Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

BÉT - A görögországi kilátások mozgatták a piacot az elmúlt héten

forrás: mti | 2012.02.19. |
BÉT, gazdaság, pénz
BÉT - A görögországi kilátások mozgatták a piacot az elmúlt héten
Optimista hangulatban indult a kereskedés a BÉT-en a héten, miután múlt vasárnap a görög parlament megszavazta a második EU/IMF segélycsomag folyósításának feltételeként kikötött megszorító intézkedéseket, és a hét többi napján is a görög hírek mozgatták a piacot, pozitív és negatív irányba egyaránt.

A vasárnapi görög parlamenti szavazás csak rövidtávon hatott, hét közben a Moody's lépése rontotta a befektetők kockázatvállalását, majd pénteken ismét a pozitív hírek hatására többhavi csúcsokra emelkedtek az indexek és a BUX is erősödött.
     A hétfői optimista hangulatot némileg árnyalta, hogy a Moody's hitelminősítő kedd hajnalban kilenc EU-tagállam - közte nyolc euróövezeti ország - adósosztályzatát, vagy elsőrendű besorolásának kilátását rontotta.
    Szerdán délelőtt a magyar részvényekre, különösen az OTP-re pozitívan hatott a várakozásoknál magasabb negyedik negyedévi, 1,4 százalékos GDP adat, és a jegybanki bejelentés az új fedezett hitelprogram indításáról, amellyel az MNB a jelzálogpiac élénkítését és a bankok hitelnyújtási képességének javítását szeretné elérni. Délután azonban eltűnt a lendület a tőzsdékről, hogy olyan hírek érkeztek, amelyek elbizonytalanították a befektetőket, csökkent az esélye egy gyors görögországi megállapodásnak, a nemzetközi hangulat pedig ismét bizonytalanná vált.
    Csütörtökön nagyot estek a banki árfolyamok, köztük az OTP-é, miután a Moody's hitelminősítő száznál több európai bank adóskockázati besorolását helyezte az osztályzat rontását előrevetítő negatív figyelőlistára. A piaci hangulatot rontotta a görög mentőcsomag folyósításával kapcsolatos bizonytalanság is.
a pozitív hangulatot a tőzsdéken az okozta: a befektetők bíznak abban, hogy a görög kormány, a hitelezői, és az Európai Unió között megszülethet a megegyezés a jövő hét elején.
    A csütörtöki jelentős esés után felfelé indultak a tőzsdék, a pozitív hangulatot az okozta, hogy a befektetők bíznak a görög kormány, a hitelezői, és az Európai Unió közötti megállapodás jövő hét eleji megszületésében.
    A BUX 19.147,50 ponton zárt, egy hét alatt 120,7 pontot, 0,63 százalékot erősödött.
    A Mol 1,5 százalékkal, 290 forinttal gyengült 19.100 forinton zárt.
    Az OTP árfolyama 0,75 százalékkal 30 forinttal csökkent, 3.975 forintra.
    A Magyar Telekom volt a hét nyertese, a papír 7,5 százalékkal, 40 forinttal, 573 forintra erősödött.
    A Richter 2,25 százalékkal erősödött, pénteken 37.990 forinton zárt.
    Az Egis alig változott, árfolyama 5 forinttal 16.580 forintra emelkedett.
    A kis és közepes kapitalizációjú papírok mutatója, a BUMIX egy hét alatt 5,71 ponttal csökkent, 1.282,75 ponton zárt pénteken.

Még nincs értékelve