Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Kevesebb bankadót kellene fizetniük a befektetési vállalkozóknak

Tancsa Ágnes | 2010.07.12. |
Újabb módosító indítvány a bankadóhoz. Ha az országgyűlés elfogadja, akkor a három éven belül alakult biztosítóknak nem kell különadót fizetniük, a másik tagállamban székhellyel rendelkező biztosító magyarországi fióktelepének azonban igen, a befektetési vállalkozóknak pedig az eredeti elképzeléshez képest fele annyit.
A javaslat szerint úgy módosulna az a törvényjavaslat, amelyik a bankadót is tartalmazza, hogy a különadó számítási alapjában e vállalkozásoknál a befektetési szolgáltatási tevékenység ráfordításait is figyelembe lehessen venni. A módosítás hatására a befektetési vállalkozások várható adófizetési kötelezettsége 2,2 milliárd forintról 1,1 milliárd forintra csökken.

A biztosítók esetében figyelembe veszik, hogy az üzletindítással kapcsolatos költségek miatt rendszerint 5-8 évig veszteséggel működnek és folyamatos tőkebevonásra van szükségük. Így a különadó ellehetetlenítené az induló biztosítókat, csökkentené a piaci verseny hatékonyságát, mert kevesebb biztosító alakulna, így hátrány érné az ügyfeleket is.

Ezért a törvényjavaslatba bekerülne, hogy a törvény nem vonatkozik a tevékenységi engedélyt első alkalommal 2007. június 1-jét követően megszerző biztosítókra és a nem jelentős biztosító egyesületekre.

Egy másik változtatás a különadóval terhelt körbe bevonná a másik tagállamban székhellyel rendelkező biztosító magyarországi fióktelepét is.

A biztosítók különadó számítási alapját kívánják pontosítani azzal a javaslattal, hogy a különadó mértékét az eredeti 5,2 helyett 5,9 százalékban határozzák meg.  

Még nincs értékelve