Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

További 531 millió forintot szánnak a debreceni 2-es villamosvonalra

forrás: mti | 2012.09.09. |
További 531 millió forintot szánnak a debreceni 2-es villamosvonalra
A Közlekedés Operatív Program keretében további több mint 531 millió forinttal növelik meg a Debrecen városi villamoshálózat fejlesztése (2-es vonal) című nagyprojekt támogatását - írta legutóbbi számában a Magyar Közlöny.

A város honlapja, a debrecen.hu szerint az első tanulmányterv a lehetséges nyomvonalról 2000-ben készült.  A projekttel kapcsolatos tervezési munka megvalósítása érdekében 2004-ben a város - a közgyűlés döntése alapján - az I. Nemzeti Fejlesztési Terv keretében a Regionális Operatív Program forrásaira pályázott, s ennek révén 2006-ban elkészülhettek az első konkrét tervek, melyekben véglegessé vált a nyomvonal is. Év végére elkészültek az engedélyes tervek és megkapták az építési engedélyeket.
    A további előkészítés során - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által biztosított források felhasználásával - a kiviteli terv készítésére a város önkormányzata 2007. december 28-án kötött szerződést. A város közgyűlése 2008. január 31-én döntött arról, hogy Debrecen önkormányzata alakítson konzorciumot a Debreceni Közlekedési Zrt-vel, s közösen adjanak be pályázatot az Európai Unió Kohéziós Alapja által támogatandó nagyprojektre, az új villamosvonal megépítésének támogatására. A pályázatot végül is 2008. február 29-én nyújtották be az Új Magyarország Program támogatási listája és 2007-2008. évi akcióterve alapján. A brüsszeli döntéshozóknak az új villamosvonal terveit 2008. május 28-án mutatták be Debrecenben.
    A magyar kormány 2008. június 18-án döntött a nagyprojekt nemzeti támogatásáról, majd 2008. június 30-án továbbította Debrecen pályázatát Brüsszelbe. 2008. szeptember 11-én írták alá a program hazai kormányzati támogatási szerződését, 2008. december 19-én pedig az Európai Bizottság - elsőként a magyar nagyprojektek közül - jóváhagyta a 2-es villamosvonal kiépítésének uniós támogatását.

Még nincs értékelve