Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Pannon Presztízs Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Pannon Presztízs Magazint! Keresse az újságárusoknál a Pannon Presztízs Magazint!
Online újság Újság

Bezárás

Válassza ki, hogyan szeretné megvásárolni a Presztízs Style Magazint.

Fizessen elő, olvassa az interneten a Presztízs Style Magazint! Keresse az újságárusoknál a Presztízs Style Magazint!
Online újság Újság

A Ganz szivattyúkat szállít a rosztovi atomerőműhöz

forrás: mti | 2012.07.23. |
A Ganz szivattyúkat szállít a rosztovi atomerőműhöz
A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. pénteken átadta az orosz megrendelőnek az épülő Rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára készített hét keringető szivattyút - közölte a társaság hétfőn .

 A közlemény szerint a rosztovi atomerőmű 3-as blokkja számára összesen 9 szivattyú készült 2,5 milliárd forint értékben, a két kisebb gépet már júniusban leszállította a Ganz.
    A cég közölte: a rendszerváltás óta nem gyártott ilyen óriási szivattyúkat. A teljes tömegük egyenként több mint 100 tonna, másodpercenként 17,5 köbméter vizet képesek szállítani, azaz egy szabványos úszómedencét mindössze 20 másodperc alatt töltene fel a hét gép.
    A tervezés és gyártás teljes egészében a magyar mérnökök és szakmunkások tudásának eredménye - hangsúlyozza a Ganz Kft.
    A kiszállítás sem lesz egyszerű feladat, mert szétszerelt állapotban 97 hatalmas ládában fér el a hét szivattyú a motorokkal és tartozékokkal. A szállítmányt Csepelen rakják uszályokba augusztusban, és a Dunán viszik a szállítmányt Konstancába, majd a fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében rakják újra uszályra és a Donon juttatják el az épülő rosztovi erőműig - ismerteti a közlemény.
    A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. jelenleg javarészt az orosz piacra termel. Jövőre a rosztovi atomerőmű 4-es blokkja számára szállít 9 hasonló szivattyút, ezekből kettő már az idén elkészül. A vállalatnak szerződése van 8 hasonlóan nagy szivattyú gyártására a kalinyingrádi megyében épülő Balti atomerőmű számára is. Számottevő tételt jelentenek a cég megrendelései között a Leningrád-2-es atomerőmű 1-es blokkja számára készítendő átrakó berendezés részegységek, valamint a szlovákiai Mohi (Mohovce) és a csehországi Dukovany atomerőmű átrakó berendezéseinek rekonstrukciója.
    A cég jelentős további megrendelésekre számít egyebek közt ukrajnai atomerőművek részéről, illetve indult a rosztovi és novovoronyezsi atomerőművi átrakó berendezések szállítására kiírt tenderen is.
    A magyar Ganz Holding Zrt. és az orosz Atomenergomas Nyrt. 2008-ban alapított vegyesvállalataként a cég az elmúlt fél évben az oroszországi megrendeléseinek köszönhetően meghétszerezte rendelésállományát, amely jelenleg 49,5 millió dollár. Ennek megfelelően tavalyhoz képest idén megháromszorozza a cég az éves árbevételét, amely 2012-ben eléri a 4,5 milliárd forintot.  
    Az orosz tulajdonos belépésével megnyílt a Ganz számára a zárt orosz atomenergetikai piac. Jelenleg Oroszországban kilenc, külföldön pedig 19 reaktort épít a Roszatom, ami lehetőség a Ganznak is.
    A paksi atomerőmű tervezett bővítésével az elődvállalathoz, a Ganz-Mávaghoz hasonlóan számos terméket, szivattyúkat, illetve atomerőművi átrakó berendezést gyárthat a cég a majdani paksi erőművi blokkok számára is - írja közleményében a Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft.

Még nincs értékelve