Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Húszmillió kkv-nak segít az EU-OSHA

forrás: mti | 2011.09.12. |
gazdaság, KKV
Húszmillió kkv-nak segít az EU-OSHA
Elindították az Online Interaktív Kockázatértékelés (OiRA) című projektet hétfőn, az Isztambulban tartott XIX. Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Világkonferencián; ez az első olyan uniós szintű kezdeményezés, amelynek célja a munkahelyi kockázatértékelési tevékenység megkönnyítése - jelentette be az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OSHA).

Az EU-OSHA által kifejlesztett innovatív eszköz a közlemény szerint Európa húszmillió mikro- és kisvállalkozásának nyújt segítséget munkavállalóik biztonságának és egészségének javításában, a felhasználóbarát és ingyenes kockázatértékelési internetes alkalmazáson keresztül.
    "A megfelelő kockázatértékelés a tapasztalatok szerint kulcsfontosságú szerepet játszik az egészséges munkahelyek megteremtésében - idézi a közlemény Jukka Takalát, az EU-OSHA igazgatóját. - Ám a kockázatértékelés kivitelezése nem könnyű, különösen azon kisvállalkozások számára, amelyek nem rendelkeznek a szükséges forrásokkal, illetve szakmai ismeretekkel a feladat hatékony végrehajtásához. A vállalatok elsősorban a megfelelő szakértelem hiánya miatt (41 százalék) nem végzik el a felméréseket, sok esetben pedig a kockázatértékelési felmérések túl drágának vagy túl időigényesnek (38 százalék) bizonyulnak. Az OiRA keretében az EU-OSHA ingyenes online eszközt kínál e problémák leküzdésére, így hozzájárul az EU-27 tagállamban évente bekövetkező 168 ezer foglalkozási eredetű haláleset, 7 millió baleset és 20 millió munkahelyhez köthető megbetegedés számának csökkentéséhez".
    Az EU-OSHA mérföldkövet jelentő projektje azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a lépésről lépésre haladó kockázatértékelési eljárás bevezetésével segítséget nyújtson a kisvállalkozások számára a munkahelyi kockázatok azonosításától és értékelésétől kezdve a megelőző intézkedésekre vonatkozó döntéshozatalon és a megfelelő intézkedések megvalósításán keresztül, egészen a folyamatos nyomon követésig és jelentésig. A kockázatértékelés kivitelezésének és adminisztrációjának célja a kisvállalkozásokra nehezedő terhek csökkentése a folyamat megkönnyítése és felgyorsítása útján, a maximális pontosság fenntartása mellett.
    Az EU-OSHA uniós és nemzeti szinten is szorosan együttműködik a hatóságokkal és a társadalmi partnerekkel annak érdekében, hogy az OiRA eszközfejlesztőt a rendelkezésükre bocsáthassa. Cserébe ezek a partnerek kifejlesztik a saját ágazatspecifikus és testre szabható OiRA eszközeiket, és azokat ingyen felajánlják a kisvállalkozások számára.
    A kulcsfontosságú társadalmi partnerekkel történő együttműködés vállalati szinten ösztönzi az eszköz széles körű átvételét és használatát, ami lehetővé teszi a tudás és tapasztalat megosztását, és az OiRA-közösség kialakulásához vezet. Az EU-OSHA támogatást nyújt, és teljes körű iránymutatást ad a fejlesztőknek a végső eszközhöz.
    Európai uniós és tagállami szinten is (Cipruson, Belgiumban és Franciaországban) indultak OiRA projektek, amelyek különféle ágazatok (így például a fodrászat és a közlekedés) esetében vizsgálták kísérleti jelleggel az egyes projektek fejlesztési és terjesztési modelljeit. Az OiRA eszköz a holland fejlesztésű Kockázat-nyilvántartási és kockázat-értékelési (Risk Inventory & Evaluation) eszköz mintájára - a remények szerint - Európa-szerte széles körű sikert ér el. A holland online eszközt megalkotása óta (www.rie.nl) 1,6 millióan tekintették meg a weboldalon, átlagosan ötezerszer töltik le havonta, holott Hollandia területén összesen mintegy 800 ezer vállalat működik.
    Az EU-OSHA működésének célja, hogy Európát olyan hellyé alakítsa, ahol biztonságosabban, egészségesebb körülmények között és hatékonyabban lehet dolgozni. Az ügynökség megbízható, kiegyensúlyozott és elfogulatlan biztonsági és egészségvédelmi információkat kutat, fejleszt és terjeszt, valamint egész Európára kiterjedő figyelemfelkeltő kampányokat szervez. Az Európai Unió által 1996-ban alapított bilbaói (Spanyolország) székhelyű ügynökség az Európai Bizottság, a tagállamok kormányai, a munkaadói és munkavállalói szervezetek képviselői, valamint az unió 27 tagállamából és azokon kívülről érkező vezető szakértők számára biztosít közös fórumot.

 

Még nincs értékelve