás lehet a német bankok feltőkésítése olyan összeggel, amely megfelel e pénzintézetek görögországi kitettségének.
    Ez jót is tenne a német bankok jelenleg "rendkívül nyomott" részvényárfolyamainak, és más, erősebb helyzetű euróövezeti országok is követhetik a német példát.
    A Capital Economics ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy az euróövezeti részvénypiacok "összeomlásának" fő oka a bankrendszer egészségével kapcsolatos piaci félelem. A ház kimutatta, hogy a pénzügyi szektoron kívüli valutauniós tőzsdei cégek részvényárfolyama az idei év eleje óta eddig átlagosan 18 százalékot esett, az euróövezeti bankpapírok ugyanakkor 37 százalékot vesztettek piaci értékükből.
 

Még nincs értékelve