Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

Titánok harca - Egy nagyon orosz történet, hollywoodi díszletekkel (2. rész)

forrás: mti | 2012.10.11. |
Titánok harca - Egy nagyon orosz történet, hollywoodi díszletekkel (2. rész)
Abramovics minden évben tíz-, de volt hogy százmilliókat utalt át Berezovszkijnak, aki a perben annak bizonyítékaként igyekezett beállítani az átutalásokat, hogy társtulajdonosa volt a Szibnyeftnek. Abramovics ezzel szemben állította, hogy a pénzzel politikai keresztapja igényeit igyekezett kielégíteni, és az orosz maffia szóhasználatát kölcsönvéve "krisa" ("tető") névvel illette Berezovszkijt.

 Az 1996-os elnökválasztás táján Berezovszkij bemutatta Abramovicsot a Családnak. Egy vendég emlékezete szerint Jelcin gardenpartijain Abramovics kebabot sütött és bort töltögetett, és annyira igyekezett hasznossá tenni magát, hogy akadt olyan meghívott, aki pincérnek nézte. A Család tagjai azonban jól fogadták az udvarias - Berezovszkij fennhéjázásával szöges ellentétben álló - magatartást. Abramovics rövid időn belül megbízható bizalmassá vált, és a lehetőséggel, amit ez kínált, élni is tudott a maga csöndes módján. Amikor 1998-ban egy tévéműsor "a Jelcin család pénztárcájaként" jellemezte, képet nem tudtak mellékelni a leíráshoz, mivel ha tehette, kerülte a nyilvánosságot.
    
A Moly színre lép
    
    Nem Abramovics volt azonban az egyetlen szürke, de fiatal ember, akit Berezovszkij az 1990-es években befolyáshoz juttatott. Egy másik protezsáltját Vlagyimir Putyinnak hívták, és alezredességig vitte a KGB-ben. Kollégái azonban annyira érdektelennek tartották, hogy a "Moly" becenevet ragasztották rá.
    Putyin segített Berezovszkijnak gépkocsi-kereskedelmi céget létrehozni Szentpéterváron, amit az oligarcha nem felejtett el. "Kapcsolatunk a kölcsönös érdekeken és hasonló célokon alapult" - vallotta a per folyamán.
    Berezovszkij a Molyt is bemutatta a Családnak, és síelésre hívta meg Putyint svájci kastélyába. A karrier ezzel beindult, és Putyin a szentpétervári városi tanács hivatalnokából rövid idő alatt a KGB-utód Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője lett. Rá egy évre, 1999-ben már miniszterelnök volt, és az év végén, amikor lemondott, Borisz Jelcin őt nevezte meg utódjának: így Oroszország ügyvezető elnökévé vált, pár hónappal később pedig megválasztott államfővé.
    Miután megszerezte a hatalmat, Putyin kezdte megmutatni valódi énjét. Központosította a hatalmat, és utasította az oligarchákat, hogy tartsák távol magukat a politikától. Berezovszkij azonban, aki mindenhatónak hitte magát, nagy hangon világgá kürtölte, hogy ő "konstruktív ellenzéke lesz az új tekintélyuralomnak".
    Amikor egy orosz atom-tengeralattjáró elsüllyedt a Barents-tengeren, a mágnás tévéállomása ismételten támadta az elnököt, azzal vádolta, hogy késve cselekedett, és ezért nem sikerült megmenteni a hajón lévő tengerészeket. Később Berezovszkijt a Kremlbe hívták, és amire korábban nem volt példa, Putyin megvárakoztatta. Mikor végre megjelent, hűvösen magázta, szakítva a korábbi baráti tegezéssel - fedte fel a bíróság előtt az oligarcha.
    Berezovszkij szerint az államfő azt követelte tőle, hogy mondjon le tévécsatornájáról, de ő ezt elutasította. Nem sok időbe telt, és korrupció vádjával vizsgálat indult ellene; fegyveres, álarcos rendőrök kutatták át az irodáit. Berezovszkij rájött, hogy tökéletesen félreismerte a Molyt, és Franciaországba költözött.
    
Köszönet a politikai szolgálatokért
    
    Még mindig remélte, hogy pártfogoltja, Abramovics segítségére lesz a Putyin elleni harcban, de mint kiderült, a fiatalabb oligarchát már máshoz kötötte a lojalitás.
    Berezovszkij tanúvallomása szerint Putyin mindkettőjüket arra kérte, hogy segítsenek neki egy 50 millió dolláros jacht megvételében. Ő erre nem volt hajlandó, és biztos volt benne, hogy Abramovics sem lesz az. Később azonban megtudta, hogy Abramovics a háta mögött nemcsak hogy megvette az elnöknek a jachtot, hanem azt is elárulta neki, hogy ő - mármint Berezovszkij - nem volt hajlandó hozzájárulni az ügylethez.
    "Azt hiszem, ekkor következett be a fordulat az elnökhöz fűződő kapcsolatomban" - mondta a tanúk emelvényén Berezovszkij.
    Közlése szerint Abramovics a legnagyobb árulást 2001-ben követte el ellene. Ahelyett, hogy segítette volna, amikor szüksége volt rá, ellene fordult, és azt követelte tőle, hogy nevetséges áron adja el neki részét a Szibnyeftben, mert ha nem, Putyinnál élvezett befolyását felhasználva tesz azért, hogy Berezovszkij legjobb barátait börtönbe zárják.
    Sarokba szorítottan Berezovszkij végül 2,5 milliárd dollárért - a becsült értékénél mintegy 5 milliárd dollárral kevesebbért - eladta a Szibnyeftben birtokolt részét.
    Abramovics beállítása szerint Berezovszkij barát volt, értékes mentor, de olyan politikai szereplő is, akinek a tenyerét folyamatosan kenni kellett. A 2,5 milliárd dollár szerinte a végső fizetség volt, köszönet a politikai szolgálataiért.
    
Kölcsön helikopter a trónörökösnek
    
    Az elmúlt évtizedet Berezovszkij politikai menekültként Nagy-Britanniában töltötte. Vagyona folyamatosan apad.
    Az az ember, aki bevallása szerint hatalomra juttatta a Molyt, megbuktatásának szentelte az életét, mindeddig sikertelenül. Régi tévécsatornája és sok korábban őt támogató orosz újságíró gonosznak festi le, és bűnbaknak állítja be.

Abramovics szerencsecsillaga eközben töretlenül ragyog.

 A Forbes magazin 12 milliárd dollárra becsüli a vagyonát, ami mellett Berezovszkij maradék százmilliói eltörpülnek. Hogy még keserűbb legyen a vereség, Abramovics is Nagy-Britanniába költözött, ahol a sajtó - lévén az ország harmadik leggazdagabb embere - élénk figyelemmel követi minden lépését. Futballcsapata, a Chelsea megnyerte a Bajnokok Ligáját.
    Míg Berezovszkijnak el kellett adnia luxusjachtját, ő megvette a világon a legnagyobbat, amelyhez rakétaérzékelő rendszer és süllyedés esetén menekülésre használható tengeralattjáró is tartozik. A francia Riviérán lévő kastélya mellett eltörpül a Berezovszkijé. Újévi fogadásának vendégei között más hírességek mellett ott volt Rupert Murdoch, és amikor egyszer úgy volt, hogy Károly brit trónörökös lekésik egy lovaspólómeccsről, Abramovics adta kölcsön a helikopterét...
    És hogy mi lett az ügy középpontjában álló Szibnyefttel, amelyet annak idején alig több mint 100 millió dollárért szereztek meg az orosz államtól? Abramovics eladta neki - egész pontosan az állami tulajdonú Gazpromnak - 13 milliárd dollárért.
    Berezovszkij a bíróságon is vesztett. A Egyesült Királyság történetének legköltségesebb perében a bíró végül Abramovics javára döntött, elutasítva Berezovszkij keresetét, és még százmillió font perköltséget is kirótt rá.

Átlag: 5