Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Beerősített a piac Oszama bin Laden halálhírére

Tancsa Ágnes | 2011.05.02. |
Beerősített a piac Oszama bin Laden halálhírére
Vasárnap éjszaka jelentették be az al-Kaida vezetőjének halálhírét, minek hatására a tőzsdemutatók emelkedésnek indultak a hétfői piacnyitáskor. Az optimista nemzetközi hangulatban a BUX azonban még mindig nem igazán talált magára, várhatóan továbbra sem tud kilépni a 23.500-24.500 pontos sávból, annak ellenére, hogy hétfő reggel 24.263,39 ponton nyitott, ami 0,42 százalékos erősödést jelent a pénteki záró értékhez képest.

A tengerentúli indexek továbbra is emelkedést mutatnak, amit az Oszama Bin Laden haláláról szóló hírek csak tovább fokoztak. A pakisztáni televízióban reggel bemutatott eltorzult arcú férfiről még hivatalosan nem erősítették meg, hogy valóban a terrorista vezér. A piacot azonban hitek és várakozások is éppen úgy alakítják, mint a tények. Bin Laden halálától sokan azt várják, hogy a líbiai események rendeződhetnek, gyengülhet Kadhafi hatalma, aminek eredményeként visszaállhat az olajellátás a korábbi szintre.

Elemzők  várakozása szerint az iszlám világ híreinek hatására a BÉT-en is emelkedhetnek a részvényárak, ami nagyrészt az OTP-papírokban csapódik majd le elsősorban. A Mol árfolyamára a már említett hír miatt eső olajár, valamint a Szíriában egyre kaotikusabb helyzet egyaránt csökkentő hatással lehet.

Csökkent az észak-tengeri Brent olaj hordónkénti ára is 95 centtel, 124,94 dollárra, a West Texas Intermediate (WTI) ára pedig 1,27 dollárral, így most 112,66 dollár hordója. Csökkent az arany és az ezüst ára is.

A tőzsdemutatók világszerte emelkednek. A japán Nikkei kéthónapos csúcsra tört, a lélektani határnak számító 10 ezer pont fölé. A frankfurti DAX index és a párizsi CAC-40 mutató egyaránt 0,8 százalékos erősödést mutathat a várakozások alapján. A londoni börze azonban még hétfőn sem lesz nyitva, ami ronthatja a pozitív hatást.

Még nincs értékelve