Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Katona Zsolt Vazul: Tőzsdeiskola 3

Nagyító alatt az elemző szoftver

Katona Zsolt Vazul | archív | 2010.06.02. |
Katona Zsolt Vazul: Tőzsdeiskola 3
Sorozatunk mostani részében tőzsdei ismereteink bővítését a traderek legfontosabb segítőtársának életre keltésével és megismerésével folytatjuk. A valós idejű adatokat biztosító FreeStockCharts.com oldalát, és az általa kínált elemző szoftvert már valószínűleg minden kedves érdeklődő – az előző cikk útmutatása alapján – megnyitotta és letöltötte. Itt az ideje, hogy közelebbről szemrevételezzük és megismerjük ezt az elemző eszközt, amely a későbbiekben nemcsak munkaeszközünk lesz, de a tanulásban, az ismeretek gyors és könnyű elsajátításában is segítségünkre lesz.
Az elemző szoftver – néhány század másodperc késleltetéssel – gyakorlatilag valós idejű, real time adatokat biztosít a felhasználó számára az amerikai piacról, mely magyar idő szerint délután fél négytől este tíz óráig tart nyitva. A kereskedési időn kívül is használható az eszköz, ilyenkor az ún. historikus adatok – azaz az utolsó kereskedési nap információit is tartalmazó részvényadatok és árfolyamszalagok – állnak a felhasználó rendelkezésére.
 
Miután megnyitottuk az elemző platformot, láthatjuk, hogy az alaphelyzetben három fő részre tagolódik. A képernyő középső részében jeleníti meg az árfolyamszalagot, azaz a chartot, amely az aktuális részvény árfolyamát plasztikus, vizualizált formában jeleníti meg. Ez a felület biztosít az elemzésekre is lehetőséget számunkra a későbbiekben ismertetett eszközök és indikátorok használatával. A képernyő jobb oldalán állandóan változó reklám banner foglal helyet – amellyel értelemszerűen egyáltalán nem fogunk foglalkozni – míg bal- oldalon egy táblázatot láthatunk különböző részvények ticker kódjaival, illetve a részvény aktuális árfolyam és kereskedési adataival.
 
 Tőzsdeiskola 3
Az árfolyamszalag alaphelyzetben furcsa pálcikaszerű alakzatokból tevődik össze. Ez az ún. Bar-chart, ahol egy-egy „pálcika” gyakorlatilag egy adott időintervallum alatt lezajlott árfolyamváltozást jelenít meg, vizuálisan. A zöld színűek az árfolyam emelkedését, a pirosak pedig az árfolyam esését jelentik. Első lépésként klikkeljünk az árfolyamszalag fölött lévő panelen látható „Settings”, azaz beállítások gombra és válasszuk a legördülő menü „Plot Style” menüpontját. Itt választhatjuk ki az árfolyamszalag nézetét, azaz eldönthetjük, hogy a három leghasználatosabb megjelenítési mód közül melyiket alkalmazzuk: line -, bar -, CandleStick chart. A chart formákat, a későbbiekben részletesen tárgyaljuk, most azonban érjük be annyival, hogy ráklikkelünk az ún. „Edit Price History” ablakban, az első legördülő menüre, ahol az előbb említett formátumokat találjuk, és válasszuk ki a „CandleStick” – et. Az alatta található üres négyzeteknél pipáljuk ki mindegyiket, és nyomjuk meg az „OK” gombot. Ha mindent jól csináltunk a „pálcikák” eltűnnek, és megjelenik az ún. japán gyertyákból álló árfolyamszalag. A menüpont további beállítási lehetőségeivel egyelőre nem foglalkozunk.
 
A „Settings” menüpont mellett bal kéz felől található legördülő menüben választhatjuk ki, az ún. kereskedési idősíkot, időintervallumot, ahol az egypercestől kezdve egészen az éves áll rendelkezésünkre beállítási lehetőség. Válasszuk ki a „Daly” azaz napi idősíkot, amellyel elérjük, hogy az árfolyamszalag egy gyertyája egy kereskedési nap árfolyamváltozását, történését jelenítse meg. Értelemszerűen, ha például a 15 perces idősíkot jelöljük ki, akkor egy gyertya 15 perc árfolyamváltozását foglalja magába, és jeleníti meg a charton, vizuálisan.
Az árfolyamszalag fölött lévő panel jobb oldalán keressük meg a kereszt alakú jelzéssel ellátott gombot, amelyre ha rákattintunk, teljes képernyőre helyezzük ki a chartot, ismét ráklikkelve pedig visszaállíthatjuk az eredeti állapotot (full screen mode). Egy-egy részvény elemzésénél nagyon hasznos ez a lehetőség.
 
A főbb beállítások ismertetését követően most vegyük szemügyre a platform bal oldalán lévő
 Tőzsdeiskola 3
táblázatot, amelyben egymás alatt különböző részvény ticker kódok, és a részvénykibocsátó vállalat nevei találhatóak a „Symbol” felirat alatt. Alaphelyzetben a price, volume, % change, net change oszlopok követik, azaz a részvény aktuális ára a kereskedési forgalom a százalékos és nettó elmozdulás mértéke olvasható le. Ezek az adatok a „Stocks”, azaz részvények menüpont választásával aktiválhatók – felső kék mező –, de alaphelyzetben is így jelenik meg az elemző eszköz. A kék mező alatt annak a részvény listának a nevét láthatjuk, amelynek az adatait a szoftver betöltötte, amelyre ha ráklikkelünk, egy újabb menüablak ugrik fel, ahol az „All, Main, Scan, Component, Industrie, ETF” menüpontok találhatóak. Ezen menüpontok részletes ismertetésével is csak később foglalkozunk, most csak a „Component” menüpontra hívnám fel a figyelmet, amelyet ha kiválasztunk, a legfontosabb amerikai indexek és komponenseik válnak elérhetővé. Itt tudunk válogatni a Dow Jones, Nasdaq, a Russell, vagy az S&P komponensei közül. Válasszuk ki bármelyiket, és azonnal betölti a szoftver az adott részvénylistát. A listában bármelyik részvény ticker kódjára klikkelve azonnal behívjuk az adott részvény árfolyamszalagját, chartját. Amennyiben új listát szeretnénk betölteni úgy az előbb ismertetett eljárással érhetők el a kívánt adatok. Itt szeretném megjegyezni, hogy a különböző árfolyamok gyors behívásának van egy gyorsított módja, amikor is a platform középső részén a „charton” bárhová klikkelve a kívánt részvény ticker kódját beírva, az enter lenyomását követően, azonnal megjelenik a kívánt chart.
 
Természetesen ezt a „gyorsított üzemmódot” eredményesen csak néhány hónapnyi gyakorlást követően tudjuk jól alkalmazni, hiszen meg kell ismernünk a piaci szereplőket, és fejből kell tudnunk a ticker kódjaikat.
 
Az elemző eszközünk alapfunkcióinak kiismerését követően, a korábbi cikkekben leírt tőzsdei alapinformációk birtokában már készen állunk, hogy hozzá fogjunk a hatékony kereskedés alapjainak elsajátításához. A következő részben foglalkozunk a gyertyákkal, gyertya alakzatokkal, majd azt követően a különböző árfolyamalakzatokkal ismerkedünk meg.
 
Kapcsolódó cikkünk:itt.
 

 

Még nincs értékelve