Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

68 éves az ajkai timföldgyár

Tancsa Ágnes | 2010.11.20. |
68 éves az ajkai timföldgyár
68 éve ezen a napon kezdte meg működését az Ajkai timföldgyár és alumíniumkohó.

Erdély elvesztésével a bauxitlelőhelyek jelentős részét is elvesztettük. A Dunántúlon ugyan felfedeztek új lelőhelyeket, azonban pénzhiány miatt nem kezdődhetett meg ezek kitermelése. Az első gyár, egy németországi timföld-hidrát gyár megvásárlásával és Magyaróvárra telepítésével kezdett működni hazánkban, az 1930-as években. Ez azonban nem tudta sem a hazai, sem a háborús helyzetben megnőtt export igényeket kielégíteni, így 1941 tavaszán megkezdődött a bauxit lelőhelyek közelében, Ajkán egy új, korszerű timföldgyár és alumíniumkohó építése. 1942. november 20-án a hidrátszűrés megindításával megkezdődött a termelés. „Még abban az évben 1100 tonna hidrátot szűrtek a körfolyamatban. A kalcináló kemencét december 18-án kezdték felfűteni. A háborús nehézségek miatt a termelés felfutása akadozott, a gyár 1944-ben is csak timföldgyártó kapacitásának 40%-át érte el. Az időközben elhasználódott, korszerűtlenné vált, nem kellően fejlesztett gyár ma már csak kis részben üzemel, hulladékfeldolgozást folytatnak benne.” – olvashattuk 1992-ben az Évfordulóink a műszaki és természettudományokban.

„Tíz éve szabadult fel Ajka. Alumíniumgyártásunkhoz naponta több vagon bauxitot szállítanak a timföldgyárba. A bauxitpor marónátron oldatba kerül, mely kioldja az alumíniumvegyületet. Ezekben a hatalmas tartályokban kikeverik az alumínium-nitrátot. Az alumíniumoxid, más néven timföld végül ezekben a kemencékben 1200 fokon, kiégetéssel készül. A gyár állandóan bõvül. Most új kemencék épülnek. Az új üzemrész befejezés elõtt áll. Az elmúlt tíz év alatt más változás is történt. A két régi Dor-féle tartály mellett két új, és nagyobb kapcsolódott be a termelésbe. A régi kikeverõ tartályok is hatalmasak, de az újak mellett a gyár, és benne a régi tartályok valósággal eltörpülnek. Az ajkai timföldgyár új üzemrészeivel a termelés megháromszorozódik.” – szólt 1955 májusában a Magyar Filmhíradó tudósítása.
 
"A bauxit feldolgozása ma is a Bayer-eljárással történik. Az Ajkai Timföld Kft. 1997-es privatizációja új fejezetet nyitott a timföldgyártás történetében. Eldőlt ugyanis, hogy az inotai alumíniumkohó ellátásán - amely egyébként 2006. február végéig tartott - túlmenően a speciális hidrát és timföld termékek alkotják a gyár fő profilját, ugyanakkor az értékes melléktermékek – szintetikus zeolitok, nagytisztaságú gallium – is piacképessé váltak.
Az értékesítésen belül gyors ütemben növekszik a nagy hozzáadott értékû termékek részaránya. A timföld termékek több mint 95%-át a legfejlettebb ipari országok több száz vevője vásárolja rendszeresen." – ezt már a MAL Zrt. honlapján olvashatjuk.
 
2010. október 4. után sokan azt gondolták, hogy egy egészen új fejezet nyílik a gyár történetében, pontosabban inkább abban hittek, hogy befejeződik a története. A termelés azonban a 13 napos leállás után újra indult. Még a MAL Zrt. hat nap után azért aggódott, hogy nem tudja a már félkész termékeit leszűrni, ami jelentős piacvesztéshez vezet, addig a devecseriek és kolontáriak azon aggódtak, hogy hol fogják este álomra hajtani a fejüket, ha egyáltalán tudnak majd aludni a kétségbeeséstől. Sorsuk a mai napig bizonytalan.
Átlag: 5