Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Szállodaszövetség: a magyar szállodaipar lemaradó a régióban

forrás: mti | 2012.11.14. |
Szállodaszövetség: a magyar szállodaipar lemaradó a régióban
A magyarországi szállodák teljesítménye javult ugyan szeptemberben, az év első kilenc hónapjának adatai alapján azonban öt közép-kelet-európai ország közül csak a szlovákiai hotelek teljesítményét múlták felül a hazai szállodák - közölte a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerdán.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság felmérése alapján készült elemzés szerint a magyarországi szállodák a január-szeptemberi időszakban szobafoglaltságban 64,5 százalékkal a negyedik helyen, nettó átlag szobaárban 59,6 euróval az ötödik helyen, az egy kiadható szobára jutó nettó árbevétel (REVPAR) alapján 38,4 euróval a negyedik helyen voltak - Szlovákiát megelőzve - a vizsgált öt ország között. Az öt közép-kelet-európai ország - Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - közül Ausztria szállodái érték el a legjobb teljesítményt az első három negyedévben.
    Az STR riportban szereplő 31 város között Budapest szállodái szobafoglaltságban a 24., nettó átlag szobaárban a 29., nettó REVPAR-ban a 28. helyen végeztek.
    Az országos szállodai teljesítmények alakulásában meghatározó szerepe van a budapesti hoteleknek. Ezt mutatja, hogy míg 2012 január-szeptemberben a fővárosi szállodákban a vendégéjszakák száma 12,1 százalékkal nőtt, addig a fővároson kívüli szállodákban a növekedés 4,9 százalékos volt. A külföldi vendégéjszakák száma Budapesten 13,1 százalékos, vidéken 6,5 százalékos növekedést mutatott az első kilenc hónapban.
    A Budapest iránt megnyilvánuló keresletnövekedés a szállodaszövetség szerint alapvetően a Malév csődje miatt a fapados légitársaságok térnyerésének köszönhető. Ez átrendezi a fővárosi turisztikai piacot: nő a kisebb költőképességű városlátogató turisták aránya, miközben csökken az üzleti céllal érkezőké. Ez a tendencia kedvez a középkategóriás szállodáknak, miközben negatívan érinti az ötcsillagos hotelek piacát.
    A szállodák iránti belföldi kereslet erősödését mutatja, hogy a hazai vendégéjszakák száma az év első kilenc hónapjában országosan 3,6 százalékkal nőtt, szeptemberben pedig 4,3 százalékkal emelkedett. A növekedésben nagy szerepe van a SZÉP kártya felhasználás erősödésének, főleg a nyári hónapokban ugrásszerű növekedést mutatott az év elején bevezetett kártyák használata.
    2012 január-szeptember között a szállodákban jelentkező Üdülési csekk forgalom 2,365 milliárd forint, a SZÉP kártya forgalom 5,65 milliárd forint volt. Ezek együttesen a szállodák összes belföldi szállásdíj-bevételének 23,6 százalékát tették ki.

Átlag: 5