Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Dráguló termőföldek Somogyban

Fontos, hogy a magyar termőföld továbbra is hazai kezekben maradjon

Balvin Nándor | Balvin Nándor | 2010.06.07. |
Dráguló termőföldek Somogyban
Az elmúlt években az inflációt meghaladó mértékben, megközelítőleg hét százalékkal növekedtek a termőföldek árai országszerte. A legmagasabb árak a dél-dunántúli régióban alakultak ki, ahol több mint másfélszeresébe kerülnek ma a földek, mint hazánk más tájain. Mi lehet az oka ennek, s milyen irányba mutatnak a folyamatok? Ennek jártunk utána, alábbi cikkünkben.
Presztízs MagazinSomogy kifejezetten és közismerten mezőgazdasági jellegű megye. Jól mutatja ezt, hogy a lakosság nyolcvan százaléka kötődik valamilyen formában a termőföldhöz, illetve az, hogy a mezőgazdasági területek négyötöde szántóföld. (Az Európai unió tagországaiban ez az arány alig haladja meg az ötvenöt százalékot!) Mivel a gazdák már ráébredtek arra, hogy minél nagyobb területen érdemes gazdálkodniuk, lényeges szempont, hogy itt sokkal nagyobbak a telkek, a táblák. A birtok-összevonásokat különböző nemzeti támogatások segítik előbbre lendíteni, ám a gazdasági világválság ebben a szegmensben is érezteti hatását és a folyamat némileg lelassult.
Presztízs Magazin– A régiós elhelyezkedésen túl a legelemibb tényező a termőföld minősége, ami nagyban befolyásolja annak árát – nyilatkozta Varga Gábor, a Somogy Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója. – Magyarországon itt található a legjobb termőföld, amit az átlagosnál feltűnően magasabb ár is jól tükröz. Ennek egyik oka, hogy a somogyi földek műtrágyával és egyéb vegyszerekkel alig vagy egyáltalán nem szennyezettek, köszönhetően az elmúlt évek pénzhiányának. Csak hasonlításképpen, egy somogyi szántó hektáronként átlagosan ötszázhatvankilencezer, míg egy dél-alföldi háromszázhatvanötezer forintért kel el. Ez több, mint ötven százalékos árkülönbséget jelent!
Presztízs MagazinSomogyban a szántóföldek összterülete meghaladja a kétszázötvennégyezer hektárt, így jelenlegi piaci áruk mintegy százötvenmilliárd forintra tehető, nem beszélve felbecsülhetetlen eszmei értékükről. Nem véletlen tehát az, hogy a magyar földeket moratórium óvja a külföldi vásárlóktól és spekulánsoktól, igaz, egyelőre csak 2011-ig. Idén tavasszal kezdődnek meg a tárgyalások egy lehetséges, 2014-ig szóló hosszabbításról. Ha ez nem sikerülne, a hazai termőföldek árai látványosan növekednének, utolérve a külföldi árfolyamot. A mostani, lelassult földpiacot a magyar gazdák közti adás-vételek és birtok összevonások mozgatják. Ezek határozzák meg a jelenleg kialakult árakat, bár az unió tagországaihoz képest nincsen valós földpiaci helyzet, a drasztikus árdifferenciából Presztízs Magazinadódóan. Franciaországban megközelítőleg háromszorosát, Németországban öt és félszeresét, Spanyolországban nyolcszorosát, Dániában tizenötszörösét, Hollandiában pedig majdnem hússzorosát kell fizetni az itthoni árnak, egy adott szántóért.
Az árak ismeretében rögtön világos mindenkinek, miért oly fontos a hazai földek megtartása, védelme. 2011 első félévében Magyarország lesz az Európai unió soros elnökségét betöltő állam (jelenleg Spanyolország látja el ezt a szerepet). Ez a pozíció, elsősorban a politikai napirend meghatározása révén több szempontból nagy befolyással bír az unió tevékenységének alakítására, így a földpiac majdani állapotára is hatással lehet.
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a szabad tőkét érdemes termőföldbe befektetni. Értékállóságát a mindenki előtt ismeretes gazdasági válság sem érinti közvetlenül, ellentétben az ingatlanokkal. Sőt valószínűsíthető, hogy ha lassan is, de értéke bizonyosan nőni fog.
Átlag: 4.9