Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Londoni modellek a magyar adósságfenntarthatósági folyamatokra

forrás: mti | 2012.10.22. |
befektetés, pénz, válság
Londoni modellek a magyar adósságfenntarthatósági folyamatokra
Az elmúlt időszakban bejelentett magyarországi kiigazító intézkedések nyomán a magyar gazdaság növekedési üteme a vártnál valószínűleg lassabb, ugyanakkor az államháztartási hiány az eddig jósoltnál kisebb lehet - közölték hétfőn londoni pénzügyi elemzők.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport felzárkózó piacokra szakosodott londoni elemzőstábja egy évtizedre előretekintő interaktív szimulációs modellt állított össze befektetők számára a magyarországi adósságfolyamatok jobb előrejelzése végett. Ez lehetővé teszi a befektetőknek, hogy a magyar gazdasággal kapcsolatos saját makrovárakozásaik alapján alakíthassák ki előrejelzéseiket a cég által kínált interaktív platformon.
    A Morgan Stanley a saját, kiindulási alapként szolgáló előrejelzési forgatókönyvcsokrában közölte, hogy a legutóbbi egyenlegjavító intézkedések nyomán lefelé ható kockázatokat lát 2013-ra szóló 0,7 százalékos magyarországi GDP-növekedési prognózisára, ugyanakkor azt is valószínűnek tartja, hogy a GDP-arányos magyar államháztartási hiány jövőre alacsonyabb lesz a ház jelenlegi előrejelzésében szereplő 3,7 százaléknál.
    A hétfőn bemutatott interaktív előrejelzési felületen a felkínált alapeseti forgatókönyv jósolja a 0,7 százalékos jövő évi magyar GDP-pluszt az idei évre várt 1,2 százalékos visszaesés után. A választható "bearish" - vagyis kedvezőtlen - prognózisváltozatban 2012 egészére 1,5 százalékos, jövőre további 0,3 százalékos GDP-visszaesés, és még 2014-re is zéró növekedés szerepel.
    A "bullish" - vagyis kedvező, derűlátó - verzió az idei évre 0,8 százalékos GDP-csökkenést, jövőre azonban 1,4 százalékos, 2014-re már 1,8 százalékos, a 2014-2022-es időszakra éves átlagban 2,5 százalékos növekedést mutat.  
    A Morgan Stanley londoni elemzőinek véleménye szerint a legutóbbi konszolidációs intézkedések némelyikét - például a bankadó jövő évi fenntartását a jelenlegi szinten, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték emelését - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg bírálni fogja. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban nem valószínű, hogy ezek az intézkedések megakadályozzák a megállapodást az új IMF/EU-programról, és a ház változatlanul azt valószínűsíti, hogy 2013 első negyedévében létrejön az egyezmény.
    A cég szakértői szerint a kiigazító intézkedések közül több is inflációs felhajtóerőt jelent, és növeli a 3 százalékos inflációs cél túllépésének kockázatát még 2013 után is, a hatások túlnyomó része azonban a növekedést érinti. Ennek alapján - és a változatlanul kedvező külső környezetre is tekintettel - a Morgan Stanley londoni elemzői azt jósolják, hogy rövid távon fennmarad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési alapállása. A ház kitart azon előrejelzése mellett, hogy jövő nyárig 5,00 százalékra csökken az MNB alapkamata a jelenlegi 6,50 százalékról.
    A Morgan Stanley közgazdászai hétfői helyzetértékelésükben közölték, hogy változatlanul a forint erősödésére számítanak, amint Magyarország "továbbra is az IMF/EU-megállapodás felé araszol". A kockázatvállalási készség is erőteljes, és mindez együtt a ház szerint 270 forint/euróig erősítheti a forintot az idei év végére.
    A Morgan Stanley londoni elemzői hozzátették ugyanakkor, hogy ha az MNB agresszív monetáris enyhítésbe kezdene, az kockázatot jelentene erre az előrejelzésre.
    A ház kiemelte ugyanakkor, hogy a szuverén magyar törlesztéskockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) árazása immár jóval a cég kedvező forgatókönyvében szereplő 300 bázispontos határszint alá csökkent, főleg erőteljes technikai tényezők hatására.
    A Morgan Stanley londoni közgazdászai szerint e tényezők között hangsúlyos szerepe volt annak, hogy hamarosan tilos lesz a "naked" - "pőre", vagyis fedezetlen - short pozíciók felvétele az uniós országok szuverén eszközeire.
    A ház szerint a magyar szuverén CDS-felár most már túl szűknek tűnik a magyar gazdaság alapmutatóihoz mérve, ám a nagyon erős technikai tényezők miatt a következő hetekben folytatódhat a magyar CDS-kontraktusok kereskedése a "mesterségesen alacsony" árfolyamokon.
    A magyar szuverén törlesztéskockázat CDS-tranzakciói valóban igen meredek ívben javultak az év eleje óta, többször is éves mélységi rekordokat döntve.
    Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar CDS-ügyletek középárfolyama 253 bázispont volt a hétfő délutáni londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra.
    A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 250 ezer eurót valamivel meghaladó éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.
    Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árjegyzési rekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most éppen félmillió euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

Még nincs értékelve