Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

NGM: októberben 112,3 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás

forrás: mti | 2012.11.22. |
NGM: októberben 112,3 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás
Az államháztartás - önkormányzatok nélküli - központi alrendszerének hiánya októberben 112,3 milliárd forint volt; az első tízhavi hiány 658,1 milliárd forintot tett ki, ez a módosított éves előirányzat 114,2 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormany.hu portálon.

Az adatok megegyeznek a november elején publikált előzetes számokkal. Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú október végi hiányok esetében az idei 78,2 százalékos mérték kedvezőbb lett a tavalyi 92,3 százaléknál. A 2011. január-októberi államháztartási deficit 1327,8 milliárd forintot tett ki.
    Az államháztartás központi alrendszerén belül októberben a központi költségvetés 100,6 milliárd forint, a tb-alapok pedig 42,9 milliárd forint deficittel, az elkülönített állami pénzalapok viszont 31,2 milliárd forint többlettel zártak.
    A 2012. október havi hiány alakulásában a november eleji munkaszüneti napok miatti októberre előrehozott bér- és családitámogatás-kifizetések játszottak szerepet, amelyek összességükben 134,8 milliárd forintot tettek ki. A "négynapos" november eleji ünnep miatt október végére kellett előrehozni ezeket a kifizetéseket ahhoz, hogy a kedvezményezettekhez november 5-ig biztosan megérkezzenek. Ez értelemszerűen ekkora összeggel rontja az októberi - és javítja majd a novemberi - pénzforgalmi egyenleget - közölte az NGM.
    Ezen tételek nélkül az államháztartás központi alrendszere 22,5 milliárd forint többlettel zárta volna az októbert. Tavaly októberben az államháztartás központi alrendszerének szufficitje 242,7 milliárd forint volt.
    A központi költségvetés október havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 23,8 milliárd forinttal voltak alacsonyabbak. A főbb adóbevételek esetében az általános forgalmi adó és a jövedéki adó bevételek jelentősen elmaradtak a tavalyi évtől, míg a személyi jövedelemadó és az illetékbevételek meghaladták az előző évi összeget. A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei, valamint a kamatbevételek is nagyobb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában.
    A központi költségvetés október havi kiadásai közel 186 milliárd forinttal nagyobb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A kiadások esetében a tavalyi évnél magasabb összegben teljesültek a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Alap kiadásai (a korhatár alatti ellátások átkerülése, valamint a családi támogatások előrehozott kifizetései miatt), a költségvetési szervek kiadásai (előrehozott bérkifizetések miatt), valamint az egyedi és normatív támogatások, a lakásépítési támogatások, a kezességérvényesítések és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások.
    A központi költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak alakulásában jelentős szerepet játszanak a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerült intézmények bevételei és kiadásai.
    A kamatkiadások 2012 októberében 99,8 milliárd forintot tettek ki, 27,8 milliárd forinttal kevesebbet, mint a 2011. év azonos időszakában, a kamatbevételek pedig 12,6 milliárd forintos szintet értek el, 4,1 milliárd forinttal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadás 87,2 milliárd forintot ért el, így összességében 31,9 milliárd forinttal lett kevesebb, mint az előző évben.
    A társadalombiztosítási alapok 2012. október havi 42,9 milliárd forintos hiánya a Nyugdíjbiztosítási Alap 6,7 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 36,2 milliárd forintos deficitjéből tevődik össze. 2011 októberében a tb-alapok együttes többlete 129,0 milliárd forintot tett ki.
    Az NGM a két év összehasonlítása kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy 2011 októberében a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból egy összegben 164,0 milliárd forintos bevétel folyt be a Nyugdíjbiztosítási Alapba, míg idén havonta kap támogatást az alap 8,5 milliárd forintos összegben. A kiadások esetében a magasabb teljesülés a gyógyító-megelőző ellátásoknál kiutalt előrehozott bérkifizetéseknek köszönhető.
    A nemzetgazdasági tárca közlése szerint a központi költségvetés első tízhavi deficitje 729,4 milliárd forint volt, január-októberben a tb-alapok hiánya 61,6 milliárd forint volt, míg az első tíz hónapban az elkülönített állami pénzalapok 132,9 milliárd forintos többletet mutattak.

Még nincs értékelve