Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Lesz-e külföldi állampolgárból magyar földbirtokos?

Tancsa Ágnes | 2010.07.06. |
A kérdésre adott válaszokban nagy eltérés mutatkozik a politikai palettán is. A kormány jelenleg az Unió állásfoglalására vár, hogy meghosszabbítják-e a jövőre lejáró földmoratóriumot, azaz 2011-től vásárolhatnak-e külföldiek földet hazánkban. Eközben sokan sokféle megoldási javaslattal állnak elő.
Van, aki nyelvtudáshoz, felsőfokú, szakirányú végzettséghez, több éves itteni gazdálkodáshoz kötné a földvásárlást. Ez azonban sérti az uniós szabályozást. Van, aki a magyar gazdák hatékonyabb támogatásában látja a megoldást.
A kormány eközben naprakész nyilvántartást készítene arról, hogy ki mennyi időre és mennyi pénzért bérel állami földet. A haszonbérletekből ugyanis évente 5-10 milliárd forint bevétele van az államnak.
Segítenék a családi gazdaságokat is azzal az intézkedéssel, aminek eredményeként illeték- és adómentes lenne a családon belüli gazdaságátadás.
Változtatnának az elővásárlási sorrenden is, az első jogosult a magyar állam lesz. Pontosan meghatározzák, hogy ki számít helyben lakónak, hiszen neki is biztosítják az előjogot. Az a családi gazdálkodó, vagy nyilvántartási számmal rendelkező őstermelő, vagy egyéni mezőgazdasági vállalkozó magánszemély, aki legalább három éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik az adott településen vagy annak 15 kilométeres körzetében. A Nemzeti Földalapba tartozó földeket nyilvános pályázaton eladással, cserével, haszonbérbe-, illetve vagyonkezelésbe adással lehet hasznosítani. Ezen szerződések több adatát kötelező lesz nyilvánosságra hozni.
A magántulajdonú földek értékesítési kérdéseinek megoldása még várat magára.
Átlag: 4.5