Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Eddig kicsivel több, mint 24 ezren kívánnak maradni

Tancsa Ágens | 2011.01.21. |
Eddig kicsivel több, mint 24 ezren kívánnak maradni
Január 20-ig 24380 magán nyugdíjpénztári tag jelezte kasszájánál a több, mint hárommillió közül, hogy maradni kíván a magánrendszerben.
Január 31-ig kell dönteni a pénztártagoknak, hogy maradnak-e a magán kasszánál, vagy visszatérnek az állami rendszerbe. A magánrendszert választóknak személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az ONYF-nél. Amennyiben valaki tartósan külföldön tartózkodik, abban az esetben a külképviseleteken is megteheti nyilatkozatát.
Aki nem nyilatkozik, annak autómatikusan megszűnik 2011 március elsejével a magán tagsági viszonya. Számlaegyenlegét átutalják az állami nyugdíjalapba.
Aki a magánrendszert választja, annak a továbbiakban is csak a béréből levont nyugdíjjárulékot (10%) fogják a magánkasszába átutalni, a munkáltató által fizetett nyugdíjjárulék továbbra is az állami nyugdíjalapba kerül, ám innentől kezdve a pénztártag nem szerez további szolgálati időt. A korábban megszerzett jogosultság marad.
Az állami nyugdíjrendszerhez visszatérők megkapják a korábban befizetett tagdíj-kiegészítéseket és a reálhozamot. A tagdíj-kiegészítés a törvényileg előírt mindenkori kötelező tagdíjon felüli befizetést jelenti a magánnyugdíj pénztárba, amit a tag és munkáltatója is teljesíthetett. A reálhozam a megtakarításon elért hozam és az infláció különbsége, ami függ a pénztártagság kezdetétől, a befizetett, illetve jóváírt tagdíjak összegétől és időpontjától is. A visszalépők a tagdíj-kiegészítést és a reálhozamot is felvehetik egy összegben (adómentesen); átutaltathatják önkéntes nyugdíjpénztárba (ebben az esetben az összeg után 20 százalék - legfeljebb 300 ezer forint - adóvisszatérítés érvényesíthető), vagy azt is kérhetik, hogy írják jóvá az állami nyugdíjbiztosítási alapban vezetendő egyéni számlájukon. A pénztártagnak írásban kell tájékoztatnia pénztárát arról, hogyan rendelkezik ezekről az összegekről (amennyiben volt tagdíj-kiegészítése, illetve keletkezett reálhozam a befektetésein). Ha ezt elmulasztja, a kassza márciusban meg fogja keresni a nyilatkozat megtétele érdekében. Ha valaki továbbra sem nyilatkozik, a magánnyugdíjpénztár a levél kézhezvételétől számított 30 napon belül elküldi az összeget a pénztártag lakcímére; az át nem vett pénzt a kassza a Nyugdíjbiztosítási Alapnak utalja át.
Átlag: 5